I nadále bojuji s nedostatkem času, překvapilo Fortuníka

Milan Fortuník, Kladno volejbal cz

Vstup do nového roku jako vždy přímo vybízí k lehkému bilancování. Jelikož je Milan Fortuník po ukončení trenérské kariéry na plný úvazek šéfem svého klubu, může již hodnotit všechny své svěřence s patřičným nadhledem. 

Už ses plně aklimatizoval v roli „šéfa“? Máš pocit, že máš konečně dostatek času na plnohodnotné vedení klubu?

Cítím se dobře, trénování mi nechybí, ale mám daleko méně volného času, než jsem si představoval. Rozhodně se mohu některým věcem více věnovat, ale toho času bych pořád potřeboval víc… Především se při velkém množství týmů dívek i kluků, které v klubu máme, nedostanu podívat na tréninky a utkání.

Kde vás nejvíce podle Tvého názoru tlačila pata a bylo zapotřebí Tvé okamžité intervence?

Neřekl bych, že nás někde přímo tlačila pata, ale je rozhodně přínosem, že mám více času na setkání s partnery klubu.

Jak hodnotíš chod Tvého klubu v podzimní části soutěží? 

Pokud se budu držet hodnocení jako ve škole, tak dívky bojují o trojku (protože ve starších kategoriích se trochu výsledkově hledáme), ženy jsou jedničkářky, mládežnické týmy kluků okolo dvojky, B tým mužů také chvalitebně, Áčko jedna minus (to minus za Český pohár).

A tým mužů hraje prozatím nad očekávání. Pomáhají Vám výsledky například v hledání nových partnerů nebo v negociaci o navýšení podpory ze strany stávajících sponzorů? Jste jako „produkt“ momentálně atraktivnější?

Snad ano, ohlasy na výsledky A týmu jsou vesměs pozitivní. Ale jednání o případném partnerství či podpoře jsou dlouhodobou záležitostí a výsledek není vidět hned.

Před Vánoci se strhla velká diskuze na téma angažování zahraničních hráčů. Tvé stanovisko, že je nesmysl jejich příchody do extraligy regulovat, má své příznivce a odpůrce. Ale jako majitel klubu, který má všechny chlapecké týmy v nejvyšších soutěžích, máš přehled o úrovni hráčů v těchto věkových kategoriích, takže Tvůj názor není nepodložený. Co by podle Tebe tedy prospělo k jejich růstu více než násilné kvóty?

Myslím si, že článek byl přesný a výborně představil můj názor na dané téma. Ohlasy byly opravdu hodně různorodé. Rozhodně by nejvíc pomohlo, pokud bychom dokázali (kluby i federace) zajistit dostatek financí, aby s mládežnickými týmy všech věkových kategorií mohli pracovat kvalitní profesionální trenéři, a příprava a růst mladých hráčů nestála na bedrech dobrovolníků či trenérů, kteří si musejí k samotnému trénování hledat obživu jinde.

Blíží se večer, který bude i s extraligovým zápasem věnovaný oslavě 20 let existence klubu Kladno volejbal cz. Můžeš už poodkrýt, co směrem k tomuto výročí chystá?

Půjde o první společný večer hráčů, lidí z klubu, fanoušků a partnerů klubu. Konečnou podobu večera dáváme dohromady, zatím prozradím, že mimo jiné chystáme i milé hudební překvapení…