Výhra proklouzla Kladnu mezi prsty

Foto: CEV.eu

V celovečerní thriller se změnilo kvalifikační kolo CEV Volleyball Cupu. Dobře rozehraný duel, ve kterém vedli kladenští 2:1 na sety, soupeř dotáhl do tiebreaku, který nakonec ukořistil. Orli si ale ověřili, že mají veškeré kvality, aby soupeře přehráli a pokusili se příští středu v domácím prostředí jakoukoli tříbodovou výhrou o postup do dalšího kola soutěže. 

„ Zápas byl skvělý pro diváka, my jsme předvedli velmi slibný výkon, jen nám ve čtvrtém setu chyběl “zabijácký” instinkt, který nás stál lepší výchozí pozici do odvety. Nicméně si do ní věříme a budeme bojovat o další kolo v CEV Cupu,“ řekl po utkání kapitán týmu Adam Zajíček. 

Do prvního setu vkročil lépe domácí Gent. Od začátku se ujal minimálně čtyřbodového vedení, které hájil do střední pasáže setu. Pak se ke slovu dostali smečaři Seppӓnen s Gonçalvesem a Kladno soupeře dotáhlo a už se ho nepustilo až do koncovky. Tu rozhodl blokař Colson.

Ve druhé sadě se Orli dostali velmi brzo do vedení a náskok postupně zvyšovali. Měli tak snadnou cestu k vyrovnáni zápasu, set ovládli 25:17. Třetí set byl skoro totožný, kladenští útočníci se snadno prosazovali a do hry promlouval i blokař Zajíček. Tým Arnauda Josseranda šel do vedení 2:1 na sety a mířil za výhrou. 

Foto: CEV.eu

Smolná koncovka čtvrtého setu, ve které Orlům nestačilo ani vedení 21:17, bude družstvo asi ještě dlouho strašit ze spaní. I když Gent rozehrál čtvrtou sadu s velkou chutí, Orlům se jeho nadšení podařilo zpacifikovat a náskok smazat. Se sebevědomím kráčeli za zápasovým triumfem. Pak se ale projevil rozdílový faktor a tím byl smečař Poole. Koncovka proběhla v jeho režii, Gent dokázal vyrovnat na 23:23, přežil jeden kladenský matchball a vybojoval šanci na celkovou výhru. 

Úspěch nalil svěřencům Johana Verstappena krev do žil a do tiebreaku doslova vlétl. Brzy vedl 6:2 a Kladno mělo namále. Orli však nejsou vyplašenými nováčky, díky Platačsovi se vrátili do hry, na 12:13 dotahovali Graham s Imamurou. Gent pak disponoval dvěma matchbally, které nedokázal proměnit a stav 14:14 dával naději oběma stranám. Poslední dva body si ovšem i díky kladenské nedůslednosti připsalo domácí družstvo. 

„ Je to porážka, která je trochu frustrující, zvlášť po průběhu zápasu. Hrát evropský pohár je výjimečné pro všechny! Domácí nás nejprve zatlačili servise, s tím jsme se ale srovnali a byli dva a půl setu před nimi. Smolná koncovka nás ale znejistěla, a to nás stálo zápas. Stále musíme pracovat na stabilitě naší hry a aby úroveň našeho výkonu nikdy nespadla pod určitou hranici. Na odvetu si věříme a před naším publikem uděláme vše proto, abychom Gentu porážku oplatili,“ shrnul výkon svého týmu Arnaud Josserand. 

V zápase exceloval lotyšský univerzál Platačs, který se 32 body táhl kladenskou ofenzivu. Na své konto si připsal i 6 bloků a stejný počet es a po třech letech v týmu vyrostl v klíčového muže Josserandova výběru. Tentokrát mu zdatně sekundoval Gonçalves na smeči s 20 body. Na straně soupeře zářil smečař Ryan Poole. Irské štístko ostřelovalo kladenskou defenzivu po celý zápas a zakončilo ho s 33 body na kontě s 62procentní úspěšností. 

Caruur Volley Gent – Kladno volejbal cz 3:2

Sestava Kladna:

Seppӓnen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves – libero Fernández 

Střídali:

Imamura, Kyjanica 

Zápasové statistky ZDE

Nadcházející zápasy A týmu:

28.10., 3. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Jihostroj České Budějovice 

1.11., CEV Cup: Kladno volejbal cz – Gent 

4.11., 4. kolo extraligy: VK Karlovarsko – Kladno volejbal cz 

9.11., 5. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Volejbal Brno 

Foto: CEV.eu