Mladí Orli vlétli do přípravy, nezahálí ani Cats

Soustředění mladých Eagles, Píska 2023

Týden před nástupem A týmu se rozjely přípravy jednotlivých týmů kladenské mládeže. V mezidobí došlo k drobným trenérským přesunům mezi kategoriemi, jinak zůstává parta pečující o naděje klubu Kladno volejbal cz totožná. Totožné jsou i cíle pro nový soutěžní ročník.

EAGLES

U18,U20, U22

Tři nejstarší chlapecké kategorie se budou pod vedením šéftrenéra Martina Čmeľa chystat na své extraligové působení. Nejmladší tým byl doplněn o pár nadějných hráčů a bude mít také nejvyšší ambice ze všech tří družstev. První možnost chlapce vidět bude již 16.-17. září na domácím rozřazovacím turnaji, kde narazí na Příbram, Sokolov, Nymburk a Hradec Králové.

Nejlepší hráči z U18 budou tradičně pendlovat i do týmu U20. Ten zahajuje soutěžní rok turnajem v Kojetíně na začátku října. Soupeřit budou se Lvy Praha, Šlapanicemi a Ostravou. Nejstarší složka zažije svou velkou extraligovou premiéru 14.-15.10 v Příbrami, kde se pokusí přehrát Karlovarsko, Zlín a Ústí nad Labem. „ Ani jedna z kvalifikačních skupin nebude jednoduchá, ale jsem si jistý, že je v našich silách se na tyto turnaje kvalitně připravit,“ dodal Martin Čmeľ.

Chlapecká složka Kladno.volejbal.cz v sobotu zakončila týdenní soustředění v Pískách u Křivoklátu. Vzhledem k převážně deštivému a chladnému počasí jsme většina tréninků proběhla v tělocvičně, ale našly se i chvíle, kdy se dala trénovat kondice pod širým nebem. „Do našeho klubu přibylo několik nových hráčů, kteří krásně zapadli, a nejmladší volejbalisté tu mohli obdivovat umění svých starších kolegů,“ vypíchla benefit společné přípravy chlapecké složky Kateřina Svobodová.

Jako každý rok byly odehrány i závěrečné turnaje týmů namixovaných z kategorií U18+20+22 a kategorií U16+U14. Od pondělí 14.8. pokračují kategorie kategorie U18-20-22 v tréninku v domácí hale a v posilovně, starší žáci U16 znovu naskočí do přípravy poslední prázdninový týden.

Někteří mladší žáci U14 se zúčastní ještě příměstského tábora, ostatní si počkají až na začátek školního roku. Jako první zahájí soutěž krajského přeboru starší žáci v neděli 10.9.v domácí hale a hned další víkend bude patřit kategorii U18, která také v domácím prostředí sehraje 16.-17.9. již zmíněný veledůležitý rozřazovací turnaj extraligy U18.

U14

V letošní sezóně přebrala družstvo mladších žáků, tedy U14, Kateřina Svobodová, která měla doposud v gesci kategorii U16. Tým se sešel poprvé v tomto týdnu na soustředění. Představí se v Krajském přeboru čtyřek, šestek a někteří přidají ještě starty v kategorii modrý minivolejbal. První zápas nejmladší Eagles odehrají 1.10. na Proseku. „Vzhledem k tomu, že hráče prakticky vůbec neznám a nevím, jak na tom herně jsou, tak více než kdy jindy bude platit rčení, že cesta je cíl,“ říká na startu sezóny trenérka Svobodová.

CATS

Ženy

Tým žen zahájil přípravu 14.8. velmi intenzivním programem. Děvčata čekají dva kondiční bloky a tři tréninky v hale již s míčem. „ Celkově chceme tento rok trénovat více, abychom navázali na konečné výsledky sezony loňské, kdy se nám už dařilo předvádět slušný volejbal,“ plánuje trenérka Leona Neumannová, která bude jako vloni zastávat dvojroli kouč/hráčka.

V týmu přivítala nové tváře a kádr doznal výrazného omlazení s výhledem do budoucna. „Cíle jsou stejně jako loňský rok. Zapojovaní kladenských naději a postup do první ligy. Letos už nebudeme nováčky soutěže, tak věřím, že do sezony vstoupíme sebevědoměji a lepe, než tomu bylo loni,“ doufá. První ostrý zápas čeká CATS 7. 10., kdy doma přivítají nováčka jejich skupiny, Liberec.

U22, U20

Cílem nově složeného trenérského tandemu Forejt, Sklenička bude v prvé řadě zrekonstruovat oba týmy, které přišly o velké množství hráček. Některé skončily úplně ze studijních důvodů, některé hostuji v jiných extraligových týmech a přednostně budou nominovány na zápasy druhé ligy žen. Nejstarší dívčí výběry zahájily přípravu od pondělí 14.8. dohromady s družstvem U18. V sobotu se celá tréninková skupina vydá na soustředění. „ Bohužel z našich dvou týmů U20 a U22 se tréninkového kempu zúčastní minimum hráček. Naším prvotním úkolem s kolegou Tomášem Skleničkou a s kolegy z wu18 bude vytvořit nový kolektiv se zapojením mladých hráček a udržení všech soutěži,“ okomentoval startovní pozici kladenské dívčí složky Petr Forejt.

U18

Po loňské nevydařené sezóně se skládá nový zcela nový tým, který bude stát zejména na nově příchozích hráčkách z okolí Kladna a klubových odchovankyň. Pendlovat do něj budou i některá děvčata z týmu U16. Novými trenéry této juniorské kategorie se stali Tomáš Svoboda a Václav Červený.  „Doufáme, že se nám podaří nesestoupit, ale bude to hodně složité. Nemáme dost kvalitních hraček,“ přiznal Václav Červený s tím, že ale předem nic nevzdávají. Tvrdá práce dívkám začíná v sobotu odjezdem na společné klubové soustředění dívčí složky, premiéru si Cats odbydou 16.9. v Sokolově.

U16, U14

Šéftrenérka dívčí složky Irena Pokorná bude i v nové sezóně pokračovat v práci se dvěma skupinami v kategorií U14 a U16.

Nová skupina mladších žákyň přechází z minivolejbalu. „ S děvčaty jsem začala pracovat již tři týdny v červnu a myslím, že v této partě bude spousta nadějných a talentovaných hráček,“ chválí nejmladší tréninkovou skupinu trenérka.  Sezónu zahájí 13.8. soustředěním v Pernštejně a na přípravu bude mít nový tým vice než měsíc. „První turnaj nás čeká 1.10. Jelikož můj novy mladý tým úplně neznám, netroufám si odhadnout, o jaké příčky budeme mezi 26 týmy Středočeského kraje bojovat,“ dodává k ambicím.   V týmu U16 došlo přes léto k minimu změn a byl doplněn o velkou část loňských U14, které měla Irena Pokorná také na starosti. Příprava na první rozřazovací turnaj Krajského přeboru , který se uskutečni hned na začátku záři, bude velmi krátká a to pouhé 2 týdny. „Soustředěni začínáme třetí týden v srpnu a sama budu velmi zvědavá, jak se se vším během 14 dní popereme,“ dodává. V Krajském přeboru se děvčata budou snažit prosadit v konkurenci 38 týmů a jejich cílem je umístit se v TOP 5. Druhou soutěží, ve které se představí, je Český pohár. „ Byla bych ráda, kdybychom po loňské sezoně, ve které jsme odehrály většinu turnajů ve čtvrté osmičce, postoupily o jednu či dvě osmičky výš,“ netají ambice Pokorná.