V mladších kategoriích máme dobře nakročeno, pak ale následují odchody, trápí nejvíce Irenu Pokornou

Částečná spokojenost zavládla po sezóně v dívčí složce. Vyplácí se trpělivá práce se silnými ročníky v žákovských kategoriích, ale bohužel nadějím na úspěch v juniorských složkách sráží vaz pravidelné série odchodů nadějných hráček. Nedokázaly jsme vzhledem k odlivu opor udržet 1.ligu v kategorii U18, doufejme ale, že ta druhá je pro nás dobrým odrazovým můstkem pro přicházející silnější generace,“ věří šéftrenérka Irena Pokorná.

Jak hodnotíte výsledky jednotlivých týmů?

Cílem této sezóny pro starší mládežnické kategorie bylo udržet své soutěže, v mladších kategoriích bojovat o přední místa středočeského kraje. Tento plán se vydařil částečně. V mladších kategoriích máme dobře nakročeno a z výsledků jsme potěšeni. Ve starších kategoriích v letošní sezóně odešla hostovat nebo přímo na přestup poměrná část hráček, čímž se nám nepodařilo bohužel udržet první ligu kadetek, ostatní soutěže (U20,U22) se nám podařilo uhájit.

V mladších žákyních U14 bylo našim cílem umístit se nejhůře do 5.místa v KP. S družstvem A jsem po této sezóně více než spokojená, jelikož jsme se dokázaly probojovat až do finále a ve velké konkurenci 27 týmů nakonec vybojovat stříbrné medaile. Družstvo B, složené i z několika ještě mladších hráček, sbíralo zkušenosti v této soutěži a ač odehrály několik vyrovnaných zápasů, na lepší místo, než poslední to nestačilo. Na MČR mladší žákyně postoupily po prvním kole z celkového počtu 80 týmů mezi prvních 40 týmů, což byla naše povinnost. Naší snahou bylo postoupit mezi nejlepších 16 týmů v ČR. To se nám bohužel kvůli zranění a neúčasti našich klíčových hráček nepodařilo a do nejlepší šestnáctky jsme při mém velkém zklamání už nepostoupili. Jsem přesvědčena, že s našim celým kádrem bychom určitě bojovali o první desítku.

Starší žákyně A U16 splnily svůj cíl, a to bojovat v první výkonnostní skupině v KP. To se podařilo a v nabité konkurenci jsme obsadili celkové 8.místo z 37.týmů. Považuji tento úspěch za velice dobrý, jelikož většina týmů se skládala především z mladších hráček. Družstvo B, které se skládá především ze „služebně mladších volejbalistek“ vybojovalo celkové 31. místo a družstvo C (většina mladších žákyň U14) se nakonec radovalo z 25. místa. V Českém poháru U16 A jsme se pohybovaly během 5ti kol ve čtvrté osmičce, což jsme nakonec zpečetily celkovým 27.místem z celkových 67.týmů.

Bohužel kvůli odchodům našich nadějných kadetek (U18) do jiných klubů jsme nedokázaly udržet 1.ligu a v nadcházející sezóně budeme měřit síly v lize druhé. Sice to pro nás určité zklamání bylo, ale v nové sezóně nebudeme mít bohužel tak silný ročník, proto je 2.liga pro nás, doufejme, dobrým odrazovým můstkem pro přicházející silnější generace. Určitě bude našim cílem se do 1.ligy probojovat zpět co nejdříve.

V U20 a U22 jsme zvládli udržet obě ligy (U20-2.liga, U22-1.liga),i když byl občas problém sejít se na zápasy v optimální sestavě kvůli zranění či nemoci a s celkovými výsledky jsme tedy nakonec spokojeni.

Čekají dívčí složku do nové sezóny nějaké změny?

V příštím soutěžním období dojde v podstatě díky přeřazení věkových skupin k velkým změnám. Starší ročníky dané kategorie letošní sezóny se posouvají do starší kategorie. V nové sezóně budeme mít i změny trenérské. Pro kategorii U20 a U22 budou trenéry Tomáš Sklenička a Petr Forejt, kategorii U18 bude mít na starosti Václav Červený a Tomáš Svoboda, kategorii U16 a U14 bude trénovat Irena Pokorná a Petr Vilt.

Jak pracujete na posílení jednotlivých týmů, vzhledem k účasti v nejvyšších soutěžích všech třech nejstarších kategorií?

Posílení týmů ve vyšších věkových kategoriích probíhá díky spolupráci se sportovním gymnáziem, kam se každoročně hlásí několik nových zájemkyň. Spolupracujeme i s volejbalovým klubem z Králova Dvora, odkud k nám hostuje několik nadějných hráček.

Vidíte někoho, kdo by mohl reálně doplnit A tým žen, třeba i jen do tréninku? Jak je nastavená spolupráce?

To je spíše otázka na trenérku A týmu L. Neumannovou. Některé hráčky z U22,U20, a dokonce i U18 se letos zapojovaly jak do tréninků, tak i do některých zápasů žen, a věřím, že tomu bude i na dále.

„ Děvčata letos doplatila na to, že přetrvává tendence v určitém věku z Kladna odejít. Tým U18 zaznamenal letos 7 odchodů, a to by způsobilo potíže i daleko silnějším kolektivům. Snažili jsme se stabilizovat zejména kategorie U14 a U16, ve které do budoucna velmi věříme. Starší kategorie s výsledky občas bojovaly, ale to se stává. Rozhodně stojíme o to, aby A tým žen postoupil do vyšší soutěže a byl motivací a vzorem pro mladé hráčky a aby si kladenská dívčí složka vydobyla podobné pozice, jaké máme u kluků. Ale bude to samozřejmě nějaký čas trvat a bude nás to všechny stát hodně práce,“ zhodnotil sezónu prezident Milan Fortuník.