José Neves: Náš sobotní výkon byl nejlepší odpovědí na ztrátu s Jihostrojem

José Neves, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024

Zahraniční premiéru prožívá kladenský nahrávač José Neves. Portugalský reprezentant si nemohl představit výsledkově lepší vstup do evropského mezinárodního volejbalu. Na nadstandartní výsledky v české extralize družstvo dokázalo navázat i v evropském poháru, ze kterého se poroučelo až v osmifinále. Novopečený Orel přiznává, že v české soutěži se podcenění soupeře nevyplácí a že sdílet radost z výhry s vyprodanou halou je to největší zadostiučinění. 

Přestože jsi velmi zkušený hráč, letos prožíváš svou první sezónu mimo domov. Jak to prozatím probíhá, bylo pro Tebe těžké se adaptovat? 

Nikdy není snadné si zvyknout na cizí zemi, prostředí, ale i soutěž. Ale moji spoluhráči v tomto ohledu odvedli výbornou práci, pomohli mi, abych se cítil od samotného začátku příjemně. Strávili jsme hodně volného času pohromadě, abychom se dobře poznali, a díky tomu jsem do družstva zapadl raz dva. Teď už jsem ve všem zběhlý, najel jsem na svou denní rutinu a všechno funguje, jak jsem zvyklý. 

José Neves, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024

Narazil jsi tady vyloženě na něco, na co jsi si musel vyloženě zvykat nebo Ti tu něco schází? Azory a Kladno jsou jako den a noc.

Myslím si, že můj každodenní život se nijak neliší, vše se točí kolem tréninků, mimo ně jsem doma a snažím se odpočívat. Ale chybí mi moje přítelkyně a náš společný život. 

Už sis tady stihl něco oblíbit?

Už jsem byl mnohokrát v Praze a je úžasná. Je to skvělé nádherné město plné života. 

José Neves, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024

V sobotu jsi svůj tým dovedl k velmi důležitému vítězství a Tvůj výkon byl bezchybný. Jak těžké bylo dostat se zpátky na koně po kruté porážce v Českých Budějovicích? 

V Budějovicích jsme dostali vyloženě na budku, do zápasu jsme se vůbec nedostali a nedokázali jsme domácím v ničem vzdorovat. To se nám stalo poprvé v sezóně. Beru to jako poučení a lekci, která nám pomůže zlepšit naše týmové výkony a projev. Naštěstí jsme velmi zkušené družstvo, které taková porážka nevykolejí. Následující týden nás pochopitelně čekala série náročných tréninků, což ale vedlo ke skvělému sobotnímu výkonu. Ten byl naší nejlepší odpovědí na ztrátu s Jihostrojem. 

Jak se ty osobně chystáš na zápasy? 

Před zápasem se snažím uvolnit a moc na něj nemyslet, obvykle se po obědě trochu prospím. Rád také sleduji obranu našich soupeřů a jejich blokaře na videu, abych měl představu, jak fungují, jaké mají slabiny a jak proti nim vést zápas takticky. 

Mohl bys porovnat portugalskou a českou nejvyšší volejbalovou soutěž? 

Myslím si, že hlavním rozdílem je průměrná úroveň jednotlivých týmů. V Portugalsku jsou jen tři kvalitní družstva, která se vyrovnají těm nejlepším v české extralize. Pak máme dva týmy, se kterými není nikdy jednoduché hrát. Ale tady musíme být soustředění a seriózní v každém zápase, i proti týmům ze spodní části tabulky, v Portugalsku jsou tyto zápasy povětšinou velmi snadnou a rychlou záležitostí. Co vidím jako největší přidanou hodnotu je, že na nás v Kladně chodí daleko více lidí, což nám dodává kuráž, energii a zápasy člověka jednoduše více baví, když cítí z tribun podporu a může se radovat s fanoušky. 

José Neves, Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024