Orli roztáhli křídla, ale na výhru to ještě nestačilo

FOTO: Jihostroj České Budějovice

Dvou promarněných koncovek mohou po druhém zápase semifinále ČEZ extraligy litovat kladenští volejbalisté. K radosti všech fanoušků předvedli daleko lepší a konkurenceschopnější výkon, ovšem individuální chyby v rozhodujících částech setů je stály možnost poprat se o výhru a tím pádem vyrovnání série. Není ovšem všem dnům konec a již v sobotu se velká volejbalová show vrací opět do Kladenské haly a Orli budou hrát doslova o přežití! 

„Myslím, že jsme hráli lépe než v prvním zápase, ale z výsledku jsme samozřejmě zklamaní. Udělali jsme pár hloupých chyb a nebyli jsme dostatečně efektivní a přesní, když jsme měli své šance. V této fázi sezóny Vám už nedá nikdo nic zadarmo, takže musíte využít příležitosti, které se vám naskytnou, a to teď Budějovice zvládly lépe než my. Série ale nekončí a my jsme připraveni bojovat o vítězství v dalším zápase,“ burcuje před třetím duelem zástupce kapitána Niklas Seppänen. 

Kladenští volejbalisté začali semifinálovou odvetu v diametrálně odlišném stylu než sobotní duel. Nahrávač Neves si úspěšně vyzkoušel postupně všechny své útočníky, kteří v testu uspěli, a tak i díky znovuzrozenému Platašsovi a výbornému zákroku Fernándeze vedli hosté 10:6. Jihostroj ve hře držel zejména mladý univerzál Gonzales, jehož block-out po esu Okoliče znamenal vyrovnání na 13:13. Jelikož ani jeden z týmů nedokázal na toho druhého nevyzrál vícekrát v řadě, o osudu setu se od stavu 20:20 rozhodovalo v koncovce. V té se nejdříve utrhly Budějovice díky dvěma servisům střídajícího Leštiny, Kladno ale v zápětí srovnalo i díky outu z ruky Sedláčka. Zablokovaná ulívka smečaře Seppänena darovala první setbal Jihostroji, ten ale odmítl tvrdým útokem kapitán Zajíček. Byl to nakonec Gonzales, který byl po Seppänenově skvělém servisu úspěšný a dostal svoje družstvo do vedení 1:0.

Druhý set začali energičtěji svěřenci Andrzeje Kowala a při podání posily Okoliče si díky Sedláčkovi a Gonzalesovi vytvořili dvoubodový náskok 6:4. Kladno se bohužel nemohlo trefit do podání a když bylo úspěšné, nemělo potřebnou razanci, aby soupeře ohrozilo. Diváci tak mohli vidět přehlídku krásných útoků z rukou blokařů, ale na obou stranách, protože i José Neves se snažil rytmus hry měnit. Graham svým dělovým rychlíkem odvrátil kritickou situaci, ale následné bloky Okoliče a Gonzalese dovedly Jihostroj k čtyřbodovému náskoku 14:10. Razance mladého Kubánce byla pro Orly velkým hlavolamem, navíc když se sami prali se zakončením. V druhé polovině setu mu začal sekundovat i Luengas a dovedli společně svůj tým k poklidné výhře i ve druhém setu. 

FOTO: Jihostroj České Budějovice

Až ve třetí sadě, když Orlům teklo vyloženě do bot, svůj výkon i projev odbrzdili a dostali se ke své hře. Úspěšný pipe Gonçalvese, který týmu v sobotu citelně chyběl, dodal hráčům tolik potřebnou energii i vedení 8:6. Tři fantastická esa Kristapse Platačse znamenala pro Kladno naději, že věci se ještě mohou změnit. Lavičce Jihostroje vyšlo střídání, kdy Emmer, van Schie a Leština dokázali průběh setu zvrátit a dostali kladenské volejbalisty pod tlak. Seppänen však drama odmítl a svým útokem a blokem holandského univerzála své družstvo podržel v popředí 19:15. Jelikož Sedláček i Carísio poslali shodně svá podání do outu, pozice Orlů v koncovce byla tím jednodušší. Seppänen útokem z pipu proměnil druhý setbal a mohl se tak se svými spoluhráči radovat ze zisku prvního setu v semifinálové sérii.

Pokračování zápasu bylo velkou bitvou. Na kladenské straně do hry čím dál víc promlouval uzdravený smečař Gonçalves a Platačsovi se spolu se Seppänenem hrálo očividně jednodušeji, v budějovickém dresu exceloval Luengas s kubánským reprezentantem Gonzalesem, které doplňovali Okolič a Balabanov. Stav byl tak neustále nerozhodný a psychologická bitva nabírala na obrátkách. Útok Antonyho Gonçalvese a šesté eso Platačse dostaly Orly do vedení 12:10, ale další dva body patřily domácím a trhák se nekonal. Krize přišla při podání bulharského internacionála Balabanova, který podával třikrát v řadě, a i díky nevynuceným chybám kladenských útočníků pomohl Budějovicím do vedení 18:16. Domácí družstvo si udržovalo náskok až do koncovky a eso Emmera navýšilo bodový rozdíl na 23:20. Van Schie pak „sundal“ jednoblokem Niklase Seppanena a vybojoval pro svůj tým tři matchbally. I přes skvělé podání střídajícího Čekety proměnil ten druhý útokem blokař Oliver Sedláček. 

„V tomto utkání jsme chtěli předvést jinou kvalitu volejbalu než tu sobotní hrůzu. Zahráli jsme daleko lépe, ale stále jsme nebyli dost dobří, abychom přivezli domů vítězství. Víme, že máme na to, abychom Budějovice porazili, ale musíme to ukázat na hřišti, a to se nám doposud nedařilo a Budějovice si zasloužily vyhrát oba zápasy. Nyní musíme společně zamakat na tréninku a najít nejlepší způsob, jak toto play off otočit,“

VK Jihostroj České Budějovice – Kladno volejbal cz 3:1 (25:23, 25:19, 19:25, 25:21) 

Domácí: Luengas, Okolič, Gonzalez, Balabanov, Sedláček, Carísio, libero Kovařík Střídali: Leština, Emmer, van Schie 

Hosté:  Seppänen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández Střídali: Imamura, Villareal, Čeketa

Statistika utkání ZDE

PROGRAM SEMIFINÁLE PLAY-OFF: 

6.4. Kladno, Kladenská sportovní hala, 16:30 hodin ( sobota, ČT 4 SPORT )

10.4. České Budějovice, 17 hodin ( středa, ČT 4 SPORT )

13.4. . Kladno, Kladenská sportovní hala, 18 hodin ( sobota, SPORTY TV )

Program celého play-off a výsledky najdete ZDE.

FOTO: Jihostroj České Budějovice