Přelstí galský kohout kladenského orla?

Kladno volejbal cz

Předvánoční sprint vyvrcholí v Kladenské sportovní hale již zítra. V osmifinále CEV Volleyball Cupu se na Sletišti ukáže druhý celek francouzské MARMARA SpikeLeague, Nantes Rezé Métropole. Tentokrát budou Orli čelit přetěžké výzvě, družstvo z Bretaně staví na fyzicky velmi dobře disponovaných hráčích z jižní Ameriky. Po včerejší pětisetové bitvě s Duklou budou kladenští volejbalisté potřebovat podporu svých fanoušků ještě víc.

„ Jejich hra stojí na univerzálovi Nevesovi. Jeho úspěšnost je podpořena kvalitou nahrávek francouzského reprezentanta Chaboissanta. Mají stabilní příjem, který si diriguje argentinské libero Massimino. Jako všechny francouzské celky je zdobí solidní obrana a umí si poradit i v nestandartních situacích,“ oceňuje kvality protivníka, který na cestě do osmifinále vyřadil další dva francouzské týmy, Tomáš Samsely. 

Jednoznačnou výzvou je osmifinále druhé nejvyšší evropské klubové soutěže pro trenéra Arnauda Josseranda: „ Samozřejmě bych radši nastoupil proti komukoli jinému než Nantes, je to opravdu dobré družstvo a bude to proti nim velmi složité! Je to tým, který figuruje ve špičce francouzského šampionátu, který dokonce usiluje o titul. I když je v posledních dnech čím dál víc na klucích cítit únava, tento dvojzápas pro nás představuje příležitost otestovat naše maximum. Ale jinak jsem rád, že si zahraji proti francouzskému týmu, zvlášť když moji dva synové v Nantes hráli. Takže pro mě je to klub, kde mám mnoho přátel a rád je zase uvidím.“ 

Stříbrný medailista loňského ročníku Marmara SpikeLeague si užívá úspěchů teprve druhý rok. Klub založený teprve v roce 2006, před i po covidu paběrkoval na chvostu soutěže. Poslední solidní výsledek se týmu podařil deset let zpět, kdy byl pod vedením Martina Démara dvakrát čtvrtý. 

Díky němu prošlo družstvem velké množství českých a slovenských hráčů – Repák, Holubec, Linz, Rybníček, Skladaný, Hadrava, Démar, Bence, Chrtianský, Patůc. V roce 2021 došlo k výměně trenéra a kormidlo převzala bývala reprezentační hvězda, libero Hubert Henno. Tomu sekunduje v roli asistenta další ex-libero de Oliveira. 

„ Klub překročil svůj stín s příchodem Huberta Henna. I když se během jeho první sezóny družstvo umístilo třinácté, bylo to spíše z důvodu adaptace nových hráčů a trenára. Konečně se vyšvihli z pozice, kdy spíše bojovali o účast v play off, do nové dimenze. Nepochybně jim pomohlo i stěhování do nové haly. S výsledky přišel i mohutný divácký zájem, jsou dokonce držiteli návštěvnosti na zápas francouzského šampionátu s 4238 diváky. Samozřejmě by nebylo nic z toho možné bez pravděpodobného navýšení rozpočtu. A v neposlední řadě se jim povedl výběr hráčů, příchody Nevese a dvou Argentinců, libera Massimina a smečaře Lopeze stabilizovaly výkonnost. Momentálně jedou na vlně z loňska, kdy se probojovali do finále, které s Tours sice prohráli, ale dokazují, že to nebyla náhoda, když potvrzují svou úroveň i letos,“ představuje Josserand zítřejšího soupeře. 

Lídrem je jednoznačně MVP loňského stříbrného ročníku SpikeLeague Brazilec Chizoba Neves. I letos vede tabulky statistik, za 11 zápasů zaznamenal 256 bodů, takže to je takový bretaňský Platačs. Ten má po včerejším výkonu na svém kontě 244 bodů. K pikantní konfrontaci dojde i na postu libera, protože kladenský Nacho Fernandéz bude mít za sítí kolegu z národního týmu Franka Massimina. Za zmínku stojí určitě i smečař Mathis Henno, syn hlavního trenéra a člen reprezentace do 22 let. 

Lístky na zítřejší utkání, které začíná jako obvykle v 18 hodin, jsou k dostání na webu Ticketportal.

Nadcházející zápasy A týmu:

16.12., 12. kolo extraligy: VK Trox Příbram – Kladno volejbal cz 

19.12., 1/8 finále CEV Volleyball Cupu: Nantes Rezé Metropole – Kladno volejbal cz 

30.12., 15. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Ostrava

6.1., 16. kolo extraligy: Jihostroj České Budějovice – Kladno volejbal cz 

13.1., 17. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Karlovarsko 

20.1., 18. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Black Volley Beskydy