Triumfální jízda skupinou dodala Orlům sebevědomí, v semifinále je čeká Frýdek-Místek

Eagles U18, Kladno volejbal cz, finálový turnaj

Souboj Kladna s pražskými Lvy byl vyvrcholením bojů v základních skupinách. Vzhledem k počtu a hlasitosti fanoušků se potvrdilo, že organizovat mistrovství České republiky v Kladně bylo strategicky velmi povedeným tahem. Po prvním setu, který byl z kladenské strany trošku rozpačitý, rozehráli mladí volejbalisté divácky velmi atraktivní zápas, který ovládli 3:1, zvlášť díky pevným nervům ve dvou koncovkách. Orli jsou společně s Prahou jistými účastníky semifinále, společně s Kojetínem a Green Volley Frýdek-Místek. Právě tým Beskyd stojí domácím v cestě do finále. 

„ K zápasu jsme přistoupili rozumně. Škoda toho jednoho setu, kdy jsme přestali úplně hrát. Nakonec jsme to díky týmové práci dotáhli, bylo to těžké utkání, ale s naším výkonem jsem spokojený. Podržel nás servis a hodně jsme se zlepšili na příjmu. Já osobně se vracím po nemoci a postupně se rozehrávám, takže jsem rád, že se zápas po zápasu zlepšuji,“ těšilo po prestižní výhře smečaře Lukáše Svobodu. 

Začátek zápasu o první místo byl velmi vyrovnaný. Jelikož spolu oba celky odehrály během roku několik zápasů, neměli se vyloženě čím překvapit. Praha Orly paradoxně nachytala v postavení, kdy byl Donát v zóně jedna a měl k dispozici tři útočníky. Tvrdý servis Martina Klacka společně s velmi solidním blokem znamenaly čtyři body v řadě. Trenér Čmeľ reagoval střídáním nahrávače a tým dirigoval Kubelka. Až Ondřej Procházka za koncovou čarou zavelel, a i díky dvěma bombám Tkadlece a výtečné obranné práci kapitána Hlaváčka domácí volejbalisté dotáhli rozjetého rivala na 11:12. Šikovný útok Mráze a jeho eso přeci jen dali Lvům nadechnout a Kladno podruhé využilo oddechového času. 

Kladenská sportovní hala byla svědky prozatím nejlepšího zápasu ať již na technické úrovni jednotlivců nebo co se týče nasazení a bojovnosti všech hráčů. Praha si ale vždy v kritický moment pomohla esem nebo úspěšným blokem a držela Kladno až do konce setu pod sebou a vyhrála ho 20:25. 

Nasazení Kladna ve druhé sadě neopadlo, snažilo se být agresivní ve všech herních činnostech, a to se mu vyplácelo. Dvě esa Procházky přinutila ikonického trenéra hostů Jana Malinu vzít si time-out a dostala Orly do vedení 8:5. Skvělý Lukáš Svoboda útokem získal pro svůj tým podání, ze kterého pak dvakrát nachytal Alexe Mráze a stav 12:7 byl pro Prahu alarmující. Ta ale využila svou šanci, a i díky skvělé obraně skóre dotáhla. Smečař Jonke se blýskl skvostným pipem a univerzál Ježek se ze zadních pozic také nemýlil. Za stavu 17:17 se čekalo na koncovku. V té Kladno zaostávalo dokonce 19:23 ale obdivuhodně se zmátořilo a vyrovnalo na 24:24. Hru kdo s koho ustáli lépe Čmeľovy svěřenci a po Tkadlecově esu se Praha zmohla jen na útok do outu. 

Vyhraná koncovka dodala Orlům jiskru. Praze nevycházelo tolik podání, zato Hlaváček perlil a jako správný kapitán esem potvrdil vedení 11:8. Prahu vytáhl z bryndy Ježek, jehož lajna je všeobecně nechytatelná a testoval i kladenský příjem. Recept na něj našel až Lukáš Svoboda, který s Procházkou postavil na síti neprůchozí zeď. Každý z hráčů odváděl své maximum a bylo k vidění minimum chyb. Domácí tým vedl 16:14, když Tkadlec poslal přes 212 cm vysokého Přichystala projektil a dokázal, proč je jedním z výjimečných hráčů své generace. Scénář setu byl obdobný jako v těch předchozích a volejbalové naděje se praly o vítězství až v koncovce. V té Eagles promarnili tříbodový náskok, ale i přesto dokázali set dohrát 27:25. 

Ve čtvrtém setu Kladno předvádělo velice týmový výkon. Josef Daníček si souboje s enormními pražskými bloky vychutnával . Po jeho block-outu Donát přidal dvě esa a parádní Procházkův útok středem dal tušit, kdo hraje ve větší pohodě. Na druhé straně se Lvům nedařilo tak, jak by si určitě přáli, a nedokázali se dostat do rytmu. Velmi srdnatě bojovali, série podání reprezentanta Alexe Mráze korigovala stav na 13:10, ale domácí pak nápor hostů rychle utnuli dvojblokem. Vedení 19:10 po průběhu zápasu nikdo nečekal, o to bylo sladší. Tkadlecovo eso o pásku korunovalo excelentní představení obou týmů. „ Konečně jsme prokázali bojovného ducha, všechnu tíhu jsme ze sebe setřásli a hodně nám pomohli fanoušci, protože takovou atmosféru jsme rozhodně nečekali. Fungovala nám i nadstandardně přihrávka. První zápasy nedopadly pro mě osobně podle očekávání, ale teď jsem moc spokojený a hrálo se mi výborně,“ zhodnotil výkony týmu i ty svoje Josef Daníček. 

Kladno volejbal cz – VK Lvi Praha 3:1 (20:25, 29:27, 27:25, 25:15)

Domácí:  Donát, Daníček, Procházka, Tkadlec, Hlaváček, Svoboda L., libero Hejl Střídali: Kubelka, Svoboda V.

Program čtvrtek – Kladenská sportovní hala: 

5. – 8. místo: VK České Budějovice – SGLD Brno 10:00

5. – 8. místo: SK Prosek – SKV Ústí nad Labem 12:00

Semifinále 1: SK Kojetín – VK Lvi Praha 14:00

Semifinále 2: Kladno volejbal cz – Green Volley Frýdek-Místek 16:00