Čmeľovi svěřenci přepsali klubovou historii, zítra si zahrají o extraligový titul!!!

Eagles si počkali na zápas skoro o dvě hodiny déle, jelikož třetí hrací den mistrovství ČR U18 byl plný zvratů a vyrovnaných zápasů. O to zajímavější bylo i poslední porovnání úrovně obou skupin, protože Kladno jakožto vítěz té své narazil na druhý tým skupiny F1, Green Volley Frýdek-Místek. Utkání mělo velmi vyrovnaný průběh a Orli se navíc museli obejít bez své opory Ondřeje Tkadlece. Ale i jako včera, velmi kompaktní týmový výkon slavil úspěch a pod vedením skvělého Jiřího Donáta dokráčelo družstvo na domácím turnaji až pod vrchol. O vysněný mistrovský titul se zítra utká s Kojetínem. 

„ Zápas můžu hodnotit jen kladně, dotáhli jsme to do konce. Hráli jsme výborný volejbal, ale chci pochválit i Beskydy. Ve druhém setu jsme měli menší výpadek, ztráta koncentrace nás stála koncovku, ale myslím si, že naše publikum nám hodně pomohlo a doufám, že dokážeme vyhrát i zítra a získat zlato, o kterém mluvíme od začátku,“ neskrýval nadšení po povedeném výkonu reprezentační nahrávač Jiří Donát.  Hráč, který byl u všech důležitých okamžiků, blokař Ondřej Procházka, viděl zápas obdobně: „ Podařilo se nám navázat na včerejší zápas, občas byly v naší hře výpadky, ale pak jsme se vždy dokázali vrátit, až na ten jeden set. Pokud zítra předvedeme ten samý výkon, myslím, že máme velkou šanci na vítězství.“ 

Semifinále nerozehráli kladenští volejbalisté moc sebejistě a beskydský důraz na útoku a na podání je dostal značně pod tlak. I tři zápasy během dvou dnů udělali své a hráči se dostávali do tempa pomaleji. Za stavu 2:6 lavička Eagles svolala své hráče k oddechovému času, aby je trochu uklidnila. Domácím začal solidně fungovat blok a i díky skvělé obraně odvážně hrající Green Volley dotahovali. Slibný stav 14:15 si tým Martin Čmeľa nechal protéct mezi prsty hlavně nedůrazem v útoku. I přesto díky týmovému výkonu dokázali dojít do vyrovnané koncovky 23:23. To už se Kladno nemohlo spolehnout na oporu Tkadlece, který kvůli zranění musel na začátku ze zápasu odstoupit. Skvělé smeče Lukáše Svobody a Josefa Daníčka dokonaly obrat a Orlům set hned při první příležitosti dohrály. 

Nepovedený závěr setu Beskydy nesrazil na kolena a do druhého vstoupily se stejnou agresivitou a elánem. Skóre bylo vyrovnané do stavu 12:12, kdy dvě bomby Nekoly na podání donutily Kladno tajmovat. Naštěstí solidní obrana a její dohrávání Orlům vycházelo a zejména Lukáš Svoboda věděl, co na frýdecký blok platí a proměňoval šance nabídnuté velmi soustředěně hrajícím Donátem. Chlapci střed setu i díky nevynuceným chybám hostů dostali vedení zpět na svou stranu (18:15). Trpělivá hra nesla ovoce, i když výměny byly občas hodně neučesané. Trenérovi Širokému vyšlo střídání Kolouška, který dvěma odvážnými útoky dokázal přiblížit své družstvo na dostřel soupeři. Útok Nekoly na trojblok znamenal vyrovnání na 21:21 a i druhou sadu musel rozklíčovat až úplný závěr. Ten se vyvedl lépe Beskydům, které se radovaly až při třetím setbalu 26:28. 

Zápas se po vyrovnání na 1:1 začínal prakticky od začátku. Precizní útočná hra Beskyd nenechala Orly vydechnout a plná koncentrace byla žádoucí. Lukáš Svoboda esem zvýšil na 8:5 a dal svému týmu nadechnout. Napodobil ho i kapitán Hlaváček, bohužel oba vždy po přímém bodu druhý servis zkazili, a tak si Kladno nevytvořilo větší tlak. Vojtěch Svoboda se na univerzálu dokázal rychle aklimatizovat a jeho bodový přínos byl pro kladenskou ofenzivu faktorem, díky kterému Frýdku dokázala konkurovat (14:11). Vojta navíc zářil ve střední pasáži i blokařsky a společně s Hlaváčkem dostali Eagles do vedení 18:13.  Na hlavním kůle Kladna bylo zavřeno i nadále, tentokrát sestřelil Nikela Donát a bývalý reprezentant Široký své svěřence svolal k time-outu. Ve hře se nic nezměnilo, a za přispění neomylného Ondřeje Procházky kladenští kadeti třetí set vyhráli. 

Do sestavy Beskyd se vrátil na pozici klasického univerzála Gelnar a dal hned o začátku najevo, že s s ním musí počítat. Na útok blokaře Kožucha odpověděl stejnou mincí Procházka a nutno podotknout, že nahrávači proti sobě začali hrát velkou taktickou bitvu. Po dvojbloku Gelnar, Mohyla a esu Kožucha si Kladno vybralo první oddychový čas, jelikož stav 4:8 začal být alarmující. Sestava Eagles se ještě na jeden set potřebovala zkonsolidovat , ale Beskydy očividně toužily po tie-breaku. Blok Lukáše Svobody a jeho dva diagonální útoky pomohly týmu na nohy a stav byl 9:9. Střední část setu vyšla parádně Orlům a opět v tom měl prsty dvoumetrový Procházka, který panoval na síti. Společně se dvěma zkaženými servisy hostů šlo Kladno 19:15 do popředí. Eso Vojtěch Svobody po time-outu Beskyd přiblížilo kladenský mládežnický volejbal k premiérovému extraligovému finále, ale Kladno mělo před sebou ještě tři body do konce utkání. Matchball číslo jedna rozhodčí Josefu Daníčkovi neuznal, ale druhý, naprosto totožný, útok, již bez debat rozhodl o vítězi zápasu a druhém finalistovi. 

„ Ze všech zápasů byl ten dnešní nejvyrovnanější a nejbojovnější, i ze strany Beskyd. Musím pochválit kluky za výkon i obětavost, protože hned ze začátku jsme museli vyndat Ondru Tkadlece, který zahrál v základní skupině vynikající zápasy a byl naším nejužitečnějším hráčem, ale Vojta Svoboda se zhostil postu univerzála dobře. Budeme se těšit na zítra, chceme si jít za tím zlatem. Jsme moc rád,“ těšil dnešní výkon týmu trenéra Martina Čmeľa. 

Kladno volejbal cz – Green Volley Frýdek-Místek 3:1 (25:23, 26:28, 25:19, 25:22)

Domácí:  Donát, Daníček, Procházka, Tkadlec, Hlaváček, Svoboda L., libero Hejl Střídali: Svoboda V., Kubelka 

Hosté: Pultar, Mohyla, Nikel, Nekola, Kožuch, Gelnar, libero Škvara Střídali: Koloušek, Bradáč, Adámek, Kowalowski

Program pátek – Kladenská sportovní hala: 

09:00   7. – 8. místo: VK České Budějovice – SKV Ústí nad Labem

11:00   5. – 6. místo: SK Prosek – SGLD Brno

13:00   3. – 4. místo: Green Volley Frýdek-Místek– VK Lvi Praha 

15:00   Finále: VK Kladno volejbal –SK Kojetín