Kladno se raduje z historického úspěchu, v nabité extralize bere po základní části stříbro!

Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024

I díky výsledku zápasu Jihostroje s Duklou Liberec mělo Kladno již před utkáním jistotu fantastického druhého místa po základní části ČEZ extraligy. Jelikož i Příbram byla ve stejné pozici, bylo jen na trenérech, jak k zápasu „ o nic“ přistoupí. Orli i přes zaváhání ve druhém setu nakonec prokázali své kvality a mohli se se svým věrným publikem radovat z výhry i nečekaného stříbrného umístění, které je příslibem do nadcházejících bojů o medaile. Začátek čtvrtfinálové série je plánován na 14. března, kdy se v Kladenské hale rozehraje první zápas. Na soupeře si druhý tým ČEZ extraligy musí počkat, v předkole se o místenku v play-off utkají Odolena Voda a Benátky. 

„ Děkuji všem divákům, budu se na ně těšit v play-off a budeme je moc potřebovat. My musíme v pauze pořádně zamakat na tom, kde nás tlačí bota, aby play-off nebylo o nervech a bylo hezčí,“ řekl po rozpačitém průběhu domácího zápasu kapitán Adam Zajíček. 

Kladno i přes jistotu druhého místa v ČEZ extralize po základní části nastoupilo v základní sestavě. Ta si zápas od začátku režírovala podle svých potřeb a vedla po bloku Zajíčka 7:2. Seppänen svým esem po vlastním úspěšném útoku zvyšoval již na 13:8 . I když se vlastně nehrálo o nic, ani Kocouři se nevzdávali a díky ofenzivním kombinacím, které zakončili Ureš s Francem, korigovali bodový rozdíl na pouhé dva body. Za stavu 16:15 přeci jen lavička domácích využila oddechového času. Ten Orli nakopl a excelentní ulívka Gonçalvese Kladnu pomohla odskočit na 21:17. Koncovku si tým Arnauda Josseranda uhrál čtyřmi útoky v řadě sám. 

Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024

Kocouři ovšem nehodili flintu do žita a vlétli do druhé sady vedením 6:1. To byl impuls k timeoutu Arnauda Josseranda, aby své chlapce trošku probral. Příbram v tlaku nadále pokračovala a změna skoro celé sestavy na hřišti, když se objevily i obvyklí tahouni Toman se Šábrtem, Kocourům prospěla. Kladenští volejbalisté kupili chybu na chybu, a tak hostům o to víc pomáhali. V druhé části druhé sady útočně zářil univerzál Toman a dovedl svoje družstvo k setbalu za stavu 24:16. Ten proměnil blokař Šábrt.

Naštěstí zvadlý výkon Kladna ze druhého setu nepokračoval. Úvod patřil zejména Platačsovi, který měl na „ svědomí“ vedení 5:1. Tento stav pomohl domácím k nalezení herního rytmu, který kvůli bezstarostně hrajícím Kocourům ztratili. Bodově se prosazovali zejména kůloví hráči, očividně nabuzený kapitán Zajíček dvěma esy dovedl svůj tým za stavu 19:10 do koncovky. Sám ji i dohrál, když po svém bodovém útoku zastavil útok Příbrami blokem.  

Čtvrtá sada byla i závěrečnou. Trenér Kladna si dovolil protočit sestavu a na hřišti se objevili na smeči Imamura s Čeketou a libero Šálek. Všichni tři, za podpory nejvíce bodujícího hráče základní části Platačse, který zakončil svou jízdu letošním rokem s bilancí 491 bodů, dokazovali, že za svými zkušenějšími kolegy rozhodně herně nezaostávají a zápas za jejich přispění mířil k rychlému konci. Japonský smečař si do statistik zapsal celkem osm bodů. Set se lámal ve své druhé polovině, kdy se Kladno útokem Platačse dostalo před Příbram o dva body a tuto výhodu již nepustilo. Naopak, blok Nevese pomohl v koncovce rozdíl navýšit na 22:19 a bylo jasné, že Orli míří za další domácí výhrou. Matchbal si vychutnal nekompromisním blokem Kyjanica.

„ Liberec dohrál před startem našeho zápasu a věděli jsme, že už definitivně skončíme druzí. Do zápasu jsme vstoupili dobře, ale samozřejmě nastaly momenty, když jsme trošku povolili a čekali, co udělá náš soupeř. V play-off musíme být více pozorní, je to už jiná soutěž a bude velmi náročná,“ shrnul zápas hlavní trenér Arnaud Josserand. 

Hráčem zápasu se stal reprezentační blokař Adam Zajíček, cenu si převzal z rukou zástupce firmy MERCH53, která je hrdým partnerem klubu Kladno volejbal cz od jeho vzniku, Martin Kymlis. 

„ Výkon to byl otřesný, chudáci lidi, kteří dnes přišli v tak hojném počtu a fandili nám, je mi jich trošku líto, že museli vidět takový výkon, který rozhodně nebyl hodný týmu, který je na druhém místě a myslí na nejvyšší příčky. Nějak jsme to uklohnili a je to za námi, ale nechali jsme si moc pustit do hlavy, že nám o nic nejde. Mysleli jsme si, že nám o nic nejde, lážo, plážo zápas, a pak to tak vypadá. Velký špatný, samozřejmě vítězství je vítězství, ale radost z něho nemám. S takovou se budeme jen horko těžko probíjet čtvrtfinálovou sérií a celkově play-off,“ nebyl spokojený s výhrou a předvedeným nasazením kapitán Hráč zápasu. 

Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram 3:1 (25:20, 17:25, 25:15, 25:20) 

Počet diváků: 414

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Seppänen, Kyjanica, Platačs, Gonçalves, Zajíček, Neves, libero Fernández, Šálek Střídali: Villarreal, Čeketa, Imamura

Hosté: Rosenbaum D., Ureš F., Toth, Tevkun, Franco, Benitez, libero Verasio Střídali: Lyzanets, Rosenbaum A., Ureš J., Šábrt, Toman

Play – off ČEZ extraligy:

5.3. – 11.3. předkolo play-off ČEZ extraligy 

14.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy Kladno – Aero Odolena Voda/ Benátky nad Jizerou

17.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy Aero Odolena Voda / Benátky nad Jizerou – Kladno

20.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy Kladno – Aero Odolena Voda / Benátky nad Jizerou 

23.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy případný 4. zápas

26.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy případný 5. zápas

29.3. semifinále 1 play-off ČEZ extraligy 

30.3. semifinále 2 play-off ČEZ extraligy

1.4. semifinále 1 play-off ČEZ extraligy

2.4. semifinále 2 play-off ČEZ extraligy

5.4. semifinále 1 play-off ČEZ extraligy

6.4. semifinále 2 play-off ČEZ extraligy

9.4. semifinále 1 play-off ČEZ extraligy

10.4. semifinále 2 play-off ČEZ extraligy