Eagles snovou sezonu završili bronzem, CATS slaví první ligu

Kladno volejbal cz

Ukázkový víkend zažil kladenský volejbalový klub a jeho prezident Milan Fortuník. Eagles ve dvou zápasech ovládli sérii o třetí místo v ČEZ extralize už v pátek, oslavy kladenského volejbalu prodloužily v sobotu CATS, které si zajistily v předstihu postup do 1. ligy žen. Satisfakce v podobě úspěchů obou seniorských družstev se promítá do prvních dojmů Eagle bosse Fortuníka, který zároveň i poodkryl, co čeká jeho klub v následujících týdnech a měsících. Po veřejném rozloučení s A týmem (pátek 26.4. od 17:00 Beach klub Vavřinec), na které zve všechny příznivce kladenského volejbalu, čeká klub i finálový turnaj extraligy U18, který v květnu pořádá. 

„Z medaile mám neskutečnou radost, protože jsme na ní čekali dlouhých šest let. Po dvou neúspěšných finále a zlatu z Českého poháru přišel výsledkový půst. Předchozí dvě sezóny se nesly ve znamení vyřazení ve čtvrtfinále, kde jsme pokaždé narazili na Lvi Praha. Série s Odolenou Vodou se nám povedla, naopak s Jihostrojem jsme hráli pod naše možnosti, ale oni ve finále dokazují, že mají skvěle načasovanou formu a výborný tým. O třetí místo to bylo zašmodrchané s komplikacemi, ale nakonec jsem rád, že jsme potvrdili naší pozici. Po konci dlouhodobé části jsme byli druzí a myslím si, že bronz je krásná odměna pro všechny v klubu, realizační tým a samozřejmě pro hráče,“ shrnul průběh nadmíru povedené sezóny prezident klubu Kladno volejbal cz Milan Fortuník. 

Podobně to vidí dlouhodobá opora družstva a nejvíce bodující hráč ČEZ extraligy Kristaps Platačs: „ No, myslím, že hlavním cílem bylo dostat se do finále. Ale získat jakoukoli medaili bylo klíčové, takže je to samozřejmě skvělý pocit, stejně jako ukončit sezonu vítězně. Přináší to více pozitivní energie, pravděpodobně je to mnohem lepší, než zůstat na druhém místě 😀 Co se týče pocitu, který mám ze svého odchodu – jsem šťastný za to, jakou práci jsme odvedli a myslím, že jsme do toho všichni dali srdce. Jsem za to rád. Stále mě trochu bolí srdce z toho, že nám nevyšlo finále, ale s tím už nic neuděláme.“  Urostlý Lotyš odchází zkusit své štěstí do francouzské nejvyšší soutěže Marmara SpikeLeague.  

Kapitán Adam Zajíček jako správný lídr dozoroval průběh víkendových akcí: „ Oslavy byly patřičné, jak se sluší a patří, dva dny v kuse stály za to, spousta srandy a vzpomínek. Pivo teklo proudem a bylo vidět, že si toho kluci váží, a to je pro mě nejdůležitější.“ Po chvíli oddychu on osobně nastupuje do letního reprezentačního cyklu a k týmu se vrátí až po evropské kvalifikaci na začátku září: „ Teď bude rozhodně důležité správně nahradit odcházející hráče, další podstatná věc bude trenérská role, nastavení herního systému, protože v některých našich zápasech bylo možno vidět, ten jsme postrádali a bylo to cítit proti silnějším družstvům.“

Bronzovou sérii provázela řada zdravotních indispozic, která se nevyhnula ani realizačnímu týmu. Nejprve se o berlích začal objevovat kondiční trenér Matyáš Myškovský, následně si na tréninku přivodil výron i asistent Tomáš Samsely. V polovině rozhodujícího zápasu je doplnil Niklas Seppänen, který si velmi ošklivě zvrtl kotník, když dolétal na trojblok. Družstvo ztráta smečařské stálice na chvíli paralyzovala, nakonec ale našlo morálku, aby duel v Příbrami ukončilo ve čtvrtém setu. „ Vyhrát bronz je skvělý pocit. Jsem tu tři roky a dva roky jsme se do bojů o medaile nedokázali probojovat. Takže mám pocit, že tohle je odměna za tříletou práci. Kromě toho jsem si tu našel spoustu úžasných přátel mezi hráči a trenéry a všemi lidmi kolem týmu, beru je jako členy rodiny. A také z tohoto důvodu letošní úspěch chutná tak sladce, protože jej s nimi mohu sdílet. Ale ze stejných důvodů je mi trochu smutno, že odcházím, ale v životě mě teď čekají další výzvy, které teď mají prioritu. Cítím, že je čas vrátit se domů a začít další kapitolu mého života. Jsem neskutečně vděčný za ty roky v Kladně a přeji všem lidem zde jen to nejlepší a doufám, že se zase uvidíme,“ neskrývá dojetí jeden z nejlepších smečařů ČEZ extraligy Niklas Seppänen. 

I když kladenský klub tento týden ještě pokračuje ve víru oslav a loučení, vedení už nějaký čas poctivě pracuje na přípravě příští sezóny. Diváky aktuálně nejvíce zajímají změny v družstvu. „Doufám, že budeme schopní v příštích sezónách na letošní výsledek navázat. Nebude to jednoduché, po každé úspěšné sezóně logicky dochází k odlivu hráčů, kteří odcházejí za lepším. Mohu potvrdit, že tým opouští dvě stálice – Kristaps Platačs a Niklas Seppänen. Ti byli součástí Eagles tři roky a přirostli fanouškům k srdci. Všichni jsme byli s jejich výkony spokojeni a mně osobně se líbil kromě jejich výkonů i přístup k tréninkům, ke kondiční přípravě i psychohygieně. Spolupráce s nimi byla skvělá zkušenost a je škoda, že je ztrácíme, ale to je život.“ Některé hráče se podařilo managementu klubu udržet a budou vhodně doplněni a příležitost dostanou někteří kluci z naší mládeže.“ Ti se zapojí do tréninkového procesu už teď na jaře a realizační tým pak rozhodne, jestli je zařadí do A týmu na novou sezónu. B tým má pro příští rok za cíl postoupit do 1. ligy, a tak nabídne méně vytíženým hráčům prostor k herní praxi. 

CATS 

Druhý víkendový highlight obstaral A tým žen, který už v minulém týdnu slibně rozehrál prolínací soutěž a v Kladenské sportovní hale hned v prvním zápase využil možnost zajistit si kvalifikaci do vyšší volejbalové soutěže. „ Jasný postup jsme si vybojovali na hřišti a čtyři výhry ukázaly, že do první ligy patříme. Čekají nás starosti, ale příjemné. Tým má dobrý základ jak v trenérce Leoně Neumannové, která by měla pokračovat, tak v osobnostech, které postupně vykrystalizovaly. Jsou to z velké části kladenské hráčky, ale samozřejmě budeme potřebovat tým doplnit, protože první liga už z hlediska výkonnosti není legrace,“ je si vědoma Milan Fortuník. 

Leona Neumannová, která za dva roky dokázala své svěřenkyně připravit na výkonnostní posun si cení zejména důvěry, kterou ona i její družstvo v průběhu posledních dvou týdnů cítili: „ To, že jsme postupový zápas vyhrály před domácím publikem, znamená hodně. Cítit podporu nejen od klubového vedení, ale i od našich rodin a kladenských příznivců volejbalu je určitě velká motivace pro tu další těžkou práci, která tým v nadcházející sezóně čeká. Teď bude důležité tým co nejvíce udržet pohromadě a některé pozice posílit.“ 

Mládež 

Ve hře o medaile jsou nadále chlapecká družstva U18 a U22, která se shodně probojovala na finálové extraligové turnaje. Mistrovství republiky U18 bude pořádat kladenský volejbalový klub v termínu od 7.5. – 10.5. „ Pro klub je to prestižní záležitost, a proto všechny zvu, aby přišli našim nadějím fandit. Čeká je náročný čtyřdenní turnaj, ale máme naděj na medaili a věřím, že se to klukům a trenérovi Martinovi Čmeľovi povede,“ uzavírá rekapitulaci kladenských úspěchů Milan Fortuník. Více podrobností bude klub komunikovat na webu a sociálních sítích.