Kladenský klub plní své sliby, do A týmu přichází další odchovanec českého volejbalu

Jiří Donát, Kladno volejbal cz

Filozofii dávat co nejvíce šancí a podpory mladým českým hráčům po boku zkušených i zahraničních borců klub i nadále rozvíjí. Čerstvou krev bude v A týmu od letošního roku zastupovat kadetský reprezentant Jiří Donát. Kladenský klub vyhrál přetahovanou o slibného nahrávače a ten se tak stěhuje z 240 kilometrů vzdáleného Znojma do Středních Čech. „ Až pominou jeho mladické rozpaky a rozkouká se ve velkém volejbale, věřím, že bude skvělý hráč,“ říká na adresu mladé naděje prezident klubu Milan Fortuník.

Body za příchod Donáta si mohou připsat zejména Kateřina Svobodová s Martinem Čmeľem, kteří si ho vyhlédli. „ Po poradě o tom, jak posílit naše chlapecké mládežnické týmy, jsme se navíc dozvěděli, že Jirka to s plánem opustit Znojmo myslí vážně, a neváhali jsme. Recenze od ligových trenérů, Jirky Zacha i spoluhráčů nelhaly, a hlavně nám ukázaly, že nesaháme vedle,“ vysvětlil Fortuník.

Po odchodu Ondřeje Fortuníka klub hledal, kým post nahrávačské dvojky nahradit a jakou cestu se při výběru posily vydat. Pro Jiřího Donáta hrál i jeho věk, když bude mít možnost neustálého zápasového vytížení v mládežnických extraligách, které chlapecká složka Kladno volejbal cz hraje tři (U18, U20, U22), a tak mu kladenský klub předložil atraktivní nabídku, stát se rovnou kmenovým hráčem extraligového A týmu.

„Pan Fortuník mě na jaře oslovil a nabídka hrát za Kladno mě velmi lákala. Věřím, že se moje herní výkonnost v Kladně bude posouvat. Každý extraligový zápas bude pro mě cenná zkušenost i herní zážitek,“ těší se na spolupráci i Donát. „ Děkuji klubu a klukům za vřelé přivítání, cítím se v novém kolektivu velmi dobře,“ chválí si svůj nový tým.

Nový člen Orlů se zapojil od minulého pondělí do přípravy A týmu, bude ovšem v určitém režimu přítomen i na trénincích mládeže. Klub je v intenzivním kontaktu se Sportovním gymnáziem, kde vyřizuje individuální studijní plán, aby nadějný nahrávač mohl absolvovat co nejvíce tréninkových jednotek.

„ Jirka je, co se týče technické vyspělosti, podle toho, co jsem viděl, v pohodě. Musí nasbírat zkušenosti a zapracovat na herních činnostech, protože současný seniorský volejbal je náročný na kvalitu všech dovedností, například servis, obranu v poli a blok. Také ho musíme naučit efektivně spolupracovat i s realizačním týmem. Věřím, že se do budoucna rozkouká a budeme spolupracovat opravdu dlouhodobě,“ dodává prezident kladenského klubu.

Jiří Donát

Narozen: 2007                                  

Výška: 190 cm