Středočeské El Clásico pod taktovkou cizinců

Kladno volejbal cz, realizační tým

Ve druhém středočeském derby chtějí Orli konečně najít recept, jaksi halu v Aera po několika letech podmanit a uhájit svou neporazitelnost. Odolena Voda je totiž jedním z týmů, kterému se s Kladnem daří úspěšně hájit domácí prostředí. Osmé kolo tak nabídne pravděpodobně velmi třaskavou podívanou, ke které přispějí zajisté i fanoušci, kteří umí být ve specifické volejbalové aréně rozdílovým faktorem. 

Sobotní extraligový zápas již před svým zahájením také nabídne jedno specifikum. Proti sobě povedou týmy čtyři cizinci. Narazí na sebe francouzská a polská volejbalová škola, shodně okořeněná slovenským temperamentem. To jen potvrzuje trend, kdy české kluby začínají čím dál více hledat v zahraničí nejen hráče, ale z odborníků z ciziny skládat i své realizační týmy. 

Arnaud Josserand, Kladno volejbal cz

„ Nemyslím si, že by se ze strany klubů jednalo o cílené kroky. Ale je zajímavé, že většina týmů, které jsou v horní části tabulky, až na Duklu Liberec, má trenéry ze zahraničí. U nás na toto řešení došlo určitým vývojem, kdy jsem ve chvíli, kdy jsem se rozhodl končit, zjistil, že můj bývalý spoluhráč, který působí dlouhodobě ve francouzských reprezentacích, je volný. Práci trenéra Aera Marcina Kryśe sleduji dlouhodobě a líbí se mi a o to víc bude sobotní zápas jako konfrontace s Arnaudem zajímavější,“ okomentoval trenérské složení prezident klubu Kladno volejbal cz Milan Fortuník. 

Aero, i v nové sezóně koučované dvojicí Kryś, Mikula, doposud prohrálo jednou. Ve druhém kole nestačilo na pražské Lvy, i když mělo výhodu domácího prostředí. Od té doby se ale dobře šlapající, i když výrazně pozměněný, stroj nezasekl. Do role lídra dorostl reprezentační smečař Jan Svoboda, dlouhodobou oporu, univerzála Hladíka, doplnil Jacob Kern, a tak družstvo disponuje možností skvělého dvojstřídání. 

Co se ovšem týče průběhu zápasů, lze o Odoleně Vodě tvrdit, že je letos mistrem tiebreaků, z pěti výher byly ve zkrácené hře tři. Postupně si družstvo kapitána Demara poradilo s Ostravou, Ústím, Libercem, Příbramí i Brnem. Startovní pozice obou týmů je stejná. Ve středu oba odehrály tři vítězné sety v rámci evropského poháru, jen Aero strávilo dva dny cestováním. 

Změny v týmu Aero Odolena Voda 

Přišli: Durski, Rasinperää, Carabali, Blumbergs, Kerkvliet, Kern

Odešli: Carmody, Cukur, Chancy, Ferraro, Horák 

Utkání vysílá od 17:00 volej.tv.

Nadcházející zápasy A týmu:

28.11., CEV Volleyball Cup: OK Radnik BIJELJINA – Kladno volejbal cz 

2.12., 9. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Lvi Praha

7.12., 10. kolo extraligy: Ústí nad Labem – Kladno volejbal cz 

10.12., 11. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Dukla Liberec ( neděle ) 

13.12., 1/8 finále CEV Volleyball Cupu: Kladno volejbal cz – Nantes Rezé Metropole/ Chaumont VB 52 

16.12., 12. kolo extraligy: VK Trox Příbram – Kladno volejbal cz 

19.12., 1/8 finále CEV Volleyball Cupu: Nantes Rezé Metropole/ Chaumont VB 52 – Kladno volejbal cz