Kladno nastupuje do evropského rychlíku

Kladno volejbal cz

Díky umístění v loňském ročníku extraligy si kladenský klub vybojoval privilegium účasti v evropských pohárech. Již zítra nastoupí ve druhé nejvyšší klubové soutěži, CEV Volleyball Cupu, proti belgickému Gentu. Pro tým Kladno volejbal cz se jedná o obnovenou premiéru, jelikož naposledy se na evropské scéně objevil před čtyřmi roky. 

„ Mohl bych říci, že evropský pohár je komplikace, protože přibydou hrací termíny a spousta starostí s vyřizováním dokumentů. Na druhou stranu je to pro klub skvělá reklama a hráči mají šanci se zviditelnit v mezinárodní konfrontaci, což je motivuje. Měli jsme možnost hrát evropský pohár již vloni, ale bylo to z důvodu, že ho tým, který na něj měl právo, odmítl. Tehdy jsem řekl hráčům, že do evropské soutěže půjdu v případě, až si ji uhrajeme sami. Což se stalo a dneska kluci odletěli do Belgie. Ta je známá dobrými družstvy, dobrými mládežnickými projekty a bude to velmi zajímavé dvojutkání, na které se těším,“ popsal proces návratu Orlů do Evropy prezident klubu Milan Fortuník. 

Klub Carrur Volley Gent patří dlouhodobě k širší špičce belgické ligy. Družstvo nově koučované Johanem Verstapppenem skončilo v loňské sezóně na nepopulárním čtvrtém místě A Ligy za trojicí Roeselare, Maaseik a Leuven. Rok předtím v něm působil i kladenskému publiku známý Petr Šulista. V letošním ročníku Lotto Volley league odehrál Gent tři zápasy, ve kterých zaznamenal jedinou výhru, a tak bude mít v domácím prostředí určitě velkou motivaci si spravit chuť. 

Kladenský tým do Belgie vyrazil v úterý brzo ráno, letecké spojení s Belgií je naštěstí bezproblémové, ale i vcelku rychlé. „ Tím že letíme, není cesta tak zdlouhavá a máme dost času na regeneraci. Do Belgie jedeme určitě pro výhru, nebude to ale vůbec lehké a bude jen na nás, jak budeme hrát. Evropský pohár určitě beru jako velkou zkušenost, ze které můžu v dalších letech čerpat,“ řekl před odjezdem Matěj Šálek, kladenské libero, který se s evropským pohárem setkal již vloni, když nastupoval za pražské Lvy. 

Středočeský klub se v evropských pohárech naposledy představil v sezóně 2019/2020, kdy byl nakonec CEV Challenge Cup kvůli koronavirové pandemii zrušen. Zápas na domácí půdě se odehraje ve středu 1. listopadu a díky výjimce ho kladenský tým odehraje před domácím publikem v hale Na Sletišti. V případě postupu by Orli narazili již na těžší kalibr, do cesty by se jim postavil tým, který skončil na třetím místě druhé kvalifikační skupiny o CEV Champions League.