Demolici Aera režírovali kladenští smečaři

Foto: Aero Odolena Voda

Druhé čtvrtfinále mělo všechny předpoklady, aby bylo pokračováním čtvrteční bitvy. Orli si ale podmanili i halu Aera a bez debat bylo na první pohled jasné, kdo je lepším týmem. Klíčem k druhé výhře byl servis, který kladenskému týmu na rozdíl od Odoleny Vody vycházel a úspěšnost všech kůlových hráčů. 

„ Do zápasu jsme vstoupili energicky a Odolenu Vodu k ničemu nepustili. Odvedli jsme famózní práci na bloku a v obraně, podle mého názoru to byl klíč k vítězství. Jsem šťastný za výhru, k semifinále nám ale ještě chybí jeden krok,“ zůstává pokorný Nacho Fernández, libero týmu. 

Kladenský tým vstoupil do zápasu ve velkém stylu a bodový blok Zajíčka znamenal vedení 8:3. Marcin Kryś reagoval ihned oddechovým časem ,aby zmírnil tlak Grahama na podání. To se povedlo a Šulc útokem přes Nevese bodoval. Následně však chyboval na servise a Kladno bylo opět a koni. Nevynucené chyby ofenzivního esa Aera Svobody znamenaly nárůst skóre na 13:4, skvělé podání Nevese podporovala blokařská práce Platačse se Zajíčkem. Seppänenova dvě esa na střídajícího Chevaliera zpečetila osud sady.

Foto: Aero Odolena Voda

Úvod druhého setu byl o poznání odlišný. Na hřišti zůstala dvojice Srb s Hladíkem a Odolena Voda se prezentovala v trochu sebevědomějším duchu. Nadále se snažila maximálně riskovat na servise a dařilo se jí obehrávat kladenské bloky. Tvrdý útok reprezentanta Svobody po lajně znamenal vedení 8:5. Nahrávač José Neves ale skvěle využíval všech svých hráčů, exceloval zejména Seppänen, ale i druhý smečař Antony Gonçalves, a hosté postupně vyrovnali na 12:12. Aero kupilo nevynucené chyby, což Orlům hrálo do karet. Byl to opět Graham, který dostal příjem Odoleny Vody pod tlak a dopomohl k vedení svého týmu 16:13. Trpělivost se týmu Arnauda Josseranda vyplatila, ke slovu se dostal bomber Platačs a jeho dvě dělovky znamenaly nárůst ve skóre na 18:13. Zbytek setu proběhl v režii Seppänena na útoku a Nevese na podání. Ti dokonali obrat a Kladno získalo i druhý set poměrem 25:14. 

Gonçalvesova série podání na domácí libero Ježka otevřela poslední sadu a při vedení Orlů 7:3 lavička Aera hned timovala. Dvojblok Nevese s Grahamem ale po oddechovém čase skóre ještě navýšil. Platačs si dvakrát za sebou jednoblokem vychutnal smečaře Svobodu a stav 12:6 pro Kladno napovídal rychlému závěru utkání. Odolena Voda se nadále snažila velmi tlačit na pilu, ale kupila jen chyby a tím posilovala kladenskou pozici. Konec zápasu patřil nejvíce bodujícímu hráči extraligy Platačsovi, který dokazoval, že mu tato pozice náleží právem. Nesporná snaha Aera na Kladno nestačila, a to má teď k dispozici v sérii dva matchbally. 

Foto: Aero Odolena Voda

Hráčem utkání byl stejně jako v prvním čtvrtfinále vyhlášen Niklas Seppänen, který bodoval šestnáctkrát a vyprodukoval jedinou individuální chybu. Týmový útok byl 59 procent a příjem 48 procent, obě čísla jsou nadstandartní a dokazují, jakou dominanci Kladno v zápase mělo. 

„ Aniž bych snižoval výkon Niklase, rád bych dnes vyzdvihl práci, kterou odvedl Anotny Gonçalves. Kdyby to šlo, dal bych ocenění hráče zápasu oběma. Antony skládal těžké míče, ustál tlak na příjmu a byl velmi platný v obraně,“ zmínil výkon brazilského smečaře asistent Tomáš Samsely. 

Aero Odolena Voda – Kladno volejbal cz 0:3 (10:25, 14:25, 19:25) 

Domácí: Šulc, Svoboda, Blumbergs, Kern, Osoria Rodriguez, Demar libero Ježek Střídali: Hladík, Srb, Chevalier, Jachnicki

Hosté:  Seppänen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández 

Statistika utkání ZDE

Třetí zápas série se koná ve středu 20.3. v Kladenské sportovní hale v 18 hodin. 

Foto: Aero Odolena Voda