V momentě, kdy je člověk těsně pod vrcholem, jde hlavně o mentální odolnost, věří Cipro z Winning Minds

Michal Cipro, Winning Minds

„ Spolupráce s Winning Minds výrazně zlepšuje mou schopnost překonat těžké chvíle v zápasech, ale i celkově v životě.“ Platačs

„ Mnohokrát se sportovci zaměřují pouze na fyzický trénink, což je samozřejmě opravdu důležité, ale existuje mnoho dalších oblastí, ve kterých musíte být dobří.“ Seppänen 

„ Rozhodně tuto spolupráci kvituji a v dnešní době ji shledávám jako nedílnou součást sportu jako celku.“ Zajíček 

„ Velmi oceňuji, že nám klub umožnil rozvíjet se individuálně i touto formou tréninku, která je na vrcholové úrovni více než potřeba.“ Kyjanica 

Práce Michala Cipra a jeho společníka Milana Večeři, kteří se spojili v projektu Winning Minds, si po dvou letech v kladenském klubu, soudě podle pozitivních ohlasů, získala respekt a důvěru jednotlivých hráčů i realizačního týmu. Po takřka snové základní části se blíží klíčová část sezóny v čele s výzvou, kterou si celý tým společně s Michalem vytyčil. Tou je medaile. „ Mým úkolem je teď držet týmovou chemii a vyladit ji na maximum, abychom dosáhli nejlepšího možného výsledku. Ať už bude jakýkoli, budeme vědět, že jsme pro to udělali sto procent,“ říká Cipro, který si nemůže vynachválit v práci se silnými kladenskými individualitami i pomoc nejnovějších technologií, které do Čech přivezl. 

Ze společnost Brain Training se stala Winning Minds. Jaký je důvod této transformace?

Brain Training byl zaměřen z velké části na neurovizuální trénink, to byla i původní myšlenka toho, co bych chtěl spolu s mentálním koučinkem dělat. Během roku došlo však k mnoha změnám, začali jsme používat daleko více technologií k měření autonomního nervového systému, měření mozkových map pomocí QEEG, Biofeedback tréninky na dech, na mozek, stimulace mozkových vln a tak dále. K tomu jsem se spojil s mým kamarádem a kolegou, který se věnuje hloubkovým terapiím, vizualizačnímu koučinku a suplementačním protokolům. Umí vytestovat látky na míru, dělá protokoly na spánek a regeneraci, zdraví i imunitu. A protože jsme pracovali vedle sebe, rozhodli jsme se, že vytvoříme společnou značku. Winning Minds je naprosto vystihující název toho všeho, co děláme. Obsáhli jsme velmi široké portfolio služeb, které můžeme sportovcům a obecně lidem nabídnout, abychom je dostali na vrchol jejich výkonnosti. 

Jaké novinky ve své „ laboratoři“ momentálně využíváš?

Samozřejmě mi přibylo pár technologických hraček, které mi dávají úžasná data. Ať už jsou to biofeedback zařízení na práci s dechem a dechovou manipulací, práci s vnitřním autonomním systémem, tak EEG biofeedback, který učí mozek reagovat na trénink. To znamená, že člověk, který trénuje mozek, má okamžitou odezvu, jestli je trénink efektivní nebo ne. To je systém biofeedback. Pak máme pár speciálních přístrojů, které nechceme veřejně prezentovat, na modulaci mozkových vln, pomocí kterých jsme schopní zvýšit na čtyři hodiny kognitivní funkce mozku o 20 procent. Testujeme to na volejbalistech, i ostatních sportovcích a data se potvrzují. Tím to nekončí, pořád se koukáme, co je kolem, co nového je v cizině, a nebojíme se do Winning Minds implementovat novinky. 

Kladenské družstvo tuto sezónu zaváhalo v zápasech jen minimálně. Je těžké v takové situaci hráče přesvědčovat o tom, že v individuálním rozvoji nesmějí polevit?

Velmi dobrá otázka. Na papíře to vypadá fantasticky a dlouho jsme čekali na to, kdy Kladno bude bojovat o nejvyšší příčky, což se letos stalo a bojuje velmi statečně. Ale na druhou stranu určitou fázi uspokojení tam pozoruji a je velmi důležité držet hráče v motivaci a disciplíně, aby se nevzdalovali od toho cíle a neztratili ten drive, který od začátku mají. To je cílem mojí práce na následující týdny do konce základní části soutěže a do play-off. Držet týmovou chemii, vyladit ji na maximum, abychom dosáhli nejlepšího možného výsledku. Ať už bude jakýkoli, budeme vědět, že jsme pro to udělali sto procent. 

Překvapují Tě vůbec kladenské úspěchy?

Měl jsem možnost se s trenérem Arnaudem Josserandem setkat vloni před tím ,než nastoupil do angažmá, a už tehdy jsem viděl, že je velký profesionál a má zájem se mnou, respektive s Winning Minds, pracovat. To mi imponovalo, protože jsem viděl, že má progresivní myšlení, že se nebude bát implementovat věci do tréninku. V průběhu srpna jsem se setkal s jednotlivými hráči, v týmu došlo k relativně velké obměně, tak jsem si je samozřejmě testoval a měřil, diskutovali jsme a viděl jsem, že tým má na to, co se týče individualit, dosáhnout takovýchto úspěchů. Moje představa byla, že bychom se mohli pohybovat někde do čtvrtého místa. Je to perfektní a myslím si, že ještě tým na sto procent nepředvedl své možnosti, náš plný potenciál jsme ještě neukázali a věřím tomu, že teď společnou prací, která bude ještě víc intenzivní, ze sebe vymáčkneme maximum a předvedeme ten reálný level, na kterém jsme schopni hrát.

S kladenským týmem spolupracuješ již druhý rok. Můžeš porovnat Vaše začátky a současný stav? 

Když porovnám letošní rok s loňským, tak ten hlavní rozdíl je v tom, že vloni jsem pracoval pouze se třemi hráči a bylo to takové oťukávání, jestli naše spolupráce dává Kladnu smysl. Na letošní sezónu jsme se s prezidentem Milanem Fortuníkem, trenéry i ostatními členy realizačního týmu dohodli, že spolupráci zintenzivníme. Letos už se nejedná jen o neurovizuální trénink, ale i mentální strategický koučink, kterým prochází jednotliví hráči. Potkáváme se pravidelně, bavíme se o věcech týkajících se volejbalu, ale i těch soukromých. Kluci jsou plně v programu Winning Minds a snažíme se vyladit jednotlivé prvky. 

Na čem momentálně pracujete. Funguje v této branži například celoroční plánování? 

Myslím si, že klíčové je být flexibilní. Do každé spolupráce vstupujeme s určitým plánem a samozřejmě v průběhu té doby je potřeba z toho plánu občas uhnout k věcem, které vzniknou a zachytávat je. Ale hlavní dlouhodobý plán je jasný,  v průběhu časové osy občas měníme ty cestičky, ale v zásadě se vracíme na tu cestu, kterou jsme si předurčili. Začátek roku jsme hodně orientovali na rozvoj kognitivních funkcí a neurovizuální trénink, vyladění spánku a regenerace, v průběhu sezóny jsme to překlopili do koučování, řešení určitých situací, které nastaly v průběhu soutěže. Týmová chemie je určitě teď to hlavní téma. 

Celou dobu se bavíme o hráčích, ale co trenéři, respektive realizační tým. Ti jsou vlastně první na ráně a je na nich i finální zodpovědnost za veškeré kroky, rozhodnutí a s nimi spojené výsledky. 

Spolupráce s realizačním týmem patří k jedné z nejdůležitějších součástí naší kooperace. S hlavním trenérem, jeho asistentem a kondičním koučem jsme neustále v kontaktu a reagujeme velmi flexibilně na vzniklé situace, které se v týmu dějí. Také s nimi je důležité pracovat jednotlivě jako s osobnostmi, pracovat s nimi na komunikačních dovednostech, a i způsobech komunikace, které jim pomůžou s předáváním informací hráčům. A v neposlední řadě, aby hráči byli schopní a ochotní ty sdělené informace vstřebat. Bylo také podstatné si najít k sobě cestu i adekvátní způsob komunikace, což v začátcích nebývá úplně snadné, ale postupem času se nám vše podařilo vybalancovat a jsme schopní si předávat poznatky velmi rychle i efektivně.

Tvé svěřence čeká klíčová část cesty za medailí a to play-off. V tom je na psychiku kladen velký důraz, zejména z důvodu rychlého sledu zápasů. Je těžké reagovat okamžitě na zátěžové situace, možné prohry a podobně vlastně ze dne na den? 

Je to profesionální sport a to, na co se ptáš, je součást cesty každého profesionálního týmu. V momentě, kdy je člověk těsně pod vrcholem, je to hlavně o mentální odolnosti, disciplíně, vůli. Musíme si uvědomit, že kluci mají za sebou už značnou část sezóny, která byla intenzivní, takže pracujeme s určitou únavou, poklesem motivace, a to je potřeba zachytit. V tuto chvíli je pro mě důležité, vytvořit maximální vazbu mezi hráči a realizačním týmem tak, abychom všichni táhli za jeden provaz. Protože když nás bude 16 a teď budu mluvit obrazně, měli bychom poponést kládu stromu, tak když nás bude míň, bude nás to stát víc sil, nebo do toho cíle ani nedojdeme. Takže chci, aby každý přiložil ruku k dílu, aby byl každý každému oporou v situaci, kdy to nebude pro nikoho jednoduché tak, abychom se navzájem motivovali a šli za tím vytouženým cílem. 

„ Myslím, že tento druh cvičení může být opravdu užitečný bez ohledu na to, jaký sport děláte. Mnohokrát se sportovci zaměřují pouze na fyzický trénink, což je samozřejmě opravdu důležité, ale existuje mnoho dalších oblastí, ve kterých musíte být dobří. Například ve volejbale se věci dějí opravdu rychle a vy nemáte moc času reagovat nebo se rozhodovat a také musíte být schopni registrovat, co se děje na druhé straně sítě, i přesto, že máte míč na své straně. Takže při cvičeních, která nám Michal dává během našich sezení, se můžeme zaměřit na mozek a jeho reakci na určité situace. Když pak máte v zápase jen zlomek vteřiny na to, abyste se správně rozhodli nebo reagovali na nějakou situaci, stane se to daleko snadněji.“ Niklas Seppänen

„Spolupráce s Winning Minds mi pomohla zlepšit mé kognitivní dovednosti, zlepšit můj rozhodovací proces v obtížných nebo stresových chvílích. A celkově udržet mou mysl bystrou a zapojenou do různých úkolů. Dalším způsobem, jak se zlepšit pomocí Winning Minds, je práce zaměřená na mou mentální stránku. Což podle mě může být důležitější. Výrazně zlepšuje mou schopnost překonat těžké chvíle ve zápasech, ale i celkově v životě. Více se soustředit na věci, které dělám. A připomínat si, že jsme všichni lidé a děláme chyby, je součástí procesu. Nikdo není dokonalý, bez ohledu na to, jak moc to chceš. Pokud máte možnost takový druh sebezdokonalování vyzkoušet, doporučuji to určitě vyzkoušet a zjistit, zda vám to může nějakým způsobem pomoci. Každá maličkost, kterou jako sportovec uděláte, vám může hodně pomoci.“ Kristaps Platačs 

„ Nikdy před tím jsem neměl možnost pracovat s mentálním koučem, takže jsem nevěděl, co od toho očekávat. Práci s Michalem shledávám velmi užitečnou a přínosnou nejen pro tým, ale i pro mě samotného. Často rozebíráme dění v týmu, jaká je nálada, jak ke kterému jednotlivci přistupovat a jak se k němu chovat, nadále pracujeme na zefektivnění mých vjemů, reflexů, abych byl na každý trénink, a hlavně zápas maximálně připraven. Rozhodně tuto spolupráci kvituji a v dnešní době ji shledávám jako nedílnou součást sportu jako celku.” Adam Zajíček 

„ S Winning Mindscz spolupracujeme už skoro dva roky a jsem nadmíru spokojený, jakého progresu jsme tvrdou prací dosáhli. Velmi oceňuji, že nám klub umožnil rozvíjet se individuálně i touto formou tréninku, která je na vrcholové úrovni více než potřeba. Díky velmi profesionální práci, přístupu i měřením kontrolovaným hodnotám šla moje výkonnost z neurovizuální i mentální stránky nahoru. Jestli pořád nemůžete dosáhnout svého maxima a máte pocit, že Vás něco limituje, nebo chcete jen posouvat své hranice, Winning Minds můžu z vlastní zkušenosti doporučit. Jsem přesvědčený, že dokážou pomoci všem ostatním tak dobře, jako mně.“ Lukáš Kyjanica