Orli skolili nepříjemného soupeře. Vylétli na třetí místo

Kladno volejbal cz proti VK Ostrava

Další důležité tři body v boji o domácí výhodu pro čtvrtfinále play-off získali kladenští volejbalisté. V domácím prostředí porazili v 16. kole UNIQA extraligy Ostravu 3:1 a po dlouhé době se posunuli na třetí místo tabulky. Cesta k vítězství byla ale hodně složitá. Orli museli několikrát otáčet vývoj jednotlivých sad.

Dvakrát ze tří případů dokázali svěřenci Milana Fortuníka ke konci sady smazat slibný náskok soupeře a v závěru dějství. Ostrava měla totiž v prvním až třetím setu vždy lepší začátek a Orli museli dotahovat. A hodně si k tomu pomohli servisem. Soupeře zasypali hned třinácti esy a o polovinu z nich se postaral Petr Špulák, který už načal v sezoně čtvrtou desítku přímých bodů z podání.

Zatímco první set dokázali Kladenští otočit na poslední chvíli, tak ve druhé sadě odskočili Ostravě přibližně v polovině, kdy se na útoku činili zejména Kristaps Platačs a Niklas Seppänen. Oba následně podpořil od koncové lajny třemi esy v řadě Gijs van Solkema,

Ostrava přišla o svůj náskok i do třetice, tentokrát si ale pohlídala koncovku. Sice snížila, ale Orli se vyburcovali k famóznímu výkonu. Ve čtvrté sadě hrál na palubovce pouze jeden tým a to kladenský. Než hosté stihli vstřebat zisk třetího setu, tak rázem prohrávali o čtrnáct bodů. Špulák jim poslal tři esa jako pozdrav. Chytli se až za stavu 16:2 pro domácí, nicméně v tu chvíli si Fortuníkovi svěřenci závěr utkání už pohlídali a dotáhli do vítězného konce.

„Jsem moc spokojený se třemi body, ale ne s předvedenou hrou. Hrozně jsme se v utkání trápili, a proto je vítězství proti dobře hrajícímu soupeři cenné,“ uvedl trenér Milan Fortuník. „Důležité vítězství a tři body. Po nevydařeném zápasech v Beskydech jsme je potřebovali. Pro nás dobré vykročení. Musíme se zkoncentrovat a připravit na Budějovice, protože to bude těžký zápas, ale budeme chtít v něm uspět,“ navázal na kouče kapitán Jiří Kraffer, který už vzhlížel k následujícímu sobotnímu duelu, ve kterém Orli přivítají Jihostroj a budou v něm hájit těžce vydobytou třetí pozici.

CELÁ FOTOGALERIE ZDE

Kladno – Ostrava 3:1 (26, 16, -22, 11)

Esa: 13:3. Bloky: 13:9. Rozhodčí: Krtička, Hladišová. Diváci: 509.

Sestava: van Solkema, Seppänen, Špulák, Platačs, Kraffer, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Fortuník, Lohr, Vostárek.

Nejvíce bodů: Platačs 21, Kyjanice 14, Kraffer 12 – Dvořák 19, Jarosinski 17, Polynski a Fořt 5