Výsledkový servis: CEV Golden League

Petr Špulák, Tomáš Samsely, Adam Zajíček

Sobotní derniéra svede dohromady kladenský trojlístek

Sobotním česko-slovenským derby v Nitře se uzavírají základní skupiny CEV European Golden League. Kladenští Orli mají v letošním ročníku druhé nejvyšší mezinárodní soutěže (po FIVB Nations League) trojité zastoupení. V českém národním týmu spolu sdílí pokoj i místo v základní šestce blokaři Petr Špulák s Adamem Zajíčkem, ve slovenském výběru asistuje Belgičanovi Stevenu Vanmedegaelovi Tomáš Samsely.

Česko

Český výběr, vedený ex-karlovarským Jiřím Novákem, obhajuje loňské prvenství a ani v letošním ročníku nemá nižší cíle, i když vedení týmu předem deklarovalo, že Evropskou ligu využije k vyzkoušení hráčů širšího kádru. Češi v létě kromě účinkování v EL odehrají evropský šampionát a následně se díky rankingu probojovali do jedné z kvalifikačních skupin o OH v Paříži. Reprezentační blok tak pro chlapce skončí až v polovině října. Některé tradiční opory se tudíž v první fázi neobjevily vůbec.

Adam Zajíček, foto: CEV

I přesto družstvo vedené kapitánem Zajíčkem utrpělo jedinou prohru na výjezdu v Estonsku. Můžeme jí ale připsat faktu, že došlo k rotaci na nahrávačském postu a byl potřeba čas na adaptaci. Jinak tým stoprocentně využil domácího prostředí, kde ani jednou neklopýtl a na hřišti se mohli objevit nové tváře jako Klajmon nebo Benda. Češi potřebují v sobotním zápase uhrát alespoň bod, aby si pojistili postup do Final 4, které se koná příští víkend v chorvatském Zadaru. Ex-kladenský blokař Špulák odehrál většinu zápasů, stejně tak jako znovu-kladenský Zajíček. Každý ovšem reprezentační přípravu zahájil z jiné pozice. Petr Špulák benefitoval po vypadnutí Orlů ve čtvrtfinále play off z měsíčního volna, Adam Zajíček hrál až do poslední možné chvíle, když s Karlovarskem bojoval o extraligový bronz.

„Pauza po play off mi rozhodně pomohla, odpočinul jsem si od volejbalu a na nároďák se těšil. Zatím zaostávám za svými výkony, rozhodně bych mohl předvádět více, ale pevně věřím, že se vše dostaví v pravý čas. Týmu se zatím výsledkově i herně daří, věřím, že v sobotu potvrdíme výkon z Finska a probojujeme se do Final 4,“ shrnul své reprezentační výkony Špulák, který kladenské Orly opouští kvůli angažmá v bundesligovém Dürenu.

Petr Špulák, foto: CEV

Ale Adam Zajíček si na minimum volna nestěžuje: „Vůbec mi režim, kdy hned po konci extraligy naskočím do tréninkového režimu v nároďáku, nevadí, naopak to kvituji. I za těch 14 dní jsem si stačil odpočinout a zvládl jsem vše, co jsem potřeboval. V nároďáku se sešla opět dobrá parta lidí, ale i skvělých hráčů, zase jde vidět ten roční progres. Zatím se nám vede dobře, a to mě těší, až na jeden zápas s Estonskem, který se nám nepodařil, podáváme velmi slušné výkony a pevně věříme v postup do F4. Ale ještě není nic jistého. Čeká nás zlepšující se Slovensko. Se svými výkony zatím spokojen nejsem, ale stejně jako Špuli věřím, že si to sedne v pravý čas.“

Česká republika – Slovensko 3:1

Česká republika – Finsko 3:2

Česká republika – Estonsko 3:1

Estonsko – Česká republika 3:0

Finsko – Česká republika 0:3

Adam Zajíček, foto: CEV

Slovensko

V základní skupině C na Čechy narazil slovenský výběr, který se ovšem letos nachází v úplně jiném nastavení. Po loňském faux pas, kdy se slovenská reprezentace nekvalifikovala na zářijové mistrovství Evropy, vyměnili svazoví činovníci celý realizační tým s tím, že letošní rok, bez jakéhokoli vrcholu, bude sloužit k zapracování mladých hráčů do sestavy pro kvalifikaci 2024. Hlavní trenér belgického Roeselare Steven Vanmedegael tak s Tomášem Samselym a bývalou kladenskou ikonou Michalem Masným postrádá až 10 tradičních opor a musí se tak spoléhat na hráče ze slovenské soutěže doplněné o osvědčená jména jako jsou Ihnát, Lamanec, Ondrovič a Palgut.

Slovenský tým s Tomášem Samselym, foto: CEV

Po úvodních prohrách se projevil kvalitní trénink a Slováci si připsali domácí tříbodovou výhru nad silným Finskem a dva body za smolně prohrané tiebreaky s Estonci a Finy. Aby se vyhnuli možnému sestupu do Silver league, čeká je v sobotu náročný úkol, a to uhrát proti favorizovanému českému výběru alespoň dva body.

„Do GEL jsme vstoupili s vědomím, že budeme bez opor a budeme muset do sestavy zakomponovat kluky z domácí soutěže. Popravdě, začátek byl velmi těžký a složitý, ale je vidět, že postupem času se kluci herně velmi zlepšili. Čeká nás ještě obrovský kus práce, v létě si odpracujeme druhý, tréninkový blok, ve kterém se budeme soustředit na herní činnosti jednotlivce. Co se týče práce se Stevenem a Michalem, je to pro mě obrovská škola. Špičkový evropský trenér a jeden z nejlepších nahrávačů, nejen v polské lize. Jsem rád, že mě zapojují nejen do tréninků, ale i do procesu přípravy na zápas,“ zhodnotil svou roli a situaci v národním týmu kladenský asistent Tomáš Samsely.

Česká republika – Slovensko 3:1

Estonsko – Slovensko 3:0

Finsko – Slovensko 3:2

Slovensko – Finsko 3:0

Slovensko – Estonsko 2:3                   

Atraktivní duel vysílá Česká televize na kanálu ČT Sport v přímém přenosu v sobotu 17.6. od 16 hodin.