Orli ztrácí šéfa obrany, konec kariéry ohlásil reprezentant Kunc

Tomáš Kunc, Kladno volejbal cz

UNIQA extraliga přišla o další hráčskou osobnost. Po Bémovi, Veselém nebo Kryštofovi se rozhodl opustit profesionální sport i Tomáš Kunc, opora kladenského klubu. „Je to těžké rozhodnutí, ale stojím si za ním a dává mi smysl,“ říká.

„ V našem klubu budu vždy rád podporovat kluky, kteří kromě profesionálního sportu studují nebo se připravují na civilní zaměstnání. Bohužel to se sebou nese samozřejmě i riziko, že pak neodolají dobré pracovní nabídce mimo volejbal, která je donutí přemýšlet nad tím, co je pro ně výhodnější. To je i případ Toma. Končí, i když výkonnostně i věkově by mohl hrát na extraligové úrovni dalších 10 let. Jsem z toho popravdě zklamaný i nešťastný, že s námi nepokračuje dál. To je ale život,“ okomentoval překvapivou zprávu prezident klubu Milan Fortuník.

Stabilnímu členovi mládežnických i seniorských reprezentačních výběrů bohužel zlomilo vaz zdraví. Během sezóny kombinoval plnohodnotný pracovní režim s profesionálním sportem, na což zareagovalo jeho tělo tak, že přišly bolesti zad, zapříčiněné vyhřezlými plotýnkami. Kvůli tomuto zranění chyběl celý měsíc a půl na palubovkách, přeučoval se držení těla a musel intenzivně posílit vnitřní stabilizační systém. „Tyto činnosti zabírají mnoho času a musím je dělat každý den. Představa, že bych denně musel řešit cvičení na posílení zad, normální posilovnu, práci a večerní trénink je nereálná. Člověk má jen omezené množství času a energie,“ vysvětluje Kunc.

Tomáš Kunc, Kladno volejbal cz

„Začal jsem vidět věci z jiné perspektivy. Přemýšlel jsem, jaké nastavení by mi vyhovovalo, ale byl jsem si již jistý, že se už nechci vrátit k režimu, kdy budu chodit dvakrát denně na trénink, tedy k životu profesionálního sportovce. Žil jsem takhle mnoho let, jsem rád, že jsem si to mohl vyzkoušet, ale už jsem rozhodně nechtěl sázet všechno na jednu kartu. Extraligovým volejbalem se hráč do budoucna finančně nezabezpečí, obzvlášť na liberu,“ hodnotí střízlivě situaci.

V ten moment přišla pracovní nabídka ve vznikající divizi developmentu v úspěšné firmě v Hradci Králové, odkud Kunc pochází. „ Byla to velká karierní příležitost, a tak jsem si dával dohromady plusy a mínusy a vyšlo mi, že přijmout tuto nabídku a ukončit profesionální kariéru ve volejbale je pro mě ta nejrozumnější varianta,“ uzavírá proces rozhodování Tomáš Kunc. „ Kladnu jsem nesmírně vděčný za krásné tři sportovní roky. Milanu Fortuníkovi děkuji za důvěru, kterou do mě vložil i za to, že mi ve všem vždy vyšel vstříc,“ loučí se.

Tomáš Kunc, Kladno volejbal cz

Kladenský klub má již interně náhradu na post libera vyřešenou. K odkrytí jména nástupce dojde v nadcházejících týdnech, společně s oznámením ostatních posil. „ Tomáš nám bude ale v týmu samozřejmě velmi chybět. Je to ztráta nejen sportovní, ale i lidská. Zapadl do jakéhokoli kolektivu, kterým jsme tu měli, byl vždy dobře naladěn, podporoval naplno své spoluhráče a udržel si nadhled. O jeho sportovních kvalitách se asi nemusíme ani bavit,“ dodává na konto bývalého reprezentačního libera asistent Tomáš Samsely.

Tomáš Kunc, Kladno volejbal cz