Kladenští volejbalisté zaslouží absolutorium, výhra v Příbrami potvrdila, že druhé místo jim patří právem

Kladno volejbal cz

Družstvo Příbrami zase jednou dokázalo, proč se drží v horní polovině extraligové tabulky a není radno si s ním zahrávat. Zápas nadprůměrné intenzity nedovolil kladenským hráčům ani na chvíli vydechnout a museli se mít celé tři sety na pozoru, aby namotivované Kocoury nenechali převzít otěže zápasu. I přes relativně vyrovnaný průběh vždy v klíčových momentech promluvily zkušenosti a výjimečná týmovost Kladna. Tříbodová výhra korunuje konec první poloviny základní části extraligy, která je v historii kladenského volejbalu jednou z vůbec nejúspěšnějších. „ Laťku jsme nasadili vysoko, tudíž bude velmi těžké naši pozici udržet, ale věřím, že máme na to se prezentovat stále kvalitním volejbalem, který bude dělat nám, ale i fanouškům radost,“ vzkazuje kapitán Eagles Adam Zajíček. 

„ Dneska  oba týmy dost kazily servis, hlavně v prvních dvou setech. Ve třetím jsme se již trošku uklidnili, Příbram začala podávat, ale tak, že jsme měli stále přihráno za jedna. Dobře nám fungoval sideout, na začátku jsme se trošku hledali v obraně, párkrát jsme nebyli dobře postavení nebo jsme byli špatně pozičně na bloku. Ale v každém setu nám vyšla jedna dvou – tříbodová pasáž, kdy jsme Příbrami odskočili a set jsme si dohráli,“ ohodnotil dnešní derby asistent Tomáš Samsely. 

Utkání zahájilo Kladno chybou na podání a domácí družstvo nezůstalo pozadu a zkazilo rovnou tři v řadě. I díky množství riskantních řešení ani jeden tým druhému nedokázal bodově odskočit. Za stavu 17:16 se blýskl dvěma body kapitán Zajíček a zavelel k nástupu. A byly to právě jeho body, které zařídily vedení Kladna až do koncovky setu, ve které navíc domácí Franco smečoval do outu a sada skončila 25:22 pro Orly. 

Neuvěřitelná bitva začala ve druhé sadě. Kocouři šli do každého míče naplno, zejména v obraně se jim neuvěřitelně dařilo a kladenští volejbalisté ze sebe ždímali zbytky všech sil, aby Příbram před jejich publikem dokázali přetlačit. Až eso Gonçalvese a out Tevkuna dokázaly příbramský tým, který hrál jako utržený ze řetězu, trošku zkrotit a Kladno se dostalo do vedení 16:13. Deska Grahama s Platačsem znamenala vedení 18:14. Díky agresivitě na útoku a chybám domácích měli Orli závěr setu ve vlastních rukou, a to znamenalo vedení 2:0. 

„ Do zápasu jsme šli s vědomím, že to bude opravdu náročné utkání s družstvem, které si v domácím prostředí neuvěřitelně věří. Takže jsme chtěli mít hlavně dobrý vstup do zápasu, abychom Příbrami nedovolili se rozehrát.  První set byl velká bitva, trošku jsme bojovali se zakončením v dlouhých rozehrách, ale nakonec jsme si přeci jen náskok vypracovali. V dalších dvou sadách jsme zlepšili mezihru a udrželi efektivitu na sideout, takže už nás domácí neměli čím ohrozit. Jsem strašně rád za dnešní výhru a náš výkon, který nám dodal sebevědomí do toho, co přijde,“ cení si dnešní výhry nahrávač José Neves. 

Ve třetí sadě přeci jen domácí zvolnili nápor a kladenští hráči dostali tak prostor k tomu vypracovat si náskok již v první části. Pětibodové vedení po útocích a bodových blocích Zajíčka a Platačse udrželi již do konce zápasu a mohli se radovat z poslední předvánoční výhry. 

Kladno volejbal cz

Zápas v Příbrami uzavřel první půlku základní části mužské nejvyšší volejbalové soutěže. Po výbuchu v Dobřichovicích se tým pod vedením Arnauda Josseranda stmelil, a kromě jedné prohry s mistrovskou Prahou nenašel v domácí soutěži přemožitele. Třikrát sice svou pozici hájil až v tiebreaku, ale mohl se také radovat ze skalpů stabilních členů TOP 4 – Karlovarska,  Dukly Liberec i Jihostroje. „ Mám osobně velikou radost, jak jsme první polovinu soutěže zvládli. Myslím si, že po fiasku v Dobřichovicích to málokdo čekal, ale musím všechny pochválit, jak k náročnému programu přistupují, zvládají ho a bojují s problémy všedního života. Laťku jsme nasadili vysoko, tudíž bude velmi těžké naši pozici udržet, ale věřím, že máme na to se prezentovat stále kvalitním volejbalem, který bude dělat nám, ale i fanouškům radost. Všem z fanouškům přeji pohodové Vánoce a budeme se na všechny těšit 30.12. anebo v novém roce,“ děkuje svému týmu hrdý kapitán Adam Zajíček.

S názorem reprezentačního blokaře je zajedno i Eagle boss a prezident klubu Milan Fortuník: „ Naše pozice je pro mě velice milá a příjemná. Myslím si, že přivedla fanoušky do haly a těší samozřejmě i naše sponzory a partnery. Jsme teprve v půlce soutěže, vypadli jsme překvapivě v Českém poháru, ale od Té doby tým šlape a hraje velmi dobře i v evropském poháru. Do Vánoc nás čeká ještě odveta v Nantes, ještě nevím, jak dopadne, ale v každém případě i stopa, kterou jsme zanechali v Evropě, je milá. Naše dosavadní výsledky jsou velkým závazkem i výzvou, abychom na jaře naši pozici udrželi.“

Statistika zápasu ZDE

Ostatní výsledky mužské extraligy a tabulku najdete ZDE.

Nadcházející zápasy A týmu:

19.12., 1/8 finále CEV Volleyball Cupu: Nantes Rezé Metropole – Kladno volejbal cz 

30.12., 15. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Ostrava

6.1., 16. kolo extraligy: Jihostroj České Budějovice – Kladno volejbal cz 

13.1., 17. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Karlovarsko 

20.1., 18. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Black Volley Beskydy 

25.1., 19. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Benátky nad Jizerou