Kadeti jsou po nekompromisním výkonu republikovými mistry!

Extraliga U18 muži 2023-2024, finále Kladno volejbal cz

Neuvěřitelné se stalo realitou! Kadeti klubu Kladno volejbal cz se v domácím prostředí stali novými mistry České republiky extraligy U18. Svými vyrovnanými výkony a upřímným projevem plným entusiasmu si za čtyři dny získali sympatie publika i odborné veřejnosti a svou spanilou jízdu zakončili stylově bez ztráty setu. Družstvo Kojetína bylo týmu Martina Čmeľa, Dana Jiránka a Kateřiny Svobodové důstojným soupeřem, dnes ale na bezchybně hrající Orly nedokázalo ohrozit. 

„ Od začátku jsme věřili, že můžeme vyhrát. S Kojetínem jsme hráli několik zápasů a hodně jsme jich zvládli úspěšně. Naděje byly opravdu veliké a víme, jak s nimi hrát. Zatlačili jsme je na začátku každého setu a dodalo nám to velkou kuráž a je to shodilo. Vyhrát v domácí hale před našimi fanoušky je naprosto neskutečné, byli skvělí, fandili nám do posledního okamžiku a věřím tomu, když se na ně koukám, že jsou z toho také úplně hotoví. My jsme všichni neskutečně nadšení, možná to ještě není tak vidět, všichni to v sobě ještě trochu držíme. Slavit budeme určitě a bude to velký,“ řekl pokorně ale s velkým nadšením po zápase kapitán týmu Jakub Hlaváček. 

Páteční odpoledne mistrovství České republiky kategorie U18 vyvrcholilo pro Orly finálovým zápasem proti Kojetínu. Do základní sestavy se vrátil zraněný Ondřej Tkadlec, který chtěl svému týmu i přes svůj hendikep pomoci. Kladenské družstvo začalo velkým náporem na servisu a rychle se dostalo do vedení 8:3. Tři nevynucené chyby Eagles na síti pomohly Kojetín nakopnout a stav byl rázem vyrovnaný. K reakci zavelel jako správný kapitán Jakub Hlaváček, který společně s Daníčkem a Donátem řádil na síti a při podání Svobody vybojovali domácím znovu tříbodový rozdíl (13:10). Po ukázkovém bloku včerejšího hrdiny Procházky si trenér Gamba už musel vzít time-out. Neomylný Donát bezchybně řídil svůj tým až do konce setu, který ukončil Tkadlec esem, a jedna třetina nelehkého úkolu byla splněna. 

Bylo by liché si myslet, že zrovna tým Kojetína, vcelku překvapivý finalista, si nechá líbit takový výprask. Do druhého setu nabuzené družstvo vkročilo velmi agresivně, naštěstí pro Kladno se stále nedařilo opoře Židlíkovi. Procházkův jednoblok uklidnil trošku neurovnaný začátek a domácí vedli 7:4. Jelikož ale hráli Eagles na hranici rizika, tři nepovedené míče a útok hostů znamenaly vyrovnání na 10:10. Svěřenci Martina Čmeľa naštěstí nezpanikařili a pokračovali ve své systémové hře, která fungovala, a trpělivě pracovali. Odměnou jim byl po block-outu univerzála Tkadlece stav 18:15. Orli minimálně chybovali, a to se Kojetínu vymstilo. Jejich podání a útok do outu v závěru doslova darovaly Kladnu druhý set. 

Až ve třetím setu začal Kojetín vystrkovat růžky. Kladenská nedůslednost dovolila soupeři vynikající začátek a vedení 3:6 a situace volala po oddechovém čase. Ten mladým volejbalistům pomohl a Daníček esem vyrovnal na 6:6. Skvělý týmový projev, kterému pomáhala úspěšnost kůlových útočníků a jistota Donáta pomohly překonat menší krizi a brzo byli Eagles 14:11 v popředí. Vše pokračovalo podle plánu, kladenský stroj se paradoxně zasekl při matchballu. Kojetín nezdolně bojoval a dokázal vyrovnat, burácející Kladenská sportovní hala ale nenechala své favority zapochybovat, že by poslední dva body nebyly v jejich prospěch. Poslední bod zápasu proměnil nechytatelnou dělovkou Ondřej Tkadlec, nejužitečnější hráč týmu, a odšpuntoval nekonečnou vlnu euforie a radosti nejen rodičů, přátel ale všech klubových trenérů, kteří tým po celou dobu turnaje podporovali.

„ Když jsme se během sezóny rozhodli, že se budeme ucházet o organizaci turnaje, tak jsme měli několik jasných důvodů proč. Jednak jsme chtěli mít v Kladně velkou akci, protože doposud jsme nedostali šanci ukázat, že velké akce umíme, věděli jsme, že náš tým v kategorii U18 má šanci na medaile a chtěli jsme se klukům odměnit tím, že budou hrát na domácím hřišti a v domácím prostředí. A třetí důvod byl ten, že vím, že v klubu máme velice schopné lidi a touto cestou bych velice rád poděkoval Anně Earl, Petrovi Viltovi a Vláďovi Bednářovi, protože cena, kterou jsme dostali za dobrou organizaci turnaje, patří zejména jim, bez nich bychom to nezvládli. Jsem naprosto klidný, že pokud dostaneme důvěru ať už na domácí akci nebo mezinárodní měření sil, Kladno na tom bude vždycky dobře, volejbal tu je doma a máme skvělé zázemí, skvělé lidi v klubu a skvělé fanoušky,“ měl po čtyřdenním volejbalovém maratonu jen slova chvály prezident klubu Milan Fortuník. 

Kladno volejbal cz – SK Kojetín 3:0 (25:14, 25:19, 26:24)

Domácí:  Donát, Daníček, Procházka, Tkadlec, Hlaváček, Svoboda L., libero Hejl Střídali: Kelíšek, Svoboda V. 

Hosté: Židlík, Orsava, Létal, Ondráček, Hybner, Filip, libero Kuchta Střídali: Zacpal

Konečné pořadí MČR U18: 

  1. Kladno volejbal cz
  2. SK Kojetín 
  3. VK Lvi Praha
  4. Green Volley Frýdek-Místek
  5. SK Prosek
  6. SGLD Brno
  7. SKV Ústí nad Labem 
  8. VK České Budějovice

Nejlepší hráči turnaje:

Nahrávač: Jiří Donát

Smečař: Martin Židlík 

Blokař: Tobiáš Přichystal

Nejlépe podávající: Vojtěch Nekola

Nejlépe přihrávající: Josefa Daníček

Nejvíce bodující: Lukáš Vráblík

Osobnost turnaje: Martin Židlík 

Trenér turnaje: Martin Čmeľ