Orli tentokrát po výhře sahali marně, vše rozhodne až sobota

Foto: VK Dukla Liberec

Až v předposledním zápase se kladenský tým v ČEZ extralize sklonil před někým jiným, než Prahou a Jihostrojem. Porážku jim ve 24. kole přichystala liberecká Dukla, která vytěžila maximum z domácího prostředí a její útočná hra slavila úspěch, za který si vysloužila tři body. Kladno tak musí s oslavou druhého místa před play-off počkat do soboty, kdy musí bezpodmínečně vyhrát. 

„ Dnešní zápas jsme si prohráli chybami v koncovkách setů, a hlavně naší ležérností. V naší hře mi chyběla bojovnost a srdíčko, protože je neakceptovatelné, abychom se nerozběhli za některými balony a nezkusili je zahrát. Věřím ale, že je dnešní prohra pro nás poučením a v sobotu dáme maximum do toho, abychom druhé místo udrželi,“ nebál se být kritický blokař Lukáš Kyjanica. 

Dukla, očividně nabuzená vidinou možného úspěchu, nastoupila do zápasu s velmi agresivním pojetím hry. Nahrávač Bryknar, když mohl, využíval v útoku zejména středové hráče a při podání univerzála Jemeljanovse šel Liberec do čtyřbodového vedení. Až napopáté adekvátně na síti odpověděl rychlou hrou Neves a Graham nebezpečnou sérii utnul . Domácí si bodový polštář drželi, Orli bohužel zaostávali a nenašli účinnou protizbraň, jak tým Martina Demara ohrozit. Liberecké podání na hranici rizika slavilo úspěchy a první set bez diskuze připadl domácím. 

Kladno se v začátku druhého setu probudilo a začalo se prezentovat daleko energičtějším projevem. V družstvu byl pozitivně cítit návrat kapitána Zajíčka, který se blýskl esem i bodovým blokem. Dvě nechytatelné smeče Seppänena znamenaly vedení 10:6. To bylo velmi důležité pro kladenské sebevědomí. Eso Platačse na 15:9 pak vyhnalo ze hřiště Demara, kterého nahradil Suda. Pomyslná ručička na vahách se naklonila na stranu hostí a zápas vyrovnali na 1:1 na sety. 

Foto: VK Dukla Liberec

Třetí set se z konečného pohledu zdá jako klíčový. Až do stavu 18:18 obě družstva držela krok, i když Kladno produkovalo nezvykle hodně nevynucených chyb. Těmi byly ale převážně zkažené servisy, což bylo k průběhu zápasu a předváděnému útočnému stylu hry Dukly pochopitelné. Až útok Nivalda a bodový blok smečaře Demara byly rozdílovým momentem, který dostal Liberec do výhody před koncovkou. K té nakonec ani nedošlo, protože závěr setu byl plně v režii Urueni, který si připsal do statistiky dvě esa. Setbal proměnil český reprezentant Trojanowicz útokem a zařídil tak svému týmu vedení 2:1. 

Výhra ve čtvrtém setu by dala Orlům možnost zápas prodloužit a rozdat si to s Libercem o výhru v tiebreaku a dlouho to i tak vypadalo. O bodový přísun se staral zejména Platačs se Seppänenem a pomáhali tak svému týmu držet s Duklou dlouho krok. Osud zápasu se ale bohužel zlomil dřív, než by si všichni přáli. Osa Jemeljanovs, Demar, Urueňa svými útoky pomohla domácím odskočit o tři body a Orli se marně, i kvůli chybám na podání, snažili soupeře ve stíhací jízdě chytit. Když nahrávač Bryknar proměnil matchball ulívkou, začala se Svijany Arena díky 900 divákům otřásat v základech. 

„ Do zápasu jsme nevstoupili dobře, řek bych až vlažně, místy to vypadalo, že se hledáme. To Dukla využila a první set byl plně v jejich režii. Druhý set jsme se dokázali dostat zpět k naší hře a bylo to najednou to Kladno, které všichni známe a jak se prezentujeme po celou sezónu. Mezí mě, že jsme zlepšený výkon nedokázali udržet v dalších setech, ve kterých rozhodlo několik chyb na naší straně, díky kterým Liberec odskočil a dohrál si zápas do vítězného konce,“ shrnul slovenský reprezentant průběh utkání. 

Statistika zápasu ZDE

Ostatní výsledky ČEZ extraligy mužů a tabulku najdete ZDE.

Nadcházející zápasy ČEZ extraligy:

2.3., 25. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – TROX Příbram ( Sporty TV ze záznamu )

5.3. – 11.3. předkolo play-off ČEZ extraligy 

14.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy 

17.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy

20.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy

23.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy

26.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy

29.3. semifinále play-off ČEZ extraligy 

30.3. semifinále play-off ČEZ extraligy

1.4. semifinále play-off ČEZ extraligy

2.4. semifinále play-off ČEZ extraligy

5.4. semifinále play-off ČEZ extraligy

6.4. semifinále play-off ČEZ extraligy

9.4. semifinále play-off ČEZ extraligy

10.4. semifinále play-off ČEZ extraligy