Být součástí Kladna je výsadou, říká kladenská opora Seppänen

Niklas Seppänen, Extraliga muži 2023-2024

Kladenskou sestavu si bez stálice Niklase Seppänenena lze stěží představit. Vloni v klíčových čtvrtfinálových zápasech družstvu výjimečně chyběl a bylo okamžitě jasné, jak citelná ztráta to pro Orly byla. Nenápadný finský smečař patří k nejlepším hráčům extraligy na své pozici a jeho hráčské kvality ho zdobí stejně jako ty charakterové: „ Rozhodně cítím, že je součástí mé role podporovat moje spoluhráče. Zkušenější hráči musí ukázat cestu a být příkladem pro mladší a také pomáhat ostatním hráčům, když se jim nedaří,“ říká zástupce kapitána a bývalý finský reprezentant. 

Kladno postoupilo třetím rokem do play-off. Je to ale letos jiné?

Poslední dvě sezóny jsme byli pátí v základní části a nyní druzí, takže je to samozřejmě jiná situace. V české lize je mnoho dobrých týmů, takže play off nebude jednoduché, ale být druhý a začít sérii doma je pro nás výhodnější.

Niklas Seppänen, Extraliga muži 2023-2024

Jak moc je pro Vás důležité, že máte před prvním zápasem čtvrtfinále téměř dva týdny pauzu?

Myslím, že je to pro nás dobře, letošní sezónu jsme měli dost nabitý program kvůli CEV Cupu a také proto, že sezóna začala později než obvykle. Takže teď máme šanci si trochu odpočinout a začít play-off čerství, protože zápasy budou následovat velmi rychle a na odpočinek už opravdu nebude čas.

Sezóna se Vám celkově vydařila, věřil bys, kdyby ti někdo na začátku řekl, že celou sezonu nebudete horší než druzí? Jaká byla vaše očekávání?

Myslím, že jsme měli dost velká očekávání už po přípravě, kde všichni viděli, že máme pohromadě opravdu dobrou partu i tým. Takže bych neřekl, že mě to překvapuje, ale jak je vidět, špička ligy je opravdu vyrovnaná, takže jen pár jiných výsledků by hned znamenalo velký rozdíl v umístění. Osobně jsem si myslel, že TOP 4 by měl být náš minimální cíl. Takže jsme určitě rádi, jak se nám to podařilo v základní části.

Niklas Seppänen, Extraliga muži 2023-2024

Co pro Tebe bylo největším překvapením letošní sezóny? 

Trochu mě překvapilo, jaká je teď úroveň celé ligy. Samozřejmě znám ligu už tři roky, ale myslím si, že se úroveň zlepšuje a už neexistují lehké zápasy nebo slabí soupeři. A jsem za to rád a myslím si, že česká liga je opravdu zajímavá, protože i hůře postavené týmy mohou být pro silnější hrozbou a už jsme byli i svědky velkých překvapení. Beskydy vyhrály nedávno Český pohár, což určitě šokovalo každého.

Členem Eagles jsi již tři roky. Jaký je hlavní důvod, proč jsi se rozhodl v Kladně zůstat?

Líbí se mi atmosféra kolem celého klubu. Je cítit, že všichni spolupracují v pozitivním duchu a máme spoustu fanoušků, kteří jsou pro klub opravdu důležití. Být součástí Kladna je výsadou a cítím se jako rodina. Také pro hráče je zde vše, co potřebuje, takže angažmá tady si opravdu užívám.

Niklas Seppänen, Extraliga muži 2023-2024

Jak si vede v porovnání finská liga s českou?  

Řekl bych, že česká liga má vyšší úroveň. Některé z nejlepších týmů ve Finsku by si v české lize pravděpodobně vedly docela dobře, ale nejlepší týmy v Česku jsou lepší. A také, jak jsem řekl, úroveň celé ligy je tady mnohem lepší. Ve Finsku nejsou slabší týmy tak silné.

Jsi jedním z nejzkušenějších hráčů týmu. Jak vnímáš svou roli, cítíš, že jsi pro své spoluhráče oporou?

Rozhodně cítím, že je součástí mé role podporovat moje spoluhráče. Zkušenější hráči musí ukázat cestu a být příkladem pro mladší a také pomáhat ostatním hráčům, když se jim nedaří. Myslím, že tato pozice je opravdu klíčová, protože pokud chceme uspět jako tým, budeme potřebovat každého, a pokud existuje nějaký způsob, jak mohu pomoci ostatním klukům, pokusím se to udělat. Nakonec jde o týmový úspěch, nejen o jednoho hráče.

Niklas Seppänen, Extraliga muži 2023-2024