Pokud Kladno bude hrát extraligu, nevylučuji, že se v jeho barvách objevím, říká s nadsázkou univerzál Hadrava

Jan Hadrava s trenéry Kladno volejbal cz Tomášem Svobodou a Václavem Červeným

Reprezentant Jan Hadrava oplatil šéfovi Eagles Milanu Fortuníkovi jeho návštěvu, kterou podnikl na finále Ligy mistrů. Rád vyhověl pozvání trenérů Tomáše Svobody a Václava Červeného a objevil se ve čtvrtek jako příjemné překvapení na tréninku kladenské mládeže.

K všeobecnému potěšení ses objevil v kladenské hale. Co Ti dává setkání s mladými volejbalisty a volejbalistkami?

Není to úplná náhoda, můj tchán v kladenském klubu trénuje, takže jsem přijal jeho pozvání, abych se zúčastnil dnešního (čtvrtečního) tréninku. Navíc jsem si před pár lety udělal druhou trenérskou třídu a trénování mě baví, takže kromě setkání s volejbalovými nadějemi mi dělá i radost předat mé zkušenosti, ukázat jim, jak lze trénovat intenzivněji. Pro mě osobně to je přínosná zkušenost do budoucna. Kdo ví, třeba mi prezident klubu za x let nabídne trenérskou smlouvu a já budu připraven 😊.

Jaký je Tvůj momentální program? Sezóna s polským Jastrzębski Węgiel skončila teprve nedávno. Byla těžká, ale úspěšná. Na první část reprezentačního cyklu ses omluvil.

Částečně potřebuji odpočinek. Co se týče národního týmu, počítám s tím, že se připojím na druhou polovinu přípravy, pokud mě samozřejmě trenér povolá. Jasnou motivací je mistrovství Evropy a olympijská kvalifikace.

Jan Hadrava na návštěvě Cats Kladno volejbal cz

Co máš v plánu mimo to, že se budeš fyzicky udržovat?

Budu se postupně připravovat na další sezónu. Ta minulá byla dlouhá a fyzicky náročná a ta příští nebude pravděpodobně jiná. Odehraji pár turnajů na písku s Donovanem Džavoronokem, příští týden startujeme na příklad v Polsku. Chci být fit na reprezentační sraz, popřípadě start klubové přípravy, ale věřím tomu, že v národním týmu budu a natrénuji tam.

Letos Vám chyběl opravdu jen titul z Champions league jako třešnička na dortu. Budeš v klubu pokračovat a chtít obhájit letošní úspěchy?

Smlouvu na další sezónu mám. Tak uvidíme, jaká bude.

Milan Fortuník, prezident kladenského klubu, se netají ambicí Tě v budoucnu mezi Eagles přivést. Jaká je tedy šance, že se objevíš v dresu Kladna? Mohou se fanoušci začít těšit?

Šance tu jsou, to nepopírám. Pokud o mě Kladno bude stát a já budu volný, tak si rád poslechnu, jaké podmínky mi Milan nabídne (úsměv). Ale také musí Kladno zůstat v extralize 😊.

Jan Hadrava a Milan Fortuník

Jsi inspirací pro mnoho mladších volejbalistů, ať už přístupem, herním projevem, kariérou, univerzálností v herních činnostech nebo schopností kombinovat šestkový a beachvolleyball. Ale kdo inspiruje Tebe?

Pro mě byl inspirací můj táta a pak Karch Kiraly. Ten je považován za nejlepšího volejbalistu minulého století. Dokázal vyhrát OH v šestkovém volejbale, následně i v beachi. V Tokiu dokonce triumfoval jako trenér žen. Takže má celkem čtyři olympijská zlata.

Dnes jsi vedl dívčí tým kategorie U18, ale vedle na kurtu trénovali kluci. Co bys jim vzkázal, co z Tvého pohledu, když jsi začínal Ty, teď hodnotíš jako podstatné?

Podle mě je hodně klíčová životospráva, všichni víme, jak to v tomto věku chodí. Pak, aby se nebáli jít si za svým, aby makali, protože tělo má dobrou paměť. Ve své kategorii sice můžou excelovat, ale za pár let může jejich progres z ničeho nic zpomalit a už nebude čas cokoli dohnat. Atˇ jsou k sobě poctiví a tvrdí, protože ani soupeři jiní nebudou.