Brno si před Kladnem na zadek nesedlo

Kristaps Platačs, Kladno volejbal cz

Předehrávka 13. kola extraligy byla kladenským druhým zápasem v domácím prostředí.  Volejbalovou lehkost tentokrát vystřídala křeč, která byla přes viditelnou snahu co nejrychleji vyhrát, ve výkonu Orlů patrná. K pohodě jim nepřidal ani bojovný brněnský tým, který díky dobře zvolené taktice nenechal Kladno po celé čtyři sety vydechnout. 

„ Dneska jsme se k výhře protrápili, nebylo to nic ideálního. Podle mě lidi bolely oči stejně jako nás. Nebyli jsme to my, ale to k tomu patří. Máme radost, že jsme neztratili domácí neporazitelnost. Gratuluji Brnu k výkonu, my jsme jim k tomu pomohli a samozřejmě kdyby byli v plné sestavě, tak bychom měli větší problémy a výsledek by byl jiný. Na to se ale historie neptá, tři body jsou tady. Teď odpočinek a v sobotu hurá do Beskyd,“ popsal zápas nespokojený kapitán Adam Zajíček. 

Brno, oslabené zejména o univerzála Thiessena a smečaře Nováka, od začátku dalo Kladnu najevo, že zápas nepřijelo jen „přežít“. V prvním setu se drželo svého rivala do stavu 14:13, kdy bod Gonçalvese a chyba Rosse pomohly Orlům odskočit o tři body. Tento náskok byl pro sadu, ve které oba týmy vyprodukovaly neuvěřitelných 14 chyb na podání, rozhodující.

Tři nevynucené kladenské chyby v začátku sady podpořili brněnské nasazení a efektivitu v útoku. Svěřenci Ondřeje Marka si vypracovali náskok 13:10, změnou taktiky se jim podařilo odtlačit servisem od sítě útočnou sílu Gonçalvese, a tak se kladenská lavička rozhodla zareagovat jeho střídáním. Na hřiště se dostala japonská posila Imamura, který dostal za úkol stabilizovat zejména hru na příjmu a v poli. To ovšem rozjetý brněnský tým nerozhodilo a zejména dvojice Janečka – Janků se starala o bodový přísun. Jejich tým si neohroženě dokráčel pro vyrovnání na 1:1 na sety. 

Kladno volejbal cz

Třetí set byl pro domácí nejjednoznačnější, co se týče skóre, ovšem ze začátku rozhodně nevypadal. Orli se hodně zapotili, když museli dohánět brněnský náskok 10:5. Dva útoky Imamury a nekompromisní blok Platačse stačily, aby družstvo probraly z letargie. Průběh sady se zlomil za stavu 13:13, kdy Kladno odskočilo a zejména Platačs měl lví podíl na tom, že se Orli ujali vedení 2:1. 

V závěru zápasu se hrálo o přežití. Oba týmy riskovali na maximum, ale každý z jiného důvodu. Domácí chtěli zápas netrpělivě co nejrychleji ukončit, hosté se snažili tlačit a hrát na hraně rizika. Za vše mluví 4 zkažené servisy v řadě. Klíčový moment přišel v koncovce za stavu 21:21, když skvělý Janků podal do outu a Zajíček zablokoval nahrávače Dixona. Out Seppӓnena ještě dal Brnu naději, ale Jehličkova chyba ne servise znamenala pro Orly matchball. Ten si na své konto připsal blokem Platačs. 

Arnaud Josserand byl v prvé řadě rád za výhru: „ Dnes večer jsme si zajistili to podstatné, tedy tříbodové vítězství. Myslím si, že nás ovlivnil fakt, že Brno přijelo bez svého univerzála. To bylo zrádné, protože jsme se přestali soustředit, a pak nás to ještě vystresovalo, protože jsme zjistili, že brněnský tým i bez něj hraje velmi dobře. Když to shrnu, je to ta zrádná situace, kdy víte, že byste teoreticky měli zvítězit, navíc když je soupeř oslaben, ale to na Vás vyvine tlak, který má za následek i nadbytek nevynucených chyb. Naštěstí jsme nakonec vyhráli.“

Kladno volejbal cz

V brněnském dresu zářili šestnáctibodový Janků a čtrnáctibodový Janeška. Za Orly byl útočným lídrem Platačs, který byl autorem 26 bodů, tomu sekundoval kapitán Zajíček ( 13 bodů). 

Kladno volejbal cz – Volejbal Brno 3:1 (25:20, 21:25, 25:18, 25:23)

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Seppӓnen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández Střídali: Hýský, Imamura

Hosté: Janků, Janečka, Bukáček, Ross, Marochchi, Dixon, libero Kop Michálek Střídali: Jehlička

Zápasová statistika ZDE

Nadcházející zápasy A týmu:

11.11., 5. kolo extraligy: Black Volley Beskydy – Kladno volejbal cz

16.11., 6. kolo extraligy: Benátky nad Jizerou – Kladno volejbal cz

18.11., 7. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Fatra Zlín

22.11., CEV Volleyball Cup: Kladno volejbal cz – OK Radnik BIJELJINA

25.11., 8. kolo extraligy: Aero Odolena Voda – Kladno volejbal cz 

28.11., CEV Volleyball Cup: OK Radnik BIJELJINA – Kladno volejbal cz