Pro Orly začíná nový cyklus „po Fortuníkovi“: „Dvacáté narozeniny klubu jsou pro mě závazek,“ říká již z pozice prezidenta

Milan Fortuník, Kladno volejbal cz

Po měsíčních prázdninách se rozjíždí jubilejní 20. sezóna kladenského klubu. Druhý týden v srpnu proběhlo soustředění pro většinu mládežnických družstev, 14.8. pak nastupuje A tým, poprvé v historii pod vedením jiného trenéra, než je Milan Fortuník. Ten připouští, že bude jednodušší, když už nebude zastávat všechny klíčové funkce v klubu najednou a mluví o tom, jak je podstatné najít pravého lídra.

Milane, začneme odlehčeně. V červenci jsi čerpal rodinnou dovolenou, tradičně na Azurovém pobřeží. Do jakého podniku nebo na jaké místo vedou Tvé kroky vždy, když se do Cannes vrátíte?

Vždy si rád zajedu do Nice, kde na tržišti u starého města pořád funguje hospoda „3 ďáblové“. Tam jsme se spoluhráči pravidelně slavili vítězství a zapíjeli porážky…

Již před Vánoci jsi se definitivně rozhodl, že po sezóně opustíš post trenérské jedničky. Rychle jsi za sebe našel i náhradu. Jaký v Tobě převládl v ten moment pocit?

Uklidnění. Přestal jsem se nervovat, jak vše dopadne. Jsem moc rád, že Arnaud Josserand nakonec nabídku vést kladenské Orly přijal. A díky tomu jsem ve zbytku sezóny byl více v klidu.

Jak jsi pak prožíval závěr sezóny a play off? Když pomineme poslední zápas, kdy v hale plakali i členové ostrahy.

Hodně jsem chtěl postoupit do finále, Lvi byli i druhou sezónu po sobě lepší. Mrzelo mne vyřazení, ale že bych to neměl ustát, co se týče mého konce na lavičce, to jsem si vůbec nepřipouštěl. No a pak jsem se najednou sesypal…

Změní se teď tvůj přístup k hráčům i klubovým trenérům, když budeš na 100 procent jen prezident? Uvolní ti Tvé netrénování ruce v tom, že budeš mít lepší přehled či možnost být trošku přísnější?

Věřím, že to bude jiné a hlavně lepší. Dokud jsem fungoval „vše v jednom“, bylo to složité. Teď je realizační tým A družstva dobře složený. Začíná se stabilizovat i situace u mládežnických týmů, cítím, že se můžeme zase o kousek posunout a zlepšit.

Sezóna dopadla vlastně stejně, jako ta loňská. Ambice spojené s podpisy několika slibných posil se jevily alespoň zvenku větší. Je to zklamání nebo fakt, že jste vypadli s pozdějším mistrem extraligy, prohry trošku obhájil?

Doufal jsem, že jsme kádr vhodně doplnili a dokážeme se dostat mezi 4 nejlepší. Lvi nás dvakrát vyřadili ve čtvrtfinále, poprvé skončili druzí, když ztratili finále v pátém zápase v pátém setu esem o pásku, podruhé získali titul. Naše série s nimi byly dramatické a částečně i vyrovnané, ale vypadneš a soupeř se směje, takže zklamání.

Letošní ročník byl neuvěřitelně vyrovnaný. O tom vypovídají výsledky z dlouhodobé části, ale i finální pořadí v Českém poháru a extralize. I Orli získali pár cenných skalpů, následně ale opět dokázali velmi hloupě prohrát. Tato nevyrovnanost není novinkou. Už jsi ji s odstupem času dokázal trošku rozklíčovat?

Chtěli jsme především rozšířit kádr, točit víc hráčů, ale to se nepovedlo. A za moji velkou chybu považuji skutečnost, že jsme při sestavování týmu nenašli pravého lídra. V průběhu sezóny by si myslím ohlídal situaci v šatně a srovnal některé kverulanty.

Pro příští rok znovu dojde k výrazné hráčské obměně. Z letošních posil nezůstává v kádru nikdo, na odchodu je i nahrávačská jednička van Solkema. Jaké jsou důvody?

Po dvou sezónách, kdy jsme neuspěli ani v extralize, ani v poháru, jsem musel uplatnit starou volejbalovou pravdu – nahrávači se dělí na ty, co vyhrávají, a ty, co prohrávají. Takže jsem se rozhodl pro změnu.

Kromě zahraničních posil, které budou postupně představeny v průběhu srpna, přichází česká dvojice Čeketa se Zajíčkem. Předpokládám, že tyto úlovky Tě obzvlášť těší?

Byl jsem hodně spokojený, když bylo jasné, že znovu budou hrát za Kladno. Zájem o jejich zařazení do sestavy měl i Arnaud. Potěšující je, že velkou radost z návratu obou kluků projevili i Niklas Seppanen nebo Kristaps Platačs. Radost mám ale i z angažování mladého nahrávače Jirky Donáta ze Znojma.

Adam si vlastně podá dveře s Petrem Špulákem, který se rozhodl vyletět z hnízda. Nesnažili jste se mu odchod vymluvit?

Špuli chce změnu a odchod jsem mu zkusil vymluvit jenom krátce, je pevně rozhodnutý. I když trochu lituje, že nebude hrát se Zajdou…

Na to, že se kuloáry v minulých letech šířily zvěsti o možných kvótách na počty cizinců, je letošní přestupové období na zahraniční hráče, ale i trenéry, neobvykle bohaté. Co je podle Tebe důvod tohoto zlomu, začíná se projevovat nedostatek českých,

Musím se smát, když slyším, že někdo opakovaně prohlašuje, že by omezil počet cizinců a rád dal v extralize šanci mladým nadějným českým hráčům. Vždycky poprosím, ať mi tedy ty mladé nadějné hráče, kteří nejsou v některém extraligovém družstvu mužů na soupisce a my, manažeři týmů, jsme na ně zapomněli, vyjmenuje. Nic takového se neděje. Kdo jenom trochu hraje, nabídku dostane, většinou rovnou od několika klubů. Pokud omezíme počet cizinců, bude to špatně, potom špatně, a ještě nakonec špatně: klesne úroveň soutěže, přestaneme být konkurence schopní v evropských pohárech, ceny i průměrných českých hráčů vyletí nahoru…

Extraligová soutěž se kvůli olympijské kvalifikaci rozjíždí až v půlce října. Jak to ovlivnilo plánování přípravy?

Celá příprava je posunutá o cca 3 týdny později. Vím, že Tomáš Samsely a Matyáš Myškovský vše s Arnaudem pečlivě diskutovali a plánovali. Díky pozdějšímu začátku přípravy má i Anna Earl více času připravit focení, testování, ubytování a řadu náročných organizačních záležitostí spojených s příjezdem cizinců a nových hráčů.

V minulém týdnu byly rozlosovány evropské poháry. Na mezinárodní scéně se Tvůj tým představí po čtyřleté odmlce. Co říkáš na soupeře, kterým se stal belgický Gent?

Belgický volejbal známe a máme v něm historicky dobré kontakty. Je spousta českých hráčů i hráček, kteří tam působili. My v Kladně samozřejmě známe nejvíc nejsilnější týmy Roeselare a Maaseik, na druhou stranu víme, že se čas od času podaří sestavit silný tým i v jiném klubu. V Gentu má dlouhodobý monopol ženský volejbal, ale očividně se probrala letos i mužská složka. Dlouhodobě sází na mladé odchovance a bude to to zajisté zajímavá konfrontace. Pro nás se jedná o schůdného soupeře z hlediska herního i organizačního.

Kádr máte složený jako obvykle již od května. I bez toho, abys jmenoval nové tváře, máš představu, na jakých příčkách byste se měli nebo chtěli pohybovat?

Já jsem i jako aktivní volejbalista moc chtěl vyhrávat, takže vepředu, navíc v poslední době souhlasím s americkými hráči, které jsme měli v kádru. Ti se vždycky ptali: „Co chcete slavit, vždyť jsme nevyhráli?!“

Kladenský klub bude letos slavit dvacáté narozeniny. Co pro Tebe a celou organizaci to číslo znamená?

Závazek do dalšího pokračování. Teoreticky jsme ukončili studium na střední, máme za sebou telecí léta a nyní vstupujeme do dospělosti, kde nabité zkušenosti zúročíme a všechno bude lepší a lepší…! 😊