V Beskydech prohrál ten lepší

Kladno volejbal cz

Vítězství ducha nad hmotou si prožil kladenský A tým. I když mnozí hráči sotva pletli nohama, na Moravě nakonec vyhrál po neskutečném boji v pátém setu, ale ještě ve čtvrté sadě byl zralý na odjezd s nulou na kontě. Domácí celek exceloval a s lehkostí odrážel kladenské pokusy převzetí iniciativy. Až pár školáckých chyb v závěru tiebreaku ho připravilo o vítězství. Kladnu hrály do karet i výsledky jeho konkurentů a zůstalo jediným neporaženým extraligovým družstvem.

„ Začátek zápasu byl pro nás velmi složitý, nebyli jsme vůbec nachystaní, že budeme muset bojovat. Asi jsme čekali, že nám ty tři body spadnou do klína. Musím vyzdvihnout hru soupeře, šli na nás tvrdě, nekompromisně, měli daleko víc energie. Ale i přes nepříznivý průběh jsme se dokázali zvednout a vybojovat pátý set. Rozhodně to není světoborný výsledek, ve který jsme doufali, ale musíme být šťastní za výhru,“ uznal velké rezervy v kladenském výkonu smečař Niklas Seppänen, který svým výkonem držel Orly nad vodou. 

Nabuzený beskydský celek vůbec nečekal na nástup Kladna a od začátku setu se držel krok před soupeřem. Vidět byli zejména Sztolarik a Benda. Orli se zasekli na stavu 14:14, od kterého domácí čtyřmi body v řadě získali rozhodující náskok. Bloky Flegra a Sztolarika znamenaly vedení 22:15. Kladenský time-out ani střídání jednoznačný průběh nezvrátily.

Reakce Kladna na sebe nenechala čekat a druhá sada proběhla v exhibičním duchu. Kůloví útočníci se začali prosazovat, a i díky agresivitě na servisu Orli vyrovnali stav 1:1 na sety. Až když byl stav setu v podstatě rozhodnutý, Beskydy začaly mohutně dotahovat a s Kolouškem na servisu Orly pozlobily.  

Kladno volejbal cz

Ve třetím setu se na „vítěznou“ stranu dostal opět tým vedený Michalem Provazníkem. Na obou stranách dominovaly obrany a útočníci se museli opravdu přemáhat, aby se jim podařilo složit míč na zem. Z tohoto důvodu se šlo poprvé v zápase do vyrovnané koncovky. Out Seppänena na podání daroval Beskydům první setball, který jim uhrálo samo Kladno útokem do sítě. 

Orli se nemohli nadále dostat do tempa a Beskydy bezstarostně ztrátovaly. Ani střídání Gonçalvese místo Imamury jim víc jistoty nedodalo a domácí družstvo v euforii udržovalo náskok tří bodů. Při podání Grahama díky útoku a bloku smečaře Seppӓnena Kladno snížilo manko na 18:19, ale Sztolarik tuto sérii nekompromisní smečí utnul. Eso Platačse přišlo za pět minut dvanáct a znamenalo vyrovnání na 23:23, druhý servis již zamířil do outu a domácí měli k dispozici matchball, který promarnili blokem v síti. Gonçalves i Graham setballové servisy poslali do sítě, takže až Bendův útok daleko za koncovou čáru poslal zápas do rozhodujícího tiebreaku. 

Dvě nevynucené chyby domácího týmu dopomohly Kladnu k vedení 13:11, ale útok středem a eso Bendy znamenaly vyrovnání. Boj o matchball se tak změnil v drama, které ve prospěch Kladna ukončil útokem do outu o blok lídr Seppänen. 

„ Rozhodně si domů nevezeme výsledek, který jsme očekávali. Nebyli jsme připraveni mentálně, ale ani fyzicky na to, abychom odvedli práci, která se od nás očekává, na sto procent. Ale dokázali jsme zápas odehrát jako jeden tým a vrátit se do něj, když se nám nedařilo. Je to poučení pro příště,“ uzavřel vyčerpávající podívanou Kristaps Platačs. 

Black Volley táhlo trio Benda ( 26 bodů), Sztolarik ( 20 bodů ) a Koloušek ( 18 bodů). Za Kladno zazářil Niklas Seppӓnen s 26 body, následovaný dvacetibodovým Kristapsem Platačsem. 

Statistika zápasu ZDE

Ostatní výsledky mužské extraligy a tabulku najdete ZDE.

Nadcházející zápasy A týmu:

16.11., 6. kolo extraligy: Benátky nad Jizerou – Kladno volejbal cz

18.11., 7. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Fatra Zlín

22.11., CEV Volleyball Cup: Kladno volejbal cz – OK Radnik BIJELJINA

25.11., 8. kolo extraligy: Aero Odolena Voda – Kladno volejbal cz 

28.11., CEV Volleyball Cup: OK Radnik BIJELJINA – Kladno volejbal cz 

2.12., 9. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Lvi Praha

Kladno volejbal cz