Los evropského poháru byl milosrdný, Kladno narazí na Gent

V Lucemburku dnes proběhlo losování evropských pohárů pro nadcházející sezónu. Kladno volejbal cz se vydá do belgického Gentu, proti kterému odehraje 1/32 finále CEV Volleyball Cupu, druhé nejvyšší klubové soutěže. Ve hře byla jména jako Arkas Izmir nebo finalisté francouzské PRO A Nantes Rezé a Chaumont VB 52, čtvrtý celek belgické ligy je tak pro Kladno jistě schůdnějším soupeřem. Pro Orly to znamená návrat na evropskou scénu po čtyřech letech.

Prezident klubu Milan Fortuník byl již po skončení loňské sezóny rozhodnut svůj tým přihlásit do CEV Challenge Cupu. Díky tomu, že Česko nakonec dostalo dvě účastnická místa přímo ve skupinové fázi CEV Champions League a Dukla Liberec v evropských pohárech nebude figurovat vůbec, se nasazení klubů změnilo, a tak se Kladno představí ve druhé nejprestižnější soutěži starého kontinentu.

„ Belgický volejbal známe a máme v něm historicky dobré kontakty. Je spousta českých hráčů i hráček, kteří tam působili. My v Kladně samozřejmě známe nejvíc nejsilnější týmy Roeselare a Maaseik, na druhou stranu víme, že se čas od času podaří sestavit silný tým i v jiném klubu. V Gentu má dlouhodobý monopol ženský volejbal, ale očividně se probrala letos i mužská složka. Dlouhodobě sází na mladé odchovance a bude to to zajisté zajímavá konfrontace,“ sdílí kladenský lodivod své první dojmy z losu.

Klub Carrur Volley Gent patří dlouhodobě k širší špičce belgické ligy. Družstvo nově koučované Johanem Verstapppenem skončilo v loňské sezóně na nepopulárním čtvrtém místě A Ligy za trojicí Roeselare, Maaseik a Leuven. Rok předtím v něm působil i kladenskému publiku známý Petr Šulista.

„ V každém případě se těšíme na to, že budeme hrát evropský pohár, protože ta kladenská odmlka na evropské scéně byla dlouhá. Vybírat si soupeře podle jejich úrovně nemá cenu a ani by se nám to nemuselo vyplatit. Tým, který se do evropského poháru kvalifikoval, má jistě svou kvalitu. Znám přední belgické týmy a vím, že mají kvalitní práci s mládeží, ale Gent je pro mě velkou neznámou a jsem sám zvědavý, s jakou sestavou na nás nastoupí,“ přidal na adresu soupeře kapitán Jiří Kraffer.

Středočeský klub se v evropských pohárech naposledy představil v sezóně 2019/2020, kdy byl nakonec CEV Challenge Cup kvůli koronavirové pandemii zrušen. Zápas na domácí půdě se odehraje v termínu 31.10 – 2.11. a díky výjimce ho kladenský tým odehraje před domácím publikem v hale Na Sletišti. V případě postupu by Orli narazili již na těžší kalibr, do cesty by se jim postavil tým, který skončil na třetím místě druhé kvalifikační skupiny o CEV Champions League.