Imamurovo velké finále zvedlo devět set diváků ze sedaček

Kladno volejbal cz, ČEZ extraliga 2023-24

Poslední zápas ze série „ povinných“ vítězství zakončili kladenští Orli velmi šťastnou výhrou. Přes 900 diváků mohlo vidět čtyřsetovou přetahovanou, kterou domácí volejbalisté oslavili jak dvacáté narozeniny klubu, tak narozeniny legendárního Eagle bosse Milana Fortuníka. Derby ukončila Imamurova série na podání, který pomohl svému týmu utéct doslova hrobníkovi z lopaty. 

 „ Věděli jsme, že to bude těžký zápas, protože Odolena Voda má svou kvalitu. V tomto týdnu jsme měli hodně chlapců nemocných, Antonymu se narodila dcera, takže jsme nebyli po celou dobu kompletní, nemohli jsme toho moc natrénovat, co se týče kolektivu. A myslím, že je dobře, že jsme si zažili zápas jako ten dnešní, kdy Aero hrálo velmi dobře. Protože tak to bude i v play-off. Protože cokoli se stane, budeme muset bojovat bez ohledu na to, jestli budeme dva sety vepředu nebo dva sety za soupeřem. Jsem velmi šťastný, dnešní zápas nebylo evidentní vyhrát a Hiko v závěru zápasu odvedl skvělou práci,“ zhodnotil napínavé derby trenér Arnaud Josserand. 

Aero nastoupilo v základní sestavě s novou posilou, reprezentačním nahrávačem Jiřím Srbem. Ten se hned uvedl rychlou kombinací s blokařem Rodriguezem a blokem zastavil domácího smečaře Seppänena. Orli si však následně vypracovali i díky esu Grahama náskok 9:5 a trenér Kryś svolal svůj tým k oddechovému času. Na straně hostí se na útoku prosazoval zejména Jan Svoboda, Aero ale chybovalo často na podání, a tak si nedokázalo vytvořit i přes dobrý side-out potřebný tlak, aby nepříznivý stav dokázalo stáhnout. Pipe Gonçalvese znamenal konec sady a vedení Orlů. 

I začátek druhého setu byl vyrovnaný, oba týmy střídali dobré momenty s nevynucenými chybami. Až útok v pohodě hrajícího Seppänena a blok Kyjanici znamenaly, že Kladno odskočilo na tři body 10:7. Odolena Voda se ale nevzdávala a dokázala dvěma body Kerna a Svobody vyrovnat na 16:16 a Arnaud Josserand ihned využil time-outu, aby sérii hostí zastavil. Orli se zkoncentrovali a Kyjanicův útok znamenal vedení 21:18. Smeč Seppänena získala pro domácí první setball, proměnili až druhý nekompromisním útokem blokaře Kyjanici. 

Kladno volejbal cz, ČEZ extraliga 2023-24

Odolena Voda se ani v posledním setu nemohla spolehnout na svůj jindy agresivní servis . Naopak eso Platačse na 3:1 donutilo Marcina Kryśe střídat smečaře a na hřišti se poprvé v zápase objevil Marek Šulc. To byl zřejmě rozhodující faktor pro další průběh zápasu. Domácí zpomalili tempo a Aero zahodilo veškeré zábrany. Blumbergs dvěma bodovými bloky dostal svůj tým do vedení 16:13 a Orli do konce sady jen marně dotahovali. Závěr patřil opět obraně hostí a dva bloky ji vynesli korekci skóre na 2:1.

Čtvrtá sada byla skoro po celé své trvání krasojízdou Odoleny Vody. Kladno vystřídalo prvního nahrávače a hru přišel oživit chilský reprezentant Villarreal. Ale ani on domácí nenakopl. Když Blumbergs útočil na 17:11, všichni se již začali připravovat na tiebreak. Pak ovšem Svoboda chyboval za stavu 20:16 na servise i v útoku a domácí družstvo začalo nenápadně stahovat. Šulc, který hrál jinak velmi spolehlivě, podání poslal do sítě, naopak Platačsovo eso znamenalo snížení rozdílu na 23:21. Lotyšský univerzál ale pak selhal smečařsky a Odolena Voda disponovala třemi setbaly. První odvrátil nekompromisně Gonçalves a na servis střídající Imamura neuvěřitelný obrat dokonal. Jeho čtyři podání pomohla Orlům vývoj setu pět minut po dvanácté zachránit, zápas navíc ukončil stylově esem. 

 „ Máme radost z vítězství 3:1, i když se nerodilo lehce. Myslím, že jsme utekli hrobníkovi z lopaty, výkon Odoleny Vody měl vzrůstající tendenci a my byli horší a horší. Díky Bohu se nám poprvé povedlo střídání a Hiko nám vytrhl trn z paty. Děkujeme Hikovi a děkujeme všem fanouškům,“ byl si vědom rezerv ve výkonu svého družstva stále nehrající kapitán Adam Zajíček. 

Tomáš Míka, zástupce společnosti CERVA, předal cenu pro MVP smečaři Antonymu Gonçalvesovi. Ten zabodoval v tomto týdnu dvakrát. Nejen, že patnácti body pomohl svému týmu k vítězství ve vyhecovaném derby, ale stal se také hrdým tatínkem malé dcerky Mikaelly. 

Kladno volejbal cz – Aero Odolena Voda 3:1 (25:19, 25:22, 22:25, 26:24) 

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Seppänen, Kyjanica, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández Střídali: Villarreal, Čeketa

Hosté: Svoboda, Blumbergs, Kern, Chevalier, Rodriguez, Srb, libero Hadrava, Ježek Střídali: Démar, Hladík, Šulc, Carabali 

Statistika ZDE

Nadcházející zápasy A týmu:

10.2., 22. kolo extraligy: VK Lvi Praha – Kladno volejbal cz 

15.2. , 26. kolo extraligy: Volejbal Brno – Kladno volejbal cz

17.2., 23. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – SVK Ústí nad Labem 

24.2 – 25.2., Finálový turnaj ČP, Tábor ( bez kladenské účasti )

29.2., 24. kolo extraligy: VK Dukla Liberec – Kladno volejbal cz 

2.3., 25. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – TROX Příbram 

5.3. – 11.3. předkolo play-off ČEZ extraligy 

14.3. – 26.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy