Kladenské legendy: Borek Fokt

Borek Fokt

Jestli České Budějovice mají Radka Macha, kladenský volejbal má Borka Fokta. I když kvůli své vášni pro stolní tenis objevil kouzlo volejbalu až v patnácti letech, nebyl tím nijak hendikepován. Naopak, jeho nadhled byl jednou z jeho hlavních předností. I díky němu v dresu Orlů strávil celých čtrnáct, a mnohdy komplikovaných, sezón.

Vystudovaný inženýr po dvou letech strávených v mládeži USK Praha, potažmo B týmu Odoleny Vody, vstoupil do velkého volejbalu mistrovsky, a to doslova. Ve své první sezóně, ještě pod hlavičkou Aera, kryl záda reprezentační dvojici Pakosta – Král, a hvězdný tým i díky jeho herním intervencím konečně dosáhl vysněného double.

Borek Fokt

Ovšem žádné vystřízlivění, aspoň co se týče výsledků, se nekonalo ani v dalších letech. Klub, přestěhovaný do Kladna, se zařadil do české špičky po bok velkých hráčů a začal jim šlapat do zelí. To již s Borkem v základní sestavě. Po slabší sezóně 2006/2007 se Kladno nadechlo a pomyslně stoupalo po schodech k vrcholu. Po bronzu a stříbru kapitán Fokt v roce 2010 zvedl nad hlavu mistrovský pohár.

„Pamatuji si dodnes slova univerzála Honzy Svobody, přezdívaného Žán, jak na tréninku po zisku titulu, kdy každý hráč hodnotil sezónu, řekl: „Hoši užijte si naplno tenhle okamžik, není to vůbec samozřejmé!“ V tu chvíli jsem mu nevěřil, ale až s odstupem času jsem poznal, jak hodně věcí se musí sejít najednou, aby tým mohl být takhle úspěšný,“ říká o poslední zlaté kladenské medaili Borek Fokt s odstupem. 

V ten moment již bylo jasné, že družstvo pohromadě rozhodně nevydrží, a co víc, Orly čekala již jen jedna extraligová sezóna. V nejvyšší soutěži se pak tým objevil až roku 2015. Pro dvoumetrového blokaře to znamenalo dva roky v „ exilu“, ale v rámci regionu, když hrál za Odolenu Vodu a Nymburk, a vyzkoušel si krátkodobé, na jeho poměry exotické, angažmá v Brně.

Borek Fokt

Tím ale experimenty skončily a díky renesanci kladenského klubu věrní fanoušci mohli svého kapitána vídat znovu Na Sletišti. Po dvou letech Borek kariéru ukončil pragmaticky a tak, jak jí začal. Medailí a ziskem Českého poháru. Po boku Hýského, van Haarlema, Hietanena a Křesťana se loučil s nebývale úspěšnou kariérou po rozhodnutí, že je vhodný čas se přeorientovat na civilní zaměstnání.

Kadaňský rodák se pyšní záviděníhodnou bilancí sedmi extraligových medailí, z toho třech mistrovských. Šestkrát stál i na pódiu v rámci finálové trojky Českého poháru. Všechny jeho úspěchy jsou spojeny s kladenským klubem, a tak není překvapením, že se ikonický kapitán Fokt v sobotu před televizními kamerami a „ svým“ publikem stane druhým členem Kladenské síně slávy.

Borek Fokt