Musíme hrát na 200 %, burcuje před čtvrtfinále Kyjanica

Kladenští volejbalisté prošli předkolem celkem suverénně. Brnu za dva zápasy dovolili pouze jeden set a mohou se těšit na čtvrtfinále UNIQA extraligy. Jednou z klíčových postav krátké série byl i slovenský blokař Lukáš Kyjanica, který soupeře rozstřílel zejména zpoza základní lajny a deptal ho i nad sítí.

S příchodem vyřazovacích bojů přišly i znatelně lepší výkony Orlů. Tradiční útočné zbraně Tomáš Hýský a Filip Křesťan zařadili v play-off druhý rychlostní stupeň, zdatně jim sekundují kapitán Adam Zajíček s jeho slovenským kolegou Lukášem Kyjanicou. Výkony druhého jmenovaného zejména na servisu s přibývajícími zápasy rostou exponenciální rychlostí. Zatímco za celou základní část zaznamenal slovenský blokař 27 přímých bodů ze servisu, za dva zápasy předkola jich nasázel plnou čtvrtinu. Se sedmi přímými body z podání byl v tomhle směru z kladenských nejlepší a jak sám přiznává, hodně mu v tom pomohl i nový mentální kouč Miroslav Nečas, který s Kladnem nově spolupracuje.

O čem dvě poměrně jasné výhry nad Brnem vypovídají?

Vypovídají zejména o tom, že naše forma má v posledních zápasech vzestupnou tendenci. V tom mohla být tato série užitečná. Ve čtvrtfinále musíme podobný výkon zopakovat a udržet ho po celou dobu série, což bude s těžšími soupeři mnohem náročnější.


Ve čtvrtfinále vás čekají buď České Budějovice, nebo Karlovarsko. Koho z nich byste si přál?

Doufám, že půjdeme na Budějovice, protože s nimi jsme hráli mnohem vyrovnanější zápasy než s Karlovarskem. Každopádně je to play-off a stát se může cokoliv. Musíme zabojovat a hrát na dvě stě procent!

Máte za sebou předkolo. Ve dvou zápasech jste Brnu prakticky nedali šanci. Čekal jste, že to bude takhle jednoznačné?

Popravdě čekal a věřil jsem, že to zvládneme. Do zápasů jsme šli s tím, že i když je Brno oslabené, nesmíme ho podcenit a musíme hrát svou hru, ve které jsme dobří. 

Všichni vás pasovali do role favorita, kterou jste potvrdili do puntíku. Na hřišti najednou jako by hrál úplně jiný tým. Co se oproti základní části změnilo, že i obraz hry z vaší strany vypadal úplně jinak?

Hráli jsme jako tým. Pomáhali jeden druhému. Náš výkon byl koncentrovaný. Bojovali jsme o každý bod, a co je hlavní, dobře jsme servírovali a následně bránili. 

Právě tyto činnosti byly klíčem k postupu a v obou jste exceloval. Kde se to najednou Vás vzalo, že jste byl v takto důležitých zápasech nezastavitelný?

V posledních týdnech jsme se servisu a přihrávce více věnovali, což se projevilo i v tom, že kvalitněji podáváme. Zároveň máme za sebou dva měsíce běžného tréninkového rytmu bez potíží s koronavirem, zranění v týmu či pozastavení ligy, tím pádem se náš výkon zlepšuje. A co se týká mě osobně. Soustředil jsem se na to, čím mohu týmu nejvíce pomoci, a to je servis a následná obrana. Ačkoliv ne vždy to bylo z mé strany excelentní, ještě tam jsou dost velké rezervy. Každopádně je to zásluha všech hráčů. Musím podotknout, že jsme začali spolupracovat s mentálním koučem, který mně osobně určitě hodně pomohl. Doufám, že dosavadní výkony potvrdím i v dalších zápasech. 

Jak, moc a v čem konkrétně pomohl mentální kouč?

Zaměřuje se zejména na chování ve vypjatých situacích. Mně konkrétně pomohl nejvíce v servisu. Teď si v něm ještě více věřím. V rámci kolektivu pak jak se lépe soustředit a koncentrovat, hrát sebevědoměji a podporovat týmový duch. 

Kterými metodami, respektive cviky změnil vaše myšlení?

Nabádá nás, abychom si před utkáním kladli různé otázky, jak pomoci sobě, jak pomoci týmu a podobně. 

Váš servis byl v předkole hodně silnou zbraní. Jedním z klíčových okamžiků celé série byla dvě esa na konci první sady v domácím zápase za stavu 24:24. Dát přímé body v takhle těžkou chvíli, to chce hodně velkou kuráž a velkou dávku odvahy. Věřil jste i za tak důležitého stavu na dva nekompromisní servisy?

Věřil jsem, že Brňanům dokážu na servisu nadělat problémy, protože je jednou z mých nejsilnějších zbraní. Popravdě jsem nečekal, že zrovna přijde v tak důležitý moment, jako byla koncovka prvního setu. Do servisu jsem šel tak jako vždy, nebát se ničeho a zkusit bodovat. A ono to vyšlo. 

Přímo dokonale! Soupeř si mezi oběma servisy vzal oddechový čas, aby Vás rozhodil. Co jste si říkal nebo dělal během těch 30 sekund, abyste udržel koncentraci a nepolevil v ní?

Soustředil jsem se pouze na nadhoz a na to, kam chci servis umístit, aby soupeř měl co největší problémy. Před podáním jsem si udělal svůj rituál. Jsou to sice detaily, mně osobně ale dost pomáhají. 

Už v závěru základní částí jste v duelu s Ústím zaznamenal dokonce tři esa v řadě. Nabral jste dostatek sebevědomí už tehdy, a teď jste si ho pouze přenesl do předkola?

V tom zápase jsme celkově jako tým dobře servírovali. Rozhodně mi to pomohlo! Dát tři esa v řadě, člověk na sebevědomí jen nabere.

Už je to přibližně měsíc, co zastáváte funkci pokladníka. Vzal jste si ji dobrovolně, nebo jste byl vybrán?

Byl jsem vybrán. Vlastně jsem ani neměl na výběr a musel jsem ji přijmout (směje se). 

Takže Vám tedy spadla do klína. Jak jste novou roli v týmu přijal?

Pozitivně s humorem. Myslím, že mi to zatím docela jde a nikdo nic doposud nenamítal.

S novou funkcí přišly i první povinnosti. Premiéru v extralize si připsali benjamínci Kubelka s Gottesmanem. Kolik je stál start v extralize mezi dospělými, a ještě k tomu v předkole?

Pořád jsou to studenti a nevydělávají si na sebe. Částka byla symbolická a do týmové kasy přispěl každý po stokoruně.