Finská rockstar Seppänen dovedl Kladno k první čtvrtfinálové výhře

1.čtvrtfinále Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále

Kladno se v prvním zápase čtvrtfinále uvedlo fantastickým výkonem. Hostům z Odoleny Vody Orli hned na začátku série ukázali, že jsou připraveni se maximálně vydat pro dosažení jejich cíle, kterým je semifinále. Velmi pohledný bojovný zápas se rozhodoval až v samotných koncovkách, ve kterých měli ovšem herní převahu a pevnější nervy spoluhráči kapitána Zajíčka. MVP zápasu byl zástupcem partnera klubu, společností ITES, vyhlášen smečař Niklas Seppänen, který byl prakticky neomylný. 

„ Parádní zápas, jsem pyšný na kluky, jak jsme to zvládli. Tlak, který na nás byl vyvíjený, byl už tak velký, a podle mě jsme si nekákli ani jednou. Od začátku do konce jsme si šli pro vítězství. Samozřejmě se to nerodilo lehce, ale to bývají první zápasy. Takže velká radost, náš výkon byl nadstandartní a doufám, že v tom budeme pokračovat. Děkujeme všem fanouškům, kteří se dnešního zápasu zúčastnili a těšíme se na ně na Odolce nebo ve středu při třetím utkání,“ vyhlíží pokračování reprezentační blokař Adam Zajíček. 

1.čtvrtfinále Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále

Začátek zápasu se nesl v duchu nervozity na obou stranách hřiště. Oba týmy spolehlivě ztrátovaly, ale nepouštěly se do zbytečného risku. Diváci mohli naživo sledovat i souboj dvou nejlépe podávajících hráčů extraligy, Platačse a Svobody, a právě dvě esa kladenského univerzála znamenala, že Kladno šlo v zápase poprvé do vedení a po jeho útoku na 13:11 trenér hostů raději svolal své svěřence k oddechovému času. Když Seppänen sestřelil jednoblokem Kerna, byli domácí již tři body před Aerem. I díky nevynuceným chybám Kerna a Svobody na útoku vstoupilo Kladno do koncovky v popředí. Tři esa Kerna v řadě ovšem jeho týmu pomohla vrovnat na 22:22. Ježkův dvoják při nahrávce ale Kladnu hrál do karet a finský smečař Seppänen se na druhý pokus nemýlil. První set tak nakonec vybojovali domácí volejbalisté.

Druhá sada pokračovala v podobném duchu jako ta úvodní. Oba týmy střídali excelentní okamžiky s jednoduchými chybami, a tak byly kromě útoků do tří metrů a es k vidění i míče zadarmo do sítě nebo ulívky do outu. Money time nastal za stavu 20:20. Gonçalvesovu chybu na podání napodobil Kern, ten ovšem svůj přešlap vynahradil spoluhráčům úspěšným útokem na 23:23. Platačsova bodovka mířila daleko do outu a Aero disponovalo prvním setbalem. Ten kategoricky odmítl Seppänen, který při podání Nevese jednoblokem zastavil univerzála Kerna a setbal měli pro změnu v rukách Orli. Ten bohužel zaváháním na středu sítě neproměnili a až ten druhý, kdy neskutečným trojblokem zastavili reprezentanta Svobodu, byl tím závěrečným. 

1.čtvrtfinále Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále

Ve třetím setu se rozhořel opravdový boj hodný play-off. Družstva bojovala na maximum a dlouhé výměny ohromovaly diváky. Stálici Seppänena doplňoval Platačs, Zajíček se s Osoriou předháněl na síti a v barvách Aera svůj tým držel velmi výrazně Marek Šulc. Kladno si dokázalo ve střední pasáži vybojovat náskok 16:13, zejména díky agresivní obraně na síti a proměňování bodových situací, ovšem dva míče zadarmo ihned potrestal Osoria a Aero se přiblížilo na rozdíl jednoho bodu. Proti byli ovšem Gonçalves se Seppänenem a díky jejich bodům se Orli opět přiblížili koncovce a stav 21:18 je přiblížil i k závěru zápasu. Po chybě Blumbergse na servise sice první matchbal odvrátil smečí o blok Svoboda, zápas ovšem přešlapem na podání hned v zápětí ukončil hostující kapitán Demar. 

Hráčem zápasu byl vyhlášen finský smečař a bezpochyby klíčový muž prvního čtvrtfinálového utkání Niklas Seppänen. Za zmínku stoj jistě i úspěšnost lotyšského univerzála Platačse. Kladenská opora útočila na 60 procent a připsala si na své konto 17 bodů. „ Věděli jsme, že Odolena Voda je kvalitní družstvo a bude s námi hrát tak, že nás donutí, abychom se vymáčkli na maximum. To se taky stalo, i podle skóre na konci každého setu je vidět, že hráli skvěle a prali se o výsledek. Je to tým, který dobře podává, blokuje a je efektivní ve všech dalších činnostech, ale na to jsme se připravovali. Počítám, že v neděli to bude ještě daleko složitější utkání,“ popsal čtvrteční bitvu trenér Kladna Arnaud Josserand. 

Kladno volejbal cz – Aero Odolena Voda 3:0 (25:23, 27:25, 25:22 ) 

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Seppänen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández Střídali: Imamura, Villarreal

Hosté: Šulc, Svoboda, Carabali, Kern, Osoria Rodriguez, Demar libero Ježek Střídali: Chevalier, Blumbergs, Hladík

Statistika utkání ZDE

Druhý zápas série se koná v neděli 17.3. v hale Aera Odolena Voda od 15:30. Diváci ho budou moci sledovat i na volej.tv a sportovní televizi SPORTY TV. 

1.čtvrtfinále Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále