Platačsovo řádění odnesla Dukla

Kristaps Platačs, Kladno volejbal cz

Jedenácté kolo uzavíralo utkání dvou týmů figurujících momentálně v TOP 4 české extraligy. Zápas, který byl směsicí krásných volejbalových momentů, ale i velmi triviálních chyb pramenících z nervozity, rozhodl kardinální Kristaps Platačs. Jeho 35 bodů pomohlo Orlům k desáté výhře z jedenácti zápasů. 

„ Samozřejmě jsme věděli, že nás čeká velmi těžký zápas. Liberec je kvalitní tým, porazili Prahu, takže to znamená, že mají své kvality. Bylo to komplikované utkání, myslím si, že kvůli únavě a rychlému sledu našich zápasů se nám stává, že spoustu situací takzvaně překombinujeme, hledáme moc komplikovaná řešení namísto toho, abychom si situace co nejvíce zjednodušovali. Na to se musíme zaměřit, protože to může být důvod, proč jsme například ztratili první set. Tam byly momenty, které jsme mohli vyřešit daleko lépe. To samé se stalo ve čtvrtém setu a pak i v tiebreaku, při podání Johansena. Takže jsem velice šťastný, teď se musíme zaměřit na regeneraci, protože v úterý nás proti Nantes čeká náročný zápas,“ ocenil výhru hlavní trenér Arnaud Josserand. 

Průběh prvního setu potvrdil, že diváky čeká velmi vyrovnané utkání. Ani jedno družstvo si nedokázalo vytvořit výrazný náskok, a tak sadu rozhodovala napjatá koncovka. Tu rozhodl Zajíčkův servis do out a následný sporný verdikt rozhodčích, kteří Platačsův útok odpískali jako out, a tak se Dukla radovala z vedení 1:0. 

Tento moment jako by Orly nakopl. Další dvě sady měli plně ve své režii, díky své hře, na kterou byla radost pohledět, ale i díky velkému množství chyb soupeře. Liberečtí trenéři marně míchali se sestavou, Kladno, hnáno domácím publikem v euforii, bylo daleko napřed. 

Ve čtvrtém setu došlo na straně Dukly ke střídání univerzálů, a to byl zřejmě rozhodující okamžik, který pomohl Liberci k vyrovnání zápasu. Po celý set si udržel náskok, který si vypracoval hned na začátku sady. Orli pouze dotahovali, do koncovky nastoupil místo Imamury Gonçalves, ale ani on již průběh nezvrátil. Josserand pak vsadil vše na jednu kartu a na servis poslal za stavu 22:24 bombarďáka Čeketu, ten ale servis pokazil.

Kladno volejbal cz

Tiebreak byl od začátku pod taktovkou Kladna. Vedení 13:6 však zpochybnil střídající Johansen, který začal řádit na podání i na útoku a náskok Orlů stáhl až na 14:12. Matchball domácího týmu a jeho desátou výhru z jedenácti zápasů se štěstím proměnil nejužitečnější hráč zápasu Kristaps Platačs. 

 „Dneska jsme prohospodařili bod. Do zápasu jsme vstoupili kvalitně, první set nám utekl. Byl to dobrý volejbal, ale nervózní z obou stran. Přelívalo se to z jedné strany na druhou, a nakonec vítězství zůstalo doma, za což jsme rádi, ale myslím si, že průběh toho zápasu mohl být klidnější, a ne tolik nervy drásající,“ mrzelo pět odehraných setů kapitána Zajíčka. 

Kladno volejbal cz – VK Dukla Liberec 3:2 (26:28, 25:17, 25:21, 22:25, 15:12)

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Seppӓnen, Zajíček, Platačs, Imamura, Graham, Neves, libero Fernández Střídali: Gonçalves, Čeketa, Kyjanica

Hosté: Demar, Trojanowicz, Johansen, Gomez, Urueňa, Ticháček, libero Maar Střídali: Suda, Jemeljanovs, Staněk, Červa, Bryknar

Statistika zápasu ZDE

Nadcházející zápasy A týmu:

12.12., 1/8 finále CEV Volleyball Cupu: Kladno volejbal cz – Nantes Rezé Metropole

16.12., 12. kolo extraligy: VK Trox Příbram – Kladno volejbal cz 

19.12., 1/8 finále CEV Volleyball Cupu: Nantes Rezé Metropole – Kladno volejbal cz 

30.12., 15. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Ostrava

Kladno volejbal cz