Arnaud Josserand se loučí s Kladnem: Naše letošní výsledky nejsou rozhodně špatnou vizitkou

Arnaud JOSSERAND, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024

Po medailové sezóně se rozchází cesta kladenských Orlů a jejich prvního zahraničního trenéra, Francouze Arnauda Josseranda. Zkušený trenér a bývalý reprezentant dokázal s týmem po pěti letech vybojovat umístění na stupních vítězů. Dvoumetrový sympaťák se vydává vstříc novým výzvám a ta nejatraktivnější, účast na čtvrtých olympijských hrách, ho čeká již za dva měsíce, tentokrát v roli konzultanta pro Radio France. „Arnaud už před play-off obdržel jiné, zajímavé nabídky, a že nebude chtít pokračovat nám férově oznámil a řekl, že samozřejmě dokončí sezónu, protože jeden tým ho dokonce prosil, aby v Kladně ukončil smlouvu předčasně. Jeho angažmá hodnotím pozitivně, pomohlo nám to, že tu byl, spoustu věcí jsme se na sebe dozvěděli a myslím si, že to byl pro klub velmi dobrý rok a velmi dobré řešení. Odvedl fajn práci,“ dodává na konto letošního šéfa lavičky a svého nástupce prezident klubu Milan Fortuník. 

Arnaud, Vaše sezóna byla skoro dokonalá. Jak ji s odstupem hodnotíš?

Po pravdě, jak říkáš, naše sezóna byla „téměř“ perfektní… Když se podíváme pozorně, nepovedly se nám v sezóně jen dva zápasy. První pohárový zápas proti Dobřichovicím, se kterými jsme vypadli prohrou v tiebreaku. A první zápas semifinálové série proti Budějovicím. V něm jsme byli velmi průměrní a ztratili domácí výhodu, a tedy možnost vrátit se domů hrát pátý zápas, abychom se kvalifikovali do finále.

Prošli jsme také třemi koly evropského poháru CEV, včetně vítězství proti Nantes, které skončilo druhé po základní části francouzské nejvyšší soutěže a je týmem na velmi vysoké úrovni. To rozhodně není špatná vizitka! 

Celkově jsem tedy hrdý na to, co se hráčům podařilo. Od začátku jsem zdůrazňoval, že pro mě je nejdůležitější The Team!!! A to je to, co chci, nejprve vytvořit tým, skupinu jednotlivců, kteří mají duši. A myslím, že to se nám podařilo. Důkazem toho bylo, že jsme letos měli v týmu 10 různých národností, ale všechny s jedním a stejným cílem: „hrát jako tým a snažit se předvést výkon!“ A mám pocit, že to fungovalo. Nebyli jsme vždy neuvěřitelní, ale vždy jsme bojovali jako tým a neprohráli jsme jediný zápas s týmy, které byly níže než my.

Udělal bys něco jinak?

Nevzal bych si třetí oddechový čas ve třetím setu prvního zápasu semifinále … A neukončil bych ten zápas tímhle přešlapem … Je to šílené, protože obvykle, během sezóny, když jsem měl pochybnosti, tak jsem se zeptal Tomáše, a teď jsem to neudělal. Myslím, že kdybychom vyhráli třetí set, zápas by byl jiný … možná …

Po zbytek sezóny si myslím, že s Milanem a celým realizačním týmem jsme optimalizovali zdroje klubu a hráčů, abychom dosáhli tohoto konečného výsledku. Jak jsem řekl v první otázce, jsem na to docela hrdý, i když jsem stále trochu frustrovaný. Dobře, ne trochu, pořád hodně, z toho, že se mi nepodařilo dostat se s kluky do finále a pokusit se pozlobit Prahu … 

Bylo něco, co Tě překvapilo? 

Jedna nebo dvě věci, ale v dobrém slova smyslu:

  1. Reakce družstva po pohárové porážce v Dobřichovicích. Po ní jsem si říkal, že ta sezóna bude těžší, než jsem si představoval. Museli jsme si hodně popovídat a pár věcí vysvětlit, ale výsledkem byl skvělý start sezóny v Ostravě, a to nás navedlo na správnou cestu! Pak jsme doma porazili Budějovice a Karlovarsko, což se tuším nestalo šest let. Hráči na nepovedený zápas v poháru zareagovali neuvěřitelně, což rozhodlo o našem skvělém vstupu do extraligy.  
  1. Každý z hráčů v nějaké fázi sezóny přispěl svým výkonem k výsledku. Mohli bychom vyzdvihnout jednotlivce jako je Adam Zajíček, Kristaps Platačs, Niklas Seppänen, José Neves. Ale ve skutečnosti je to kolektiv, kterému je třeba poblahopřát.
  1. Naše série proti Odoleně Vodě ve čtvrtfinále. Každý předpovídal velmi vyrovnanou sérii, Odolena Voda nás údajně do čtvrtfinále i vyloženě chtěla. Ale odehráli jsme dobrý první zápas doma, a hlavně neuvěřitelný druhý zápas v Odoleně Vodě! Věděl jsem, že je v našich silách je vyřadit, ale že to bude 3:0 na zápasy, na to bych si rozhodně nevsadil.  
Arnaud JOSSERAND, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024

Po roce v české extralize můžeš porovnávat. Jak si podle Tebe česká nejvyšší soutěž stojí? Doporučil bys ji například nějakému hráči z Francie, který hledá angažmá?

Myslím si, že česká extraliga je momentálně na dobré úrovni, a že je pro zahraniční hráče čím dál atraktivnější. Důkazem jsou výsledky Prahy a Budějovic v Lize mistrů a Kladna v poháru CEV. Řekl bych, že pět nejlepších českých klubů může konkurovat spoustě týmům z evropských soutěží, když pomineme italskou a polskou ligu a dva nejlepší turecké týmy. Ti mají vlastní kategorii. 

Česká nejvyšší soutěž je čím dál atraktivnější a je čím dál více cizinců, kteří se tu chtějí ukázat a úspěch v české lize jim slouží jako odrazový můstek do těch nejkvalitnějších soutěží. To je dobré znamení. 

Momentálně probíhají finálové boje, co na zápasy Prahy s Budějovicemi říkáš? ( rozhovor proběhl ve čtvrtek před posledním finálovým zápasem ) 

Kromě toho, že bych bral jako útěchu ( sakra ), kdybych mohl po konci finále říct, že jsme prohráli s budoucím vítězem, tak se nedivím, že Budějovice vedly 2:0, než předevčírem v Praze prohrály! Od začátku play-off předváděly velmi konzistentní úroveň hry. Praha je však tým, který má velkou lavičku a fakt, že se do série vrátila vítězstvím, dokazuje, že ještě předevčírem doma, kdy prohráli 2/1, dokazuje, že ještě neřekli své poslední slovo!

Další zápas bude opravdu hodně zajímavý. Myslím, že Budějovice jsou ve své hale favority, zvláště s podporou neuvěřitelného publika. Ale určitě je musí mrzet, že nedotáhli do konce třetí zápas, ve kterém vedly 2:1.  

Jaké jsou tvé plány na léto, předpokládám, že určitě spojené s olympijskými hrami v Paříži ?

V sobotu se vracím do Francie, abych strávil nějaký čas na dovolené se svou dcerou, kterou jsem letos moc neviděl. A pak využiji dvou měsíců prázdnin, abych mohl trávit čas se svou rodinou a mými přáteli. Sama víš, když jsme na osm měsíců v roce od našich blízkých, je to psychicky docela náročné, dokonce i s moderními komunikačními prostředky. Tím spíš, že jsem hodně rodinně založený, a tak mi vždycky ti moji trochu chybí. 

Pak mám to štěstí, že jsem byl vybrán jako jeden z konzultantů pro Radio France, samozřejmě pro volejbal, šestkový i plážový, pro olympijské hry v Paříži. Bude to skvělé, protože zažiju své čtvrté olympijské hry! ( 1992 Barcelona jako hráč, 2016 a 2021 jako asistent trenéra, 2024 Paříž jako konzultant Radia France ). Mám neuvěřitelné štěstí a hodlám toho využít na maximum!

Tvoje nejoblíbenější věc v Čechách ?

Je jasné, že když neřeknu pivo, budou mě všichni Češi nenávidět 🤣 A ano, miloval jsem klid Kladna a ano, Praha je nádherné město! Ale možná Tě překvapím, ale měl jsem možnost hrát dva roky s Milanem Fortuníkem v Nice a poznal jsem spoustu českých hráčů ve Francii, takže tady v Česku mám nejraději lidi! Čechy obecně, příznivci klubu, lidé z mého realizačního týmu, Milan, můj přítel, sponzoři, kladenský klub je obklopen lidmi s nejlepšími úmysly. 

Ale musím zmínit i všechny trenéry mládeže, maskota, pokladní, se kterými jsem se potkával v potravinách, obsluha v naší restauraci Na Sletišti a majitelé mé oblíbené cukrárny ŇAM ŇAM . Doufám, že budu mít příležitost se jednoho dne vrátit, navštívit Milana a možná vidět klub vyhrát titul!

Arnaud JOSSERAND, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024