Kladno si post libera pojistilo

Ignacio Fernández a Matěj Šálek, Kladno volejbal cz

Kladenská obrana prošla od května zemětřesením, když během několika týdnů přišla o své bývalé a budoucí libero. Tuto chaotickou situaci přichází uklidnit velmi komplementární dvojice hráčů. I když by se na první pohled mohlo zdát, že Ignacio Fernández a Matěj Šálek nemají moc společného, jejich hráčské umění a přínos týmu do sebe zapadají jako dílky puzzle skládačky. 

„ Po nečekaných změnách na pozici libera jsme byli rádi, že přišla nabídka od pražských Lvů, kteří mají momentálně v kádru čtyři libera, mezi nimiž figuroval i Matěj. Vzápětí přišla ještě nabídka od jednoho z našich spřátelených agentů, který přímo trenérovi nabídl Ignacia. Po interní poradě jsme se rozhodli, že pokud to bude možné a dohodneme se, protože ještě o podmínkách Matějova příchodu jednáme, tak bychom byli velice rádi, aby v týmu Orlů zůstali oba dva. Tím bychom s jistotou zabezpečili post libera a měli bychom daleko více možností do tréninku,“ vysvětluje řešení situace kladenský prezident Milan Fortuník. 

Fernández, o devět let starší než jeho kolega Šálek, s národním týmem vybojoval zlato na Panamerických hrách v roce 2017. Tento úspěch, společně s účastí ve Světové lize a na mistrovství světa, zažil ještě během svého prvního profesionálního angažmá v klubu Club Ciudad de Buenos Aires. Ten v roce 2018 opustil a přesunul se do celku městského rivala UNTREF Vóley. S ním vyválčil finále argentinského Supercupu, v lize byli však spíše průměrní a skončili na osmém místě. Opětovná změna klubu přinesla zase stříbro v Superpoháru, více s družstvem Obras San Juan Voley nestihl, protože ročník ukončila pandemie koronoaviru. 

Ignacio Fernández, Kladno volejbal cz

To bylo impulsem změnit prostředí, i kontinent a Hernández okusil na dva roky rumunský volejbal. Nejprve v týmu Unirea Dej, pak se přesunul do známějšího SCM Zalău. Tam se setkal s ex- brněnským nahrávačem Volodymyrem Kovalchukem. V obou týmech získal pohárový bronz. Po těchto zkušenostech se ovšem Fernández vrátil do argentinského River Plate, se kterým v sezóně 2021/2022 uhrál šesté místo v Lize A1. 

Matěj Šálek, jehož vzorem je světový obranářský fenomén na postu libera Jennia Grebennikov, vstoupil do povědomí volejbalové veřejnosti díky úspěšnému působení v mládežnických reprezentačních výběrech. V roce 2019 mohl být smutný ze čtvrtého místa na mistrovství Evropy kategorie U17, rok poté si však spravil chuť stříbrnou medailí s družstvem U18. S výběry U19 i U21 se umístil v TOP 10 na mistrovství světa, nutno poznamenat, že hrál vždy i s týmy o kategorii staršími. Klubovou kariéru korunoval v loňské sezóně, když se stal mistrem ČR s týmem Lvi Praha. „ Na novou sezónu na Kladně se těším. Mám velká očekávání, myslím si, že máme dobře složený tým a budeme velmi ambiciózní. Kluci mě mezi sebe bez problémů přijali, díky tomu se v novém týmu cítím velmi dobře,“ řekl Matěj o svém příchodu. 

Matěj Šálek, Kladno volejbal cz

S Ignaciem přichází nesmírné kvantum zkušeností, Matěj je klubovou investici do budoucna, kdy věříme, že by v příštích letech mohl plnit roli týmové opory,“ vysvětluje angažování dvojice trenér Arnaud Josserand. Nová akvizice Fernández se před domácím publikem představí za dva týdny v odvetných zápasech s Jihostrojem české Budějovice, kam A tým dnes vycestoval za přípravným dvojutkáním. 

Ignacio Fernández

Narozen: 1994

Výška: 177 cm

Dosah: 310 cm

Blokařský dosah: 300 cm

Matěj Šálek 

Narozen: 2003

Výška: 181

Dosah: 306 cm

Blokařský dosah: 296 cm