Recept na úspěchy? Jednoduchost, humor a žádné primadony

Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024

Po 19 oficiálních zápasech během podzimu si A tým užil krátkou vánoční pauzu a v pondělí 25.12. se již celá sestava hlásila zpět v Kladenské sportovní hale. Důvodem jsou dvě extraligová kola, která se odehrají mezi Vánocemi a Novým rokem. Orli mají 28.12. volný los, a tak naskočí zpět do soutěže až v sobotu 30.12. domácím zápasem proti Ostravě. Za výsledky, na které bude navazovat a které těší všechny fanoušky a podporovatele kladenského volejbalu, stojí kromě hráčů a prezidenta Milana Fortuníka i realizační tým. V čem vidí důvody dosavadních úspěchů právě oni?

Arnaud Josserand, hlavní trenér 

V první řadě musím zmínit, že vedu skvělý tým. Všichni hráči jsou zodpovědní a jsou si vědomi toho, proč podepsali v Kladně a čeho chtějí dosáhnout. Hlavně proto se nikdo za nic neschovává. Našim prvním úspěchem, tedy celého realizačního týmu včetně prezidenta Milana Fortuníka, byl inteligentní výběr hráčů. Vybrat si ty, kteří se chtějí zlepšovat, nebo sdílet své zkušenosti, být schopni vytvořit partu ze všech těchto různých národností, to všechno je tedy naším prvním úspěchem!

Základním stavební kamenem našich výkonů je určitě skvěle rozvržená letní příprava. Ta nabývala na náročnosti postupně a jejím cílem bylo, aby byli všichni hráči na stejné výkonnostní úrovni na začátku soutěže. Další důležitou součástí mé práce s týmem je určitě komunikace se všemi hráči. Mám své představy, ale když si nejsem stoprocentně jistý, nerozpakuji se poradit s mými kolegy nebo i hráči samotnými. Na našem letošním dobrodružství se podílí celý kolektiv, a i když jsou moje zkušenosti důležité, ty jejich mají stejnou váhu. Adam Zajíček, Niklas Seppänen a Jose Neves jsou nejzkušenější hráči týmu jsou mou prodlouženou rukou, dokáží si srovnat věci v šatně i odkomunikovat to, co my trenéři po hráčích chceme.

Jako trenér se vždy bojím, jelikož soupeře máme vždy na maximum nastudovaného, jestli budou mí hráči schopni naše taktické pokyny a rady následně realizovat. A mohu s potěšením přiznat, že jsme od začátku sezóny efektivní a naše informace o soupeřích se ukazují jako relevantní. Nutno dodat, že se s Tomášem Samselym ( ten má na starosti veškeré statistiky a rozbory ) a Myšákem ( Matyášem Myškovským, kondičním trenérem, který se stará společně s fyzioterapeutkou Petrou Sklenářovou o fyzickou připravenost a regeneraci hráčů ) nešetříme a očividně se to vyplácí. 

A pak, všichni známe své místo, víme o svých kvalitách i slabinách, takže nehrozí, že by nám naše současná pozice stoupla do hlavy. Nadále respektujeme každého, proti komu hrajeme, a vždy musíme být stoprocentně koncentrovaní od začátku do konce. Nakonec obvykle říkám, že musíte být vážní, aniž byste se brali vážně! A věřím, že dobrá nálada, která v týmu vládne, všechno zjednodušuje. Ke všemu přistupujeme „v pohodě“, ale odhodlaně!!!

Matyáš Myškovský, kondiční trenér 

Co se týče zdravotního stavu kluků, není to otázka jen na mě. Každopádně balancujeme na hraně a zatím to vypadá, že je tento boj až na drobnosti úspěšný. Hlavním faktorem pro udržení hráčů v chodu je naše fyzio Petra Sklenářová a pražská klinika Esteva, která nám pomáhá především moderními přístroji. Já se snažím pomáhat na denní bázi, každý den informovat Petru i trenéry, abychom mohli společně předcházet větším problémům. Z kondičního hlediska pracujeme na velmi individuální bázi, nasloucháme hráčům, analyzujeme data, která nám pomáhá zprostředkovat další dílek v této skládance – Michal Cipro z Winning Minds, a řídíme se heslem, že v jednoduchosti je krása. Smekám před kluky, jak zodpovědně ke zdravotní i kondiční části přípravy přistupují. 

Celý tým si teď užil čtyři dny volna a ty byly nejdůležitější z hlediska psychiky. Fyzicky jsou na tom naši hráči dobře, měli jen prázdnou nádrž. Jeden až dva týdny, když nebudou tři zápasy, a všechno se srovná. Myslím, že během ledna zamakáme, od konce ledna bude forma gradovat a v pauze, kdy nehrajeme finále Českého poháru a jak věříme i díky tomu, že se vyhneme předkolu play off, formu jen vyšperkujeme. Kondice jako taková bude z herní a volejbalové vytíženosti, dynamiku, sílu a silovou vytrvalost zvládneme dohnat zařazením dvou specifických tréninků týdně. 

Jsem z toho upřímně nadšený a vyloženě se těším, co spolu dokážeme připravit. Jsem přesvědčený, že kluci budou v lepší formě, než si sami dokážou představit, a překvapí sami sebe. 

Anna Earl, generální manažerka klubu a týmová vedoucí

Přestože je letošní složení týmu velmi rozmanité, tak kluci jsou velcí pohodáři a naštěstí neřeším žádné “primadonské” požadavky. Nezvyklé bylo shánět letenku pro kočku z jižní Ameriky, ale přestože jsem se o tomto domácím mazlíčkovi dozvěděla na poslední chvíli, tak jsme letenku a veterináře našli. Zase si přijdu víc a víc jako jejich máma, protože jsem byla na vyšetření u pediatra a také na těhotenském ultrazvuku 😊. Ale rozhodne to není nic nepříjemného a stále platí, že se snažíme zajistit pohodlí hráčů, protože víme, jaké to je, bydlet v zahraničí a nemluvit místním jazykem.

Nadcházející zápasy A týmu:

30.12., 15. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Ostrava

6.1., 16. kolo extraligy: Jihostroj České Budějovice – Kladno volejbal cz 

13.1., 17. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Karlovarsko 

20.1., 18. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Black Volley Beskydy 

25.1., 19. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Benátky nad Jizerou

27.1., 20. kolo extraligy: Fatra Zlín – Kladno volejbal cz