Mistr tiebreaků padl v tiebreaku

Kladno volejbal cz

Pohádka nekončí a kladenský A tým si může nadále užívat svou vítěznou sérii. V rámci osmého extraligového kola Orli obstáli ve velmi těžkém testu, ale pětisetová volejbalová podívaná měla nakonec toho správného vítěze. Poprvé se naplno ukázalo, jak moc je pro kladenský tým podstatné, mít vyrovnaný kádr, jelikož na Aero, které bylo na opory takticky skvěle připravené, vyzrálo zásluhou dvou střídajících hráčů. Kladno volejbal cz porazilo Aero v jeho hale po nekonečných šesti letech. 

„ Zápas na Odolce byl znova náročný a těžký. Věděli jsme, že je to kvalitní tým, který hraje doma velmi dobře, proto jsme se i velmi poctivě připravovali. Myslím, že zlom přišel ve druhém setu, kdy jsme dokázali jeho průběh otočit v koncovce a vyhrát ho díky bojovné a koncentrované hře. Mrzí mě, že jsme nebyli schopní ve čtvrtém setu zopakovat výkon ze dvou předešlých a šli nakonec do tiebreaku. Každopádně jsme velmi rádi, že jsme prodloužili vítěznou sérii, a hlavně že jsme na Odolce vyhráli po dlouhých šesti letech. Moc děkujeme všem našim fandům, kteří nás podpořili přímo v hale nebo i u televize,“ radoval se jeden z klíčových hráčů zápasu Lukáš Kyjanica. 

Odolena Voda zařadila do základní sestavit stálici Martina Hladíka, který se hned uvedl čtyřmi bodovými útoky. Oba soupeři si hlídali skóre, a tak ani jeden neměl šanci získat vícebodový náskok. Vědomi si toho byli i trenéři, když si oba shodně vzali timeout ve chvíli, kdy druhý tým vedl jen o bod, aby přerušili případnou vznikající sérii. Koncovku si za stavu 23:23 uhrálo Aero, útok reprezentačního smečaře Svobody znamenal setball, který proměnil nahrávač Durski blokem.

Kladno volejbal cz

Do druhé sady Aero vletělo s daleko větší energií a získalo si vedení 9:5, o které se zasloužili jeho bez respektu hrající smečaři. Kladenská lavička zareagovala střídáním, které se stalo nakonec jedním z klíčových aspektů výhry Orlů. Imamura se uvedl nekompromisním útokem, následovali ho ihned Gonçalves se Zajíčkem, a zdálo se, že se Kladno nadechuje. Za Aero si ale vzal slovo Chevalier, a i když Hladík vyrobil dvě chyby, Aero mělo opět čtyřbodový náskok. V koncovce se ale projevily zkušenosti a zdravé sebevědomí Kladna, které začalo od stavu 19:15 skórovat jeden bod za druhým, ať už zásluhou Platačse, blokařů Zajíčka se střídajícím Kyjanicou. Zlom setu nastal po dvou esech Gonçalvese a útoku Imamury, kteří tak vyrovnali v koncovce na 23:23. Japonský smečař pak dalšími dvěma útoky dokonal fantastický obrat. 

Orli se nadechli čerstvého vzduchu a vydřená výhra jim dodala energii. V bouřlivém prostředí, ve kterém se většina aktérů zápasu musela domlouvat spíše gesty, od začátku setu vedli, a i když se Aeru podařilo někdy až šestibodový rozdíl stáhnout, set byl hlavně díky suverénnímu Platačsovi jasnou záležitostí. Reakce na sebe ovšem nenechala čekat. Polský trenér Kryś vyměnil univerzály, a i díky sedmi bodům střídajícího Kerna si Aero dokráčelo pro šanci zápas přeci jen vyhrát. Díky jednoznačnému průběhu čtvrtého setu, který se hrál s minimem chyb, derby musel rozhodnout až tiebreak. 

Pátou sadu jednoznačně lépe rozehráli domácí a za stavu 4:1 kladenský trenér Josserand, který měl za úkol kladenského favorita zejména uklidnit. Na hřiště se vrátili Orli jako vyměnění. Čtyři body nejlepšího hráče zápasu Gonçalvese a útok kapitána Zajíčka znamenaly vedení 6:5. Ten přidal následně blok a štafetu v útoku připsal Imamura. Jeho tři útoky znamenaly náskok 11:8 a přiblížily Kladno do koncovky. Tu dotáhli do zdárného konce Platačs s Gonçalvesem. První matchball odvrátil útokem Chevalier, Kern pak musel pochopitelně riskovat podání, to však mířilo do outu. 

Za týden, první adventní víkend, tak Kladenská sportovní hala uvidí přímý souboj o pozici lídra extraligy. Pražský soused Lvi měl tento víkend volný los, Kladno ho dohnalo v počtu zápasů a má před extraligovým mistrem dvoubodový náskok. Před Josserandovým týmem ale nejdříve v týdnu stojí jiná, náročná, výzva, odveta CEV Volleyball Cupu v bosenské Bijeljině. 

Statistika zápasu ZDE.

Ostatní výsledky mužské extraligy a tabulku najdete ZDE.

Nadcházející zápasy A týmu:

28.11., CEV Volleyball Cup: OK Radnik BIJELJINA – Kladno volejbal cz 

2.12., 9. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Lvi Praha

7.12., 10. kolo extraligy: Ústí nad Labem – Kladno volejbal cz 

10.12., 11. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Dukla Liberec ( neděle ) 

13.12., 1/8 finále CEV Volleyball Cupu: Kladno volejbal cz – Nantes Rezé Metropole/ Chaumont VB 52 

16.12., 12. kolo extraligy: VK Trox Příbram – Kladno volejbal cz 

19.12., 1/8 finále CEV Volleyball Cupu: Nantes Rezé Metropole/ Chaumont VB 52 – Kladno volejbal cz 

Kladno volejbal cz