Česká extraliga získává na kreditu, míní Josserand

Arnaud Josserand, Kladno volejbal cz

Po půl roce opět roztahují opony české nejvyšší volejbalové soutěže. Kladenský klub do ní vstupuje ve velmi pozměněné sestavě, co se týče hráčského kádru, ale největším rozdílem bude jistě výměna stráží na postu hlavního trenéra. Již po Vánocích si Milan Fortuník vybral svého následovníka a Aranud Josserand, rodák z francouzského Nancy, nabídku svého bývalého spoluhráče velmi rychle a velmi rád akceptoval. Sezónu začínají Orli v úterý pohárovým zápasem proti prvoligovým Dobřichovicím, v neděli zahájí extraligu proti nevyzpytatelné Ostravě. Jsou připraveni na to být favority a na čem chtějí letos svou hru stavět? O tom se čerstvý šedesátník rozpovídal v obsáhlém rozhovoru. 

Jak bys zhodnotil přípravu?

Příprava byla dobrá, posoudíme-li i problémy, se kterými jsme se při budování týmu setkali. Libero Kunc se rozhodlo skončit, a tak jsme byli nuceni hledat náhradní řešení. Pak skončil i Kraffer, který souhlasil, že po Kuncovi štafetu převezme. Takže jsme se na uprostřed přípravy ocitli bez libera, což nebylo úplně jednoduché vyřešit. Měli jsme však štěstí v neštěstí a podařilo se nám rychle získat Matěje Šálka a následně Nacha Fernándeze. Imamura kvůli vízům mohl přijet teprve před dvěma týdny, u některých kluků se objevily nějaké zdravotní problémy, ale to není nic neobvyklého. Ale nesmím opomenout, že celou přípravu nám chyběl zásadní díl skládačky, a to kapitán Adam Zajíček. 

Takže když to všechno vezmu v potaz, jsem rád, že jsme začali dostatečně brzy a měli jsme čas dostat se do tempa bez nějakého stresu nebo tlaku. A navíc, když mám pak pocit, že všichni makají naplno a trénují s chutí, tak je to pro mě také ukazatel kvality.  

Bylo něco, co Tě během toho překvapilo? Ať už pozitivně nebo negativně?

Čekal jsem, že přicházím do profesionálního týmu, ale ta úroveň profesionality mě překvapila! Všichni členové klubu a realizačního týmu makají od rána do večera. Počínaje týmovou manažerkou Annou Earl, mým asistentem Tomášem Samselym, kondičním trenérem Matyášem Myškovským až po fyzioterapeutku Petru Sklenářovou. Nemůžu opomenout ani prezidenta klubu Milana Fortuníka, který na denní bázi řeší všemožné problémy a komplikace. Jsou to lidé, na které se můžete spolehnout a se kterými se dobře pracuje, což je důležité jak pro trenéra, tak i pro hráče.  

Celý proces nám ulehčují i hráči, kteří podle mě opravdu věří cílům, které jsme si stanovili, a odvádějí na trénincích i v zápasech své maximum.  Nic z toho vloni ve Švýcarsku, kde jsem trénoval, tak nefungovalo a je to pro mě velká, a hlavně pozitivní změna. To všechno samozřejmě nezaručuje dobré výsledky, ale jejich předpokladem je kvalitní práce a dobrá atmosféra, a ta tu je. 

Tomáš Samsely a Arnaud Josserand, Kladno volejbal cz

Jaké jsou silné stránky vašeho týmu, o co se může skutečně opřít?

Obecně rád stavím hru týmu na kvalitním příjmu, který usnadňuje fázi side-out (pro nezasvěcené to představuje fázi příjem / nahrávka / útok). A jsou k tomu předpoklady i letos, máme velmi kvalitní přihrávače, což by nám mělo zajistit stabilitu přihrávky, a nahrávače, který hraje velmi dobře takticky. To dává naší hře rozmanitost a je těžko čitelná pro obranu soupeře, tedy alespoň se o to snažíme. 

Také si myslím, že jsou kluci velmi dobře fyzicky připraveni, což bude v letošní sezóně velmi důležité.  A v neposlední řadě je družstvo technicky i strukturálně velmi vyvážené. Sešel se zde mix zkušených hráčů a těch mladších, kteří na sobě ještě potřebují pracovat. Hráči se skvěle doplňují a s těmi, kteří jsou na lavičce, můžeme stoprocentně počítat. 

Můžeš po deseti přípravných zápasech porovnat úroveň české extraligy se švýcarskou a francouzskou? Jaké jsou hlavní rozdíly?

Myslím, že úroveň extraligy je někde mezi. Je určitě kvalitnější než nejvyšší soutěž ve Švýcarsku a jak jsem řekl, s vyšší profesionalitou u více než 50 % týmů. A myslím, že je těsně pod francouzskou PRO A. Přední týmy českého extraligy mohou konkurovat dobrým nebo dokonce velmi dobrým týmům z Francie. Navíc se mi zdá, že každým rokem získává extraliga na kreditu a sleduje ji čím dál víc mnohem lepších týmů z nejprestižnějších evropských soutěží. 

V této sezóně hrajete tři různé soutěže, bude mít jedna přednost?

Jedna soutěž ne, ale dvě ano. Je jasné, že hrát evropský pohár je velké pozitivum a všechny zápasy odehrajeme naplno. Ale přednost má extraliga a Český pohár

V extralize toužíme po tom se konečně prodrat do semifinále. Bude to těžké, protože jako každý rok týmy velké čtyřky – Dukla Liberec, Karlovarsko, České Budějovice a mistrovská Praha – kvalitně posílily a budou to oni, kteří si budou chtít první čtyři místa rozdělit. Ale myslím si, že když se nám podaří vyhnout se zraněním, máme přeci jen malou šanci v tomto kvartetu figurovat. A pak pohár, ten se hraje na rychlou smrt, takže v každém zápase půjdeme za vítězstvím a doufám, že se probijeme až do FINAL 4!

Arnaud Josserand, Kladno volejbal cz

Dá se vůbec v tak nabité sezóně na něčem pracovat?

Řekněme, že bude těžké skutečně pracovat. To je důvod, proč jsme absolvovali skutečně dlouhou letní přípravu. Abychom byli fyzicky stoprocentně připravení a opravdu schopni odehrát všechny tři soutěže, o kterých jsem mluvil. Je jasné, že přijdou chvíle, kdy bude lepší dát klukům volno, aby zregenerovali, než jim ještě víc naložit.  Budeme se však snažit nadále pracovat na technice s mladými hráči, kteří mohou mít v té záplavě zápasů o něco méně herního času. Pokud chceme, vždy se dá na určitých technických detailech zapracovat bez nějakého velkého fyzického přetěžování, jako dobré řešení vidím zejména práci po menších skupinách. 

Tým je nyní kompletní, v pátek se připojil Adam Zajíček. Svěřili jste mu roli kapitána. Jaké vlastnosti by měl mít dobrý kapitán a co od něj očekáváte?

Je jasné, že Adam je nejzkušenějším hráčem týmu a jeho přínos na hřišti i mimo něj bude v této sezóně důležitý. Dobrý kapitán je pro mě především dobrý spoluhráč, který umí fungovat na úrovni lídrů týmu, ale také umí naslouchat mladým hráčům, aby jim poradil a nasměroval je. A někdy je to také ten, kdo musí umět „vrátit kostel doprostřed vesnice“ ! Tím chci říct, že někdy je potřeba, aby také pořádně zařval a věci srovnal. Ale to je vedlejší, pro mě je nejdůležitější rolí kapitána být mojí prodlouženou rukou na hřišti.

Samozřejmě se musí nejprve soustředit na svůj výkon, ale je to někdo, na koho se budu spoléhat, aby mě pravdivě informoval o tom, jak se tým cítí, o únavě a podobných aspektech týmového života, aniž by vynášel ze šatny informace, které mají zůstat mezi hráči, ale zůstal nablízku všem. A věřím, že Adam je k tomu, díky svému postavení kapitána národního týmu (což není maličkost ), ale i svým vlastním osobním kvalitám, jako stvořený.

Jak jste si vy osobně zvykal na Česko, Kladno a odlišnou kulturu a prostředí?

Zaprvé, Milan a Anna se postarali o to, abych se od mého příjezdu cítil příjemně, a to mě vůbec nepřekvapilo, protože je znám opravdu dlouho. Ale nebyli to jen oni dva, všichni v klubu jsou ke mně velice milí a nápomocní, možná proto, že jsem tu nový 😊 Ale vážně, od vrátných na hale, přes lidi z kanceláří až po trenéry mládeže, od mého příjezdu jsem měl pocit, že mezi ně patřím. 

Kladno je rodinný klub, ale pracuje se zde a pracuje se dobře! Měl jsem tu možnost přijít do dobře strukturované organizace, která sice nedisponuje těmi největšími finančními prostředky v české soutěži, ale funguje na nejvyšší možné úrovni a kvalitě. Jak jsem řekl výše, lidé v klubu odvádějí své maximum, ať už pracují na jakékoli klubové úrovni. Navíc český volejbal znám už léta, protože jsem měl to potěšení trénovat ve Francii několik českých hráčů: Ondřeje Hudečka, Marka Novotného, ​​Jiřího Krále. Znám tedy českou volejbalovou kulturu, a to je také to, co mě sem přitáhlo. A nakonec, cítím se tu opravdu dobře! 

První venkovní zápasy hrajete s nepříjemnými, bojovnými soupeři a očekávají se dvě výhry před domácím zápasem proti Českým Budějovicím. Jste připraveni na roli favorita?

To je pravda. Hrajeme první dva zápasy venku, a i já dvě výhry očekávám. Je zřejmé, že musíme zůstat pokorní a respekt k soupeři k tomu také patří. Ale v úterý musíme pohárový zápas vyhrát, protože hrajeme s týmem nižší ligy ( Dobřichovice ), a uděláme všechno pro to, abychom vyhráli v Ostravě, abychom vkročili pravou nohou do nové sezóny, i když víme, že doma jsou vždycky velmi nebezpeční!

A nejde o nedostatek skromnosti, ale spíše o upřímnost v ambicích klubu a nás všech, co se na výsledcích podílíme. Pokud opravdu chceme být v první čtyřce extraligy, jsou dvě vítězství z těchto dvou zápasů nutností. Takže ano, jsme připraveni být v těchto dvou zápasech favority!

Arnaud Josserand, Kladno volejbal cz