Od olympijského titulu s Blues po Kladno, trenér Josserand o volejbale

Arnaud Josserand, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále

Skvělou sezonu v čele českého týmu Kladno prožívá bývalý asistent Laurenta Tillieho, olympijského vítěze z Tokia s francouzskou reprezentací, Arnaud Josserand. Na druhém místě v základní části, francouzský trenér doufá, že ukončí sezónu s českým klubem nebývalým úspěchem. Kladno tento čtvrtek zahájilo čtvrtfinále play-off proti Odoleně Vodě a k radosti svého kouče výhrou. 

Arnaud jak, sedm měsíců po Tvém příchodu, hodnotíš základní část sezóny s Kladnem, se kterým jste se umístili druzí?

Je to skvělá sezóna. Cíl kvalifikovat se do semifinále play-off je v našich možnostech. Je to nejlepší sezóna klubu od jeho založení. Jsem hrdý na to, čeho jsme dosáhli, pro klub, který má až pátý nejvyšší rozpočet v lize … i když jsme ještě nic nevyhráli. Hráčům jsem řekl, že naše druhé místo v základní části musí být jen začátek. Ještě jsme ničeho nedosáhli. 

Byla sezona snadná?

Letos jsme se dobře připravili díky kvalitním přátelským zápasům. Pak jsme ale vypadli hned v prvním kole z Českého poháru s týmem ze druhé ligy. Naštěstí. To nám paradoxně pomohlo, protože to nabudilo hráče a připomnělo jim, že k vítězství nestačí se jen postavit na hřiště. Pak jsme dobře vkročili do základní části ČEZ extraligy, byli jsme dlouho neporaženi a dobře jsme si vedli v CEV Volleyball Cupu, který pro nás skončil v prosinci v Nantes. Z těchto 19 zápasů jsme prohráli pouze dva. A v našem tempu jsme nepolevili. 

Arnaud Josserand, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále

Jaký je Tvůj recept na takové úspěchy?

Moje principy se nezměnily. Družstvo mělo zdravé základy od chvíle, kdy jsme ho poskládali. V týmu pokračovali lotyšský univerzál Platačs, finský smečař Seppänen a dokázali jsme k návratu přesvědčit kapitána českého národního týmu Adama Zajíčka. Díky dobré fyzické přípravě jsme neřešili žádná zranění. Pracovali jsme na tom, abychom měli dobré vstupy do zápasů, podáním vyvíjeli tlak na soupeře, měli stabilní side-out (příjem podání soupeře a útok). Potom s hráči hodně komunikuji, vysvětluji, co dělám, ale neospravedlňuji se. Zbytek práce odvedl můj asistent. 

Po olympijském titulu s Francií, titulu mistra Francie 2021 s Cannes (byl jsi generální manažer), co jsi se v Česku naučil?

Nadávky (smích). Když mě na konci roku 2022 kontaktoval Milan Fortuník, tehdejší prezident-trenér klubu a můj bývalý spoluhráč v Nice (1994-1996), řekl mi, že Kladno nemá moc prostředků, disponuje až pátým rozpočtem, ale v klubu je velká touha něčeho dosáhnout. Stejně jako Arago de Sète odvádí klub hodně práce s mladými hráči a svým mládežnickým centrem. Pracuje systematicky. Halu máme díky našim výsledkům pořad plnou.  

Znamená to, že v Kladně zůstaneš?

Vše je otevřené. S klubem se o tom bavíme. 

Arnaud Josserand, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále

Jako asistent Laurenta Tillieho po dobu 10 let u Blues víš, co se momentálně děje, pět měsíců před olympijskými hrami. Jak realizační tým využívá tento čas před olympiádou?

Sledujeme výkony, dáváme pozor na zranění, Laurent pravidelně volal hráčům nebo lékařům. Po sedmi měsících soutěží chtějí trenéři vědět, v jakém stavu jsou kluci po fyzické stránce nebo jestli cítí stres ze soutěží a jestli začínají cítit tlak. Podle mého názoru se všichni tohoto velkolepého turnaje nemůžou dočkat, zvlášť když budou hrát před svým publikem. Čeká je něco neskutečného. 

Jak jste využívali turnaje Světové ligy před olympiádou?

Tým jsme kompletně překopali, což se nám nikdy nestalo. Budeme muset pracovat efektivně, aby byli hráči na olympijském turnaji v dobré kondici a nebyli vyhořelí. Nemluvě o volejbalových schopnostech, abyste došli v olympijském turnaji až na vrchol, potřebujete fyzickou a duševní svěžest. Musím říci jednu věc: jako zástupce pořadatelské země a obhájce titulu bude chtít každý Francii zadupat do země. 

Zdroj: https://rmcsport.bfmtv.com/volley/du-titre-olympique-avec-les-bleus-a-kladno-coach-josserand-aux-sources-du-volley_AV-202403131019.html