Petr Forejt: Věřím, že dokážeme být konkurenceschopní

Kladno volejbal cz, trenér Petr Forejt

Minulý víkend skončily soutěže pro dívčí kategorie U22 a U20. CATS shodně vybojovaly prvenství ve skupině o sedmé místo v první, respektive druhé lize. Oba týmy před sezónou převzal nový trenér Petr Forejt. Jak premiérový rok hodnotí a co ho mrzí?

V kladenském klubu jste nováčkem. Měl jste vůbec čas na aklimatizaci?

Tým na Kladně jsem přebral v červnu, tři měsíce před startem sezóny. Za mě to je relativně krátká doba na přípravu, zvlášť když jsou do ní započítány letní prázdniny. Naostro jsme začali trénovat poslední týden v srpnu, kdy jsme měli soustředění. V té době byly také realizovány změny ve složení týmů, u všech dorosteneckých kategoriích navíc došlo ke změně trenéra.

Mluvíte o rozdílném rozložení týmů, zmiňoval jste se i o velkém herním vytížení Vašich svěřenkyň… stojí za tím pokles počtu hráček?

Je to pravda, přes léto jsme o hodně hráček přišli. Buď odešly do extraligových týmů, nebo přestaly hrát volejbal úplně. Kvůli škole nebo jiným zájmům hodně děvčat v dorosteneckém věku usoudí, že pro ně není volejbal priorita.

Vaším cílem bylo umístění do třetího místa, které zaručuje účast v první nadstavbové skupině. To se nepovedlo. Kde vidíte hlavní příčiny?

Během podzimu nás provázelo nebývalé množství zranění a nemocí, což negativně ovlivnilo tréninky a hlavně zápasy. Mrzí mě, že jsme nebyli schopní se na trénincích sejít ve větším počtu. V průběhu podzimu jsme se také navzájem teprve poznávali. Moje herní vize, můj náhled na fungování týmu, herní projev, to vše bylo nové a do Vánoc si to muselo sednout. Na jaře už to bylo o mnoho lepší.

Kladno volejbal cz, trenér Petr Forejt

Jak byste shrnul letošní výsledky?

Co se týče výsledků, jsem malinko smutný, že nám v soutěžích U20 (2.liga) a U22 (1.liga) , utekla po základní části třetí, postupová, místa. Pak bychom měli možnost se utkávat s týmy z horní poloviny soutěže a popřípadě bojovat o postup do vyšší ligy. Na jaře jsme si počínali celkem suverénně.

Už máte nějakou předběžnou vizi pro příští rok?

Věřím, že pokud kádr zůstane pohromadě a vhodně ho doplníme, budeme daleko konkurenceschopnější a porveme se o přední příčky. Navíc jsem velmi spokojen s tím, jak kladenský klub funguje. Když jsem přišel, nevěděl jsem, co přesně od mého angažmá čekat, ale jsem velmi mile překvapen. Všichni mí spolupracovníci včetně prezidenta Milana Fortuníka mi vycházeli se vším vstříc a byli mi nápomocní, kdykoli bylo potřeba.