Orli prolétli předkolem s mírnou turbulencí

Kladenští volejbalisté proměnili sérii předkola play-off v jasnou záležitost. Po hladké domácí výhře 3:0 ztratili v Brně pouze set a mohou se tak těšit na čtvrtfinále UNIQA extraligy. Na protivníka si ale musí počkat až do pondělí. Tentokrát se už bude hrát na tři vítězné zápasy a začínat Orli budou na půdě soupeře.

Přání kapitána Adama Zajíčka se splnilo dokonale. Kladenský vůdce chtěl, aby Středočeši byli od začátku dominantní, a tak se také stalo. Než se stihli Brněnští rozkoukat, měli Orli na kontě šest bodů. „První set se nám povedl. Před zápasem jsme si řekli, ať se vyvarujeme toho, co se nám stalo doma, kdy nám ujel začátek zápasu a museli jsme ho dohánět,“ liboval si Tomáš Hýský, který se primárně postaral o úvodní náskok. Nezkušenější z Orlů složil v první sadě takřka stejně útoků jako zbytek týmů dohromady.

Svěřenci Milana Fortuníka však dominovali i v obraně, zejména na bloku. Kvarteto bloků v první sadě bylo pouze předkrmem. Hlavní chod se servíroval až v setu druhém, kde úspěšných zásahů nad sítí přidali dalších šest. O čtyři z nich se postaral slovenský blokař Lukáš Kyjanica. Domácím se stejně jako v prvním utkání v Kladně v závěru setu zbortil příjem, čímž umožnili hostům získat druhou sadu. Brněnští však našli zbytky sil k finálnímu vzdoru. Ve třetí sadě měli po celou dobu mírně navrch a dotáhli ji do úspěšného konce.

Z jasné záležitosti drama

Z jejich strany to bylo ale vše. „Bylo znát, že šli více do servisu. Věděli jsme, že na domácím hřišti budou na podání silnější. Pro nás byl hlavní cíl udržet soustředění po celou dobu zápasu a pokračovat v našem výkonu,“ vracel se Hýský ke ztracenému třetímu setu, jenž byl jediným, který Kladenští soupeři v sérii nechali. Po změně stran už ale Orli opět dominovali. Ačkoliv při vedení 20:11 málem celý náskok ztratili, dokázali čtvrté dějství nakonec získat v poměru 25:21.

Hýskému osobně se v letošní sezóně proti Brňanům mimořádně daří. V předchozích dvou duelech byl nejlépe bodujícím kladenským hráčem. „Mně se přitom s nimi vždy hraje hrozně,“ usmíval se 37letý veterán, který měl našlápnuto k tomu ovládnout bodování zápasu i nyní. V posledním setu ho ale o dva body předstihl Filip Křesťan. „V mém věku si už zápasy jenom užívám. Volejbalový život už mám jinak nastavený a chodím si fakt opravdu jenom zahrát,“ dodal rozesmátý smečařský matador.

Po zápase byla vidět i znatelná úleva na trenéru Fortuníkovi. „Chtěli jsme ukončit předkolo a postoupit, což se povedlo, jsem za to rád. Domácí nás ale v závěru dostali do úzkých, byly to nervy,“ oddechl si kladenský kouč. Před jeho svěřenci je nyní čtvrtfinále. Soupeře se ale dozví až v pondělí. Podle výsledku 3. rozhodujícího zápasu mezi Odolenou Vodou a Beskydy zjistí, zda vyzvou vítěze základní části Karlovarsko nebo druhé České Budějovice. Série na tři vítězné zápasy každopádně začne pro Orly ve čtvrtek na půdě soupeře. 

Brno – Kladno 1:3 (-13, -19, 22, -21)
Sestava
: Palgut, Kraffer, Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Mikulenka, Fortuník, Lohr
Nejvíce bodů: Jirásek 14, Hrazdira 13, Pražák a Kočvara (oba 12) – Křesťan 17, Hýský 15, Zajíček 10
Rozhodčí: Spáčil – Grabovský