Rozjezdy pro hvězdy. Orly návrat na palubovku bolel

Kladno volejbal cz proti VK Ostrava

Poslední utkání roku 2023, které slavnostně zahájila sopranistka Lenka Harigelová Cohenovým Hallelujah, slavnostně i skončilo. Kladenská suverenita se ale otřásla v základech, protože Orli bez respektu hrající Ostravu přetlačili až v tiebreaku, i díky 32 bodům nejvíce bodujícího hráče extraligy Kristapse Platačse. 

„ Hráli jsme pod naším standardem a Ostrava byla lepší. Vyhráli jsme hlavně díky velké dávce štěstí. Moc díky fanouškům, že dnes přišli v takovém počtu a přeji všem šťastný nový rok,“ nehledal výmluvy po upracovaném zápase kapitán Adam Zajíček. 

Ostravští volejbalisté si užívali své počáteční vedení jen krátce, pak se kladenský stroj s podporou plné haly rozjel a eso Platačse znamenalo vedení 11:6 pro Orly. Tým vedený kapitánem Jakubem Dvořákem kupil nepřesnosti, a i kvůli nim si nedokázal vytvořit soustavný tlak, který by mu pomohl domácí tým ohrozit. Time-out hostujícího trenéra Lukse po dvou esech Gonçalvese byl spíše symbolický a Kladno první set vyhrálo bez komplikací 25:15. 

Začátek druhé sady byl plný bojovných výměn a skóre bylo do stavu 7:7 vyrovnané. Pak se ale na servis postavil Pawlun a zařídil i díky chybám domácích čtyřbodové vedení pro Ostravu. To navýšil následně na 9:14 Jarosiński a na hře hostí již bylo vidět, čím dokázali přehrát Zlín nebo Aero. Slezané byli houževnatí, bojovní, a i díky drzým řešením drželi Kladno pod sebou. Výhra 18:25 znamenala vyrovnání utkání na 1:1 na sety. 

Kladno volejbal cz proti VK Ostrava

Reakce Kladna byla jednoznačná, souboj servisů pokračoval, ale tentokrát v jeho režii. Pět es a úspěšnost všech kůlových hráčů na útoku byly pádným argumentem ve hře o třetí set. Když Neves bodovým blokem zvyšoval na 16:6, nebylo už co řešit. 

Ostrava se ale nenechala zastrašit, čtvrtý set zahájila s čistou hlavou, a to se jí vyplácelo. Dařila se jí zejména obrana na síti a na útoku kraloval Filip Jarosiński. Do koncovky vstupovali v lepší pozici hosté, když vedli 18:21. Setbal proměnil Jarosiński útokem z hlavního kůlu a zařídil tak prodloužení zápasu. 

V tiebreaku Orli promrhali vedení 12:8 a museli čelit dvěma matchbalům. Ale díky zkušenostem a devíti bodům Platačse se nakonec radovali z výhry 17:15, když poslední míč jednoblokem uhrál Imamura. 

Lotyšský univerzál a suverénně nejvíc bodující hráč české extraligy byl po právu vyhlášen MVP celého zápasu. 

Kladno volejbal cz proti VK Ostrava

„ Věděl jsem, že nás čeká složitý zápas. I přesto jsme do něj měli dobrý vstup, i díky kvalitnímu podání a bloku. Ale místo toho, abychom úroveň hry udrželi, tak jsme začali hrát laxně a Ostrava toho využila. Tento scénář se pak ještě jednou zopakoval, pak navíc v tiebreaku nás naše nedůslednost málem stála celý zápas. Nyní se musíme vrátit k práci, protože nás čekají zápasy proti týmům, které hrají ještě lépe než Ostrava,“ shrnul stručně předsilvestrovské utkání trenér Arnaud Josserand. Kladenské družstvo se do haly vrátí hned na Nový rok, kdy ho čeká dvoufázový trénink a začátek přípravy na jednoznačně nejzajímavější zápas 16. kola v Českých Budějovicích. 

Kladno volejbal cz – VK Ostrava 3:2 (25:15, 18:25, 25:16, 19:25, 17:15)

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Graham, Neves, Gonçalves, Zajíček, Platačs, Seppänen, libero Fernández, Šálek Střídali: Imamura, Kyjanica

Hosté: Mazoch, Dvořák, Pawlun, Jarosiński, Srovnal, Tsmokalo, libero Motyčka Střídali: Vancl, Resl, Olsen, Pelikán

Statistika ZDE

Nadcházející zápasy A týmu:

6.1., 16. kolo extraligy: Jihostroj České Budějovice – Kladno volejbal cz 

13.1., 17. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK ČEZ Karlovarsko 

20.1., 18. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Black Volley Beskydy 

25.1., 19. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Benátky nad Jizerou

27.1., 20. kolo extraligy: Fatra Zlín – Kladno volejbal cz 

3.2., 21. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Aero Odolena Voda 

Kladno volejbal cz proti VK Ostrava