Kladnu došel v pátém setu dech, jeden bod je ale cenným ziskem

Foto: VK Lvi Praha

I enormních sedmnáct bloků dopomohlo Lvům ke konečnému triumfu nad druhými Orly. Na nástup Prahy v pátém setu Kladno po vyhrané čtvrté sadě bohužel nedokázalo zareagovat, i tak může být výsledek 22. kola ČEZ extraligy velmi důležitou částí skládačky ve finálním zúčtování před play-off. 

„ Po prvním získaném setu jsme odešli a hráli jsme velmi naivně, což Praha ihned využila, potrestala nás a dostala se do vedení. Pak jsme se vrátili k pracovitosti, která nesla ovoce, stejně jako na začátku zápasu, a po zásluze jsme vyrovnali. Pátý set rozhodla série Krči na podání a následně větší důraz domácích v zakončení. Vše máme nadále ve svých rukou a před sebou čtyři těžké zápasy, ve kterých chceme zopakovat stejný výkon, jako v dnešních dvou vyhraných sadách,“ zhodnotil pětisetovou bitvu asistent Tomáš Samsely. 

Lvi protočili sestavu a vyslali do základní šestky druhého univerzála Kollátora. Obě družstva hrála od začátku skvěle na ztrátu. Po chybě Čecha a zablokovaném útoku Estrady se Orli ujali vedení 10:7. Domácí lavička poslala v druhé půli setu nahrávače Thiela a Schoutena v rámci dvojstřídání, ale Kladno trpělivě ztrátovalo a zejména Platačs a Gonçalves drželi hru Orlů útočně.  Stav 24:21 hrál ve prospěch hostů, ovšem proměnili až třetí setbal – chybou McCarthyho na podání.

Začátek druhé sady vyšel Lvům na výbornou a rychle vedli 4:1. Druhý tým extraligy jim navíc pomáhal svými triviálními chybami, které pramenily spíš z přemíry snahy. Eso Creera znamenalo vedení 12:5 a nad osudem druhé sady se začala stahovat mračna. McCartyho jízda na síti znamenala ještě navýšení náskoku českých mistrů na 15:8 a bylo jasné, že si kráčí pro vyrovnání. 

Foto: VK Lvi Praha

Začátek třetího setu patřil Estradovi, který čtyřmi nechytatelnými útoky dostal svůj tým do popředí 6:3. I když Kladno statečně vzdorovalo, nedokázalo vytvořit na podání takový tlak, aby získalo více bodů v řadě a v pohodě hrající Prahu dohnalo. Když se družstvu kapitána Janoucha začal dařit i servis, bylo neohrozitelné. Arnaud Josserand svolal své hráče za stavu 15:8 k oddechovému času, aby trochu ztlumil tlak domácího družstva, ale zároveň trenérské duo Kladna muselo začít přemýšlet, jaká taktika by dovedla jejich svěřence do tiebreaku. Na hřišti se postupně objevili Imamura a Villarreal, debaklu však nezabránili .

Znovuzrození Orli na nevýrazné dvě sady odpověděli tou nejvyšší kvalitou. Od stavu 4:4 byl na hřišti jen jediný tým. Vítězné tažení začal Takahiko Imamura dvěma esy, naopak Lvům se na servise přestalo dařit. Kladno navíc dokázalo dostat ze hřiště smečaře Estradu, v sestavě se naopak objevila opora Schouten. Ke slovu se konečně dostal i kapitán Seppänen, který sekundoval excelentnímu Platačsovi a UNYP aréna se těšila na pátý set. Do toho po oddechu vkročila jednoznačně lépe Praha a další vítězství v domácím prostředí si zkušeně pohlídala. 

„ Byl to těžký zápas. V prvním setu jsme začali hrát soustředěně udělali jsme jen pár chyb, což nám ho pomohlo vyhrát. Pak jsme ale trochu ztratili koncentraci a Lvi využili příležitosti, a hlavně předváděli lepší volejbal. My jsme se nedokázali s jejich tempem další dva sety srovnat. Věděli jsme ale, že když budeme dál bojovat a snažit se předvést to nejlepší, co umíme, že se to projeví. A to se nám ve čtvrtém setu podařilo a vynutili jsme si tiebreak. V něm byla ale Praha více inteligentní a udělala méně chyb. Jsem rád, že jsme si dokázali, že i když nám nevychází vše podle našich přestav, dokážeme s Prahou, která je jediným týmem nad námi, hrát vyrovnaně,“ hledal po prohře pozitiva nahrávač Esteban Villarreal. 

Statistika zápasu ZDE

Ostatní výsledky ČEZ extraligy mužů a tabulku najdete ZDE.

Nadcházející zápasy A týmu:

15.2. , 26. kolo extraligy: Volejbal Brno – Kladno volejbal cz

21.2., 23. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – SVK Ústí nad Labem ( ZMĚNA – televizní zápas !!! )

24.2 – 25.2., Finálový turnaj ČP, Tábor ( bez kladenské účasti )

29.2., 24. kolo extraligy: VK Dukla Liberec – Kladno volejbal cz 

2.3., 25. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – TROX Příbram 

5.3. – 11.3. předkolo play-off ČEZ extraligy 

14.3. – 26.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy 

29.3. – 14.4. semifinále play-off ČEZ extraligy