Po třicítce miluji volejbal čím dál víc a v Kladně si plním svůj sen, říká po prvním roce v Evropě Takahiko Imamura

Takahiko Imamura, Kladno volejbal cz

Jestli lze o někom z kladenského kádru říci, že si za rok získal srdce fanoušků a pomalu mu v hledišti začal vznikat fanklub, je to Takahiko Imamura. Exotická posila z loňské sezóny se rozhodla k radosti klubu a kladenského publika své evropské dobrodružství prodloužit, a tak budeme Hika v dresu Orlů vídat nadále. Technický smečař bude patřit k nejzkušenějším hráčům nově sestaveného družstva a trenéři určitě chtějí těžit z jeho devízy, kterou je konstantní výkonnost bez herních výkyvů a velmi týmová povaha, díky které Hiko rychle zapadl do kolektivu a podporoval a radil nejmladším spoluhráčům. 

Ve třiceti letech jsi zažil první sezónu v zahraničí. Jaké to bylo? 

Hrát volejbal v zámoří bylo vždy mým snem, takže i když mi je už přes 30, začal jsem volejbal milovat čím dál víc a nové angažmá si užívám naplno. 

S jakým očekáváním ses rozhodl pro angažmá v Česku a jak se naplnilo?

Přestože můj plat v Panasonicu byl více než dvojnásobný, rozhodl jsem se odjet do zahraničí, abych si splnil svůj sen! Za to všechno vděčím Laurentovi Tilliemu a Arnaudovi Josserandovi, kteří mi pomohli s výběrem týmu a byli schopní mi garantovat kvalitu, kterou jsem v Kladně také našel. 

Domů si vezeš medaili. Co celkovému umístění – třetímu místu – říkáš? Jak hodnotíš Vaše letošní výsledky?

Bylo skvělé získat na konci sezóny vytouženou medaili. Ale ke dvacátému jubileu Kladna by bylo samozřejmě nejlepší extraligu vyhrát. Vyhrát tolik zápasů bez ztráty setu nám všem dodalo sebevědomí, které jsme pak zužitkovali v play-off.

Takahiko Imamura, Kladno volejbal cz

V rámci evropského poháru jste cestovali po celé Evropě. Je něco, co Tě překvapilo?

Byl jsem překvapen, když jsem zjistil, že existuje tak zajímavá a kvalitní celoevropská klubová soutěž jako je CEV Cup, a to jsme hráli tu druhou nejvyšší, nad námi byla ještě Liga mistrů. Cestování a zápasy byly jedny z nejsilnějších zážitků v mém dosavadním životě!

Japonská liga je vyhlášená pro svou vysokou úroveň a je plná hvězd. Proč je pro špičkové volejbalisty tak lákavá?

Volejbalové prostředí a úroveň v Japonskou jsou skvělé. Lékařská péče, zázemí a podmínky jsou vynikající, takže zahraniční hráči, kteří hrají v Japonsku, říkají, že nechtějí odejít. V Japonsku máme několik asistentů trenérů, včetně někoho, kdo se specializuje na data, kouče pro útočnou fázi a trenéra obrany. V jednom týmu je více než 5 špičkových fyzioterapeutů. Používají techniky, jako je elektroléčba rázovými vlnami, aby zmírnili únavu hráčů. Úroveň péče v Japonsku je v porovnání s Českou republikou o mnohem lepší.

Jak si v Kladně trávil svůj volný čas? 

Často využívám možnost, že vedle haly máme aquapark, ve kterém je spousta možností, jak dobře regenerovat,  takže si užívám bazén, páru nebo saunu. 

Na co si v Evropě asi nezvykneš? 

Na sníh a zimu. Zejména do takového počasí vylézt.

Co je tvoje nejoblíbenější japonské jídlo, a naopak tvůj favorit české gastronomie? 

Moje oblíbená japonská jídla jsou sushi, hovězí wagyu a tempura. V Česku nedám dopustit na tatarák a polévky.