Orli vzpouru nedotáhli , zahrají si o bronz

FOTO: Jihostroj České Budějovice

První prohraný zápas v domácí hale se jeví jako tím nejdůležitějším momentem semifinálové série, která skončila ve středu večer ve prospěch favorita z Jihostroje. Orli po fantastickém vzepětí v domácím prostředí nedokázali navázat na dominantní výkon a srážely je vlastní chyby . Neutuchající snaha Kladna nebyla tentokrát bohužel konkretizována a dvě prohrané koncovky znamenaly, že tým Arnauda Josseranda bude bojovat v příštím týdnu o bronzové medaile. Dveře do finále zůstaly středočeskému týmu i letos uzavřeny. 

Zápas začal zostra, jak asi každý v naplněné hale očekával. Obvyklé základní sestavy se nešetřily, za Kladno se k zakončení nejčastěji dostával Anthony Gonçalves, kterého bránila blokařsky nejsilnější dvojice zápasu Gonzales, Okolič. Za stavu 6:8 pro Kladno doplachtil kubánský univerzál pod sítí na polovinu Orlů a jen se štěstím nezranil nikoho z jejich sestavy, jen sám sebe, a byl střídán. Pomalu se rozjížděla opora Kristaps Platačs, měla však podporu všech jeho spoluhráčů a skóre bylo v polovině setu 14:14. Ani jedno družstvo se nedokázalo dostat do trháku a jestliže Balabanovo eso Jihostroji dalo naději, Seppänenova deska, kterou zastavil univerzála van Schieho, zařídila remízu 16:16. Oba celky střídaly hvězdné okamžiky s triviálními chybami a zápas se rozhodoval v koncovce. V té se dělo neuvěřitelné, a i když Budějovice měly navrch, Kladno neuvěřitelnou bojovností situaci vždy dokázalo zachránit. I přesto Okolič podával za stavu 24:22 na ukončení setu, které zařídil dvojblok Sedláček-van Schie. 

FOTO: Jihostroj České Budějovice

Druhý set začal rozpačitě už kvůli challengi, kterou si vzal trenér Josserand a její vyhodnocení trvalo dlouho, hra byla ovlivněna i hodně nepřesnostmi a individuálními chybami. Bojovnost nikomu ale nechyběla, a tak bylo utkání nadále velmi divácky atraktivní. Orli od začátku dotahovali, ale postupně se dostávali do tempa, a díky neuvěřitelnému zapálení dokázali vyrovnat na 9:9. Ve střední části setu úřadoval na síti Zajíček, Okolič mu ale skvostně sekundoval a stav byl 16:16. Eso Platačse dostalo Orly do vedení 19:17, Okolič ale stejným způsobem stav vyrovnal. Dva bloky v řadě zařídily Jihostroji breakball na 21:19. Orli se ale nevzdávali, střídající Villareal asistoval vyrovnání na 21:21 a Kowal svolal své hráče k time-outu. Excelentní zákrok v obraně po svém podání předvedl nahrávač José Neves, ale bohužel jeho tým nedokázal ubránit Luengase na hlavním kůle a ten Budějovicím vysmečoval setbal. Ten odvrátil nechytatelným útokem Kristaps Platačs, po side-outu Budějovic se však mýlil Gonçalves a pomohl Jihostroji k vedení 2:0.

Tým vedený kapitánem Carísiem začal třetí sadu několikasekundovým střídáním Balabanova za Leštinu, které znamenalo, že juniorský reprezentant se v této sadě, co se týče střídání, vyoutoval. Kladno se nadále těžko prosazovalo na útoku a pro Nevese byl čtyřbodový únik Jihostroje 8:4 velkým hlavolamem. Jeho spoluhráči ale neskládali zbraně, Zajíčkovo eso na libero Kovaříka pomohlo skóre stáhnout a když Luengas poslal podání do outu, bylo to už jen o bod (11:10). V polovině setu zaúřadoval na síti opět Luengas a dotlačil svůj tým tři body před Kladno a stav 17:15 už byl alarmující. Vytáhlý Argentinec řádil dál, Zajíček s Platačsem ho dokázali zastavit na síti, ale tato snaha vešla po Zajíčkově chybě na podání vniveč. Balabanov zázračným úderem po nahrávce přes celé hřiště zvýšil na 20:17. Orli už neměli sílu favoritovi nadále vzdorovat a prohra 25:20 je poslala do bojů o bronzové medaile. 

FOTO: Jihostroj České Budějovice

VK Jihostroj České Budějovice – Kladno volejbal cz 3:0 (25:22, 26:24, 25:20)  

Domácí: Luengas, Okolič, Gonzalez, Balabanov, Sedláček, Carísio, libero Kovařík Střídali:  van Schie, Leština, Emmer 

Hosté:  Seppänen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández Střídali: Villareal, Kyjanica

Statistika utkání ZDE

PROGRAM zápasů o 3. místo: 

16.4. Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram 17:00

19.4. VK Trox Příbram – Kladno volejbal cz 17:00 ( ČT 4 SPORT )

22.4. Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram 18:00 ( SPORTY TV ) 

Program celého play-off a výsledky najdete ZDE.

FOTO: Jihostroj České Budějovice