Orli se loučí se svým kapitánem

Jiří Kraffer, Kladno volejbal cz

Když kladenské Orly opustil na konci minulé sezóny Tomáš Kunc, našel Milan Fortuník jeho nástupce přímo v týmu. Radost z rychlého a efektivního řešení ovšem netrvala dlouho a tým se bude muset definitivně obejít i bez svého kapitána Jiřího Kraffera. I když se s vedením klubu snažili najít řešení, za jakých podmínek po rozhodnutí pokračovat pouze jako poloprofesionál v týmu působit, společnou řeč nakonec nenašli. „ K tomu, že jsem neakceptoval nabídku klubu asi přispělo i to, že role libera mě nenaplňovala tolik, jako role smečaře, a když jsem si všechno dal na misky vah, tak jednoznačně převážila rodina,“ vysvětlil své konečné rozhodnutí. To se netýká nejen jeho angažmá na Kladně, profesionální volejbal opouští úplně. 

Po překvapivém konci profesionální kariéry libera Tomáše Kunce se rozhodlo vedení klubu Kladno volejbal cz vyřešit situaci interně. „ S Jirkou jsme se poměrně rychle shodli na jeho přechodu z postu smečaře na libero a vypadalo to jako správný krok. Pak došlo v jeho soukromém životě k důležitým změnám a dospěl k rozhodnutí, že nechce pokračovat jako profesionální hráč. Bohužel jsme nedošli ke shodě na podmínkách, za kterých chtěl v kariéře na Kladně pokračovat i při zaměstnání. Nakonec to dopadlo tak, že i on ukončil kariéru, a my přišli během několika měsíců i o druhou oporu,“ popsal nečekané vyústění situace prezident Kladno volejbal cz Milan Fortuník. 

Jiří Kraffer, Kladno volejbal cz

S ohledem na rodinu, kterou kolem Vánoc čekáme, jsem se před sezonou rozhodl, že chceme žít “doma”, tedy na západě Čech. Pořad jsem ale volejbal hrát chtěl, a tak jsem se snažil domluvit s klubem abych mohl fungovat víc jako poloprofík. Nakonec jsme našli kompromis i s novým trenérem, ale bohužel jsme se neshodli s klubem. A tak jsem se rozhodl, jak jsem se rozhodl. Náš rozchod byl korektní, po třech letech mezi sebou máme velmi osobní vazby. Samozřejmě budu kluky sledovat, myslím si, že letošní tým má velký potenciál, a i pro družstvo bude lepší, když bude mít libero, které s ním bude pořad,“ dodal Kraffer k nečekanému konci kariéry. 

Eagles naštěstí vcelku rychle nalezli náhradu, když se k týmu připojil pražský Matěj Šálek a v tomto týdnu ho doplnil Argentinec Ignacio Fernández. „ Myslím si, že nakonec bude toto řešení funkční, soudě podle prozatímního průběhu přípravy. Také to znamená, že se A tým rozšíří až na 14 členů, což si pochopitelně trenéři Josserand se Samselym pochvalují,“ dodal Fortuník. 

Jiří Kraffer, Kladno volejbal cz

„Odchod Jirky nás nesmírně mrzí. Abychom tuto ztrátu vykompenzovali, přivedli jsme zkušeného argentinského ex-reprezentanta Ignacia Fernándeze a mladého a velmi nadějného Matěje Šálka. S Ignaciem přichází nesmírné kvantum zkušeností, Matěj je klubovou investici do budoucna, kdy věříme, že by v příštích letech mohl plnit roli týmové opory,“ vysvětluje angažování dvojice trenér Arnaud Josserand. 

Jiří Kraffer je produktem jihočeské volejbalové školy, ale první volejbalové krůčky udělal v rodné Plzni. Po čtyřech sezónách v A týmu Jihostroje zatoužil pro větším herním prostoru a rozhodl se pro hostování v Aeru Odolena Voda. Herní ročník byl ovšem kvůli koronavirové pandemii zrušen a „Kraffy“ se přesunul do kladenského klubu, ve kterém strávil tři úspěšné roky jako hráč základní sestavy a kapitán týmu. 

Jiří Kraffer, Kladno volejbal cz