Věci, které mi vadí, budu radikálně řešit, varuje šéftrenér mládeže Martin Čmeľ

Martin Čmeľ, Kladno volejbal cz

Po měsíční pauze se tento víkend rozjedou extraligové soutěže mládeže napříč všemi kategoriemi. Eagles v Českých Budějovicích vstoupí do nového roku turnajem kategorie U18, ve které se drží na celorepublikové špičce a nebojí se nahlas mluvit o medailových ambicích. Čáru přes rozpočet šéftrenérovi Martinovi Čmeľovi udělalo zranění týmové opory, reprezentačního nahrávače Jiřího Donáta, ale podle posledních zpráv bude na víkendové zápasy fit. Proč je podle něj extraliga U22 přínosem a jakého pravidla se drží v nominacích na zápasy? 

Jak hodnotíš dosavadní výsledky všech chlapeckých týmů Eagles?

Za sebe, jako trenéra kategorii U18, 20 a 22, jsem spokojen s nejmladší kategorii, ve které se pohybujeme někde v první a druhé skupině, co nám zajistí účast na FINAL 8, starší kategorie zatím nepředvedly výkony, které by nás posunuli do lepších výkonnostních skupin.

Po konci roku, který se skládá z druhé části sezony loňské a první části letošní, můžeš trochu bilancovat, jak bys je porovnal?

V druhé části sezóny 2022/23 jsme měli dva vrcholy sezóny, a to FINAL 8 s U18 a postup U22 do extraligy. To byl to závěr sezóny, jaký by si přál každý trenér. V první části sezóny 2023/24 jsme blízko splnění cílů zatím jen v kategorii U18.

Martin Čmeľ, Kladno volejbal cz

Co se týče sezónních cílů. Jste schopni je splnit, nebo již teď vidíš, že jste se někde přecenili nebo podcenili?

Neřekl bych o přecenění našich sil v kategoriích U20 a U22, za čtyři sezóny už znám kluky dobře a věřím, že jejich místo je někde v té lepší polovině tabulce. Před koncem sezóny jsme měli zdravotní problémy, které z části ovlivnili výsledky těchto kategorii.

Je něco, co Ti teď vyloženě vadí, a je to Vaši první prioritou pro druhou část sezóny?

Vadí mi asi přístup některých hráčů k tréninkům a účasti na turnajích. Byl bych rad, aby se tohle změnilo, mám v plánu to radikálně řešit.

Letos hrajete všechny nejvyšší soutěže, jak moc je to pro kluky náročné fyzicky?

⁠Jedním z mých napsaných pravidel je, že jsem zastánce toho, aby hrál hráč dvě kategorie, svojí, do které věkem patří a případně jednu kategorii navíc, snažím se to nějak dodržovat, ale stane se, že někdo musí nastoupit i v třetí kategorii, z různých důvodu. V tom případě je to pro některé kluky náročnější.

Jak hodnotíš přínos nově vytvořené kategorie U22?

Upřímně? Na jednu stranu jsem rád, že postupem do extraligy U22 nemuseli kluci hrající extraligu U20 hrát následně jenom kraj kategorie U22. To byl pro ně velký krok zpátky a myslím, že bychom o ty lepší kluky přišli, šli by za extraligou někam jinam. Na druhou stranu si myslím, že by pro kluky byl stejný přínos, kdyby místo kategorie U22 hráli národní ligu mužů. Stejně většina kluků už národku u nás hraje, ale nejsou schopní být na všech utkáních, protože se zápasy častokrát kryjí .

Martin Čmeľ, Kladno volejbal cz