Orli jdou do čtvrtého derby odhodlaně

Kladno volejbal cz

Dnešní středočeské derby s Kocoury uzavře první polovinu základní části mužské extraligy. Orly jistě úterní vydřená výhra nabila energií, kterou budou potřebovat, aby si zítra v Příbrami pojistili druhou příčku a tím pádem i klidnou krátkou vánoční pauzu. I přes nespornou únavu a psychické vyčerpání je kladenské družstvo motivované nechat v předposledním zápase roku na palubovce všechno. 

„ Čeká nás poslední venkovní zápas letošního roku. Příbram je tým, který umí potrápit a ukrást body i lépe postaveným týmům, což dokázali výhrami nad Vary a Prahou. Proto musíme nastoupit do zápasu zodpovědně, koncentrované a disciplinovaně, tak jako dosud, a nesmíme jim dovolit chopit se šance nám ukrást body. Věřím, že když předvedeme naši hru a vstoupíme do zápasu od začátku zodpovědně, tak vyhrajeme.  Musíme si dát pozor na jejich univerzála a smečaře, oba z Ukrajiny,  kteří jsou momentálně jsou jejich nejvíce bodující hráči,“ nepodceňuje Kocoury blokař Lukáš Kyjanica. 

Dvanácté kolo soutěže ještě může zamíchat kartami v pořadí, jelikož na programu jsou duely Dukly Liberec s Českými Budějovicemi, Lvů s Beskydy a Karlovarska s Ústím. Pro kladenské volejbalisty je esenciální výhra, aby si udrželi odstup od konkurence, ale také vedoucí Prahu na dostřel. 

Dnešní soupeř z Příbrami nebyl letos výjimkou a ve výčtu změn rozhodně nezaostal za ostatními týmy soutěže. Ani jí se nevyhnula výměna hlavního trenéra. Zkušenost Petra Broma nahradil kouč podobného profilu Lubomír Vašina. Do čela klubu se navíc po 4 letech postavil opět Daniel Rosenbaum, který mezitím působil v roli sportovního ředitele. 

Družstvo se muselo vyrovnat s odchodem tří opor – Martina Böhma, který pokračuje na amatérské úrovni v Sokolu Dobřichovice, reprezentanta Lukáše Trojanowicze, který zamířil hrát o medaile do liberecké Dukly, a Iva Hulpacha. Toho teď fanoušci vídají v dresu Ústí nad Labem. 

Odchovance, kteří se zabydleli pro letošek v základní sestavě, doplnili opět zahraniční posily. Po boku kapitána Rosenbauma ml., Šábrta a Ureše tak nastupují Argentinci Benítez a Verasio, Ukrajinci Tevkun a Lizanets a brazilský smečař Andrade. 

Momentálně sedmý celek extraligy zdobí vyrovnaná bilance šesti výher a pěti proher. Kocourům se nevyhýbají výkonnostní výkyvy, ale až na porážku s Ostravou dokázali všechny tabulkově slabší týmy porazit a bodově si přilepšili překvapivými výhrami s Karlovarskem a Prahou. 

Změny v týmu VK Trox Příbram

Přišli: Vašina, Benítez, Verasio, Andrade, Lizanets, Tevkun

Odešli: Trojanowicz, Pereira, Duarte, Böhm, Hulpach, Brom, Rejlek

Dnešní derby na chvíli extraligovou soutěž odsune na druhou kolej, kladenský celek ještě před čtyřdenní vánoční pauzou, kterou mu trenéři naordinovali, odletí v pondělí do Francie k odvetě CEV Volleyball Cupu. V úterý večer už bude jasnější rozpis zápasů na leden, protože případné čtvrtfinále evropského poháru je naplánováno na termín 9. – 11. 1. Extraligu rozehrají svěřenci Arnauda Josseranda opět 30. 12., v domácím prostředí budou v silvestrovském utkání hostit družstvo Ostravy. 

Utkání vysílá v neděli 10.12. od 17:00 volej.tv

Nadcházející zápasy A týmu:

19.12., 1/8 finále CEV Volleyball Cupu: Nantes Rezé Metropole – Kladno volejbal cz 

30.12., 15. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Ostrava

6.1., 16. kolo extraligy: Jihostroj České Budějovice – Kladno volejbal cz 

13.1., 17. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Karlovarsko 

20.1., 18. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Black Volley Beskydy 

25.1., 19. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Benátky nad Jizerou