Leona Neumannová: Jako žena mohu pochopit i mnoho situací, které jsou pro druhé pohlaví mnohokrát nepochopitelné

Leona Neumannová, trenérka Cats Kladno volejbal cz

Nejnovějším ´´přírůstkem´´ v trenérské stáji kladenského klubu je od září Leona Neumannová. Bývalá profesionální smečařka, která potají doufala, že bude svým hráčkám trenérkou, je i v této sezóně jejich spoluhráčkou. Proč si myslí, že nejdůležitější je umět hráčky motivovat a proč je všemi deseti pro postup do první ligy žen již letos, když k tomu bude příležitost?

Jak hodnotí dosavadní výsledky týmu Leona jako trenérka?

Já jsem s výsledky spokojená. Nejen, že jsme nováčkem soutěže a nikdo z nás moc nevěděl, co od druhé ligy čekat, ale také adaptace na nové fungování týmu, kdy je trenér na hřišti, nebyla jednoduchá.

A jak se cítí Leona jako hráčka?

Leona jako hráčka se většinou po dvou zápasech hrajících za sebou cítí dost bolavě😅.

Vašim cílem, kromě postupu do extraligy v nadcházejících letech, je postup do první ligy. Je to reálné letos?

Reálné to je a my se o postup popereme, co nám sily budou stačit. Klíčové je teď určitě získat co nejvíce bodů z posledních čtyř hracích sobot. A pak se uvidí.

Preferovala bys postup ihned s tím, že setrváte pár sezón v první lize a stabilizujete kádr i klub, nebo je pro Tebe lepší řešení zůstat ve druhé lize?

Já jsem určitě pro postup letos. I když jsme v druhé lize narazily na velmi zkušené týmy, tak si myslím, že hrát o soutěž výš přinese ještě více benefitů.

Leona Neumannová, trenérka Cats Kladno volejbal cz

Jsi trenérka A týmu. Co je podle Tebe podstatné nebo potřebné, abys mohla být zásobována i odchovankyněmi Vaší mládežnické složky, a nebyla jsi závislá jen na posilách?

Určitě kvalita trenérů mládeže a vzájemná komunikace mezi trenéry. V dnešní době konkurence ostatních sportů a lákadel moderních vlivů jakou jsou sociální sítě a podobně je asi nejdůležitější umět motivovat hračky, které se volejbalu rozhodly věnovat. Základnu a potenciál máme určitě velký.

Koordinujete výchovu hráček klubu s trenéry mládeže?

Popravdě jsem naskočila do rozjetého vlaku a jelikož mám v Praze práci na plný úvazek, tak se opravdu věnuji jen A týmu. Intenzivněji komunikuji s trenéry juniorek o postupném zařazování hráček k nám do týmu žen.

Jsi učitelka v mateřské školce. Jsou nějaké metody, které využiješ i u dětiček, ale zjistila jsi, že jsou platné i u tvých hráček 😊???

Nejedná se asi úplně o metody, ale spíš o vlastnosti, které jako učitelka mám a můžu je využívat i v trénovaní. Převážně je to asi trpělivost, cit pro individuální rozvoj, důraz na pochvalu či motivace jako taková . To je něco, s čím pracuji jak ve školce, tak na trénincích.

Jak moc Ti pomáhá, že jsi trenér- žena? Má to pro Tebe nějakou výhodu?

Jako jedinou výhodu, a to tedy podstatnou, vnímám to, že jsem mnoho let byla součástí ženských kolektivů jako hráčka, z čehož teď jako trenér mohu čerpat. Jako žena mohu pochopit i mnoho situací či reakcí, které jsou pro druhé pohlaví mnohokrát nepochopitelné 😅. A samozřejmě, můžu být s holkami na hřišti 😅.

Leona Neumannová, trenérka Cats Kladno volejbal cz