Galashow na servisu. Brno se nestačilo divit

První krok zvládli a jsou na polovině cesty do čtvrtfinále. Kladenští volejbalisté vstoupili do předkola play-off UNIQA extraligy úspěšně a Brno zdecimovali jeho zbraní. Svěřenci Milana Fortuníka posílali na soupeře jeden parádní servis za druhým. Díky galapředstavení zpoza základní čáry zvítězili jasně 3:0 a ujali se vedení v sérii 1:0. Hosté z Brna vzdorovali jen v prvním setu, poté se s postupem zápasu proměnili ve sparingpartnery. Odveta se hraje v sobotu od 16 hodin v jihomoravské metropoli.

Zvládnutá koncovka úvodní sady zlomila zápas jednoznačně ve prospěch Kladna. Orli ustáli klíčový moment celého utkání, když se na dvakrát oklepali z nervózního začátku a nakonec nejtěsnějším možným rozdílem brali úvodní set pro sebe. Lví podíl na tom měl slovenský blokař Lukáš Kyjanica, který uzavřel první sadu dvěma esy, ačkoliv se ho brněnský realizační tým pokoušel rozhodit oddechovým časem. Marně!

„Jeden z nejdůležitějších momentů zápasu! Celou dobu jsme prohrávali a stejně jsme ho dokázali zlomit na naší stranu,“ těšilo oslavence kapitána Adama Zajíčka, který si tak nadělil jeden z nejlepších dárků k 28. narozeninám. Od tohoto okamžiku totiž hrál na hřišti už pouze jeden tým. Radovat se u streamů mohli i kladenští fanoušci, pro které byl povedený výkon Orlů jistě balzámem na duši, vzhledem k brzkému vyřazení z Českého poháru z minulé soboty.

Kanonáda na servisu

O body z útoků se starali nejzkušenější hráči kladenského týmu. Nejvíce bodujícími hráči byli Filip Křesťan s Tomášem Hýským, kteří si shodně připsali po 14 bodech. Daleko větší show se ale rozjela na servisu. Hráči jako by mezi sebou rozjeli interní soutěž, kdo zaznamená více přímých bodů, kterých Brňané dostali celkem 13. Hostům nepomohla ani střídání, ani jiné postavení přihrávajících hráčů při příjmu a marně tak hledali recept na to, jak čelit razantním podáním domácích. „Přihrávka se jim jednoduše zbortila,“ zhodnotil trenér Milan Fortuník výkon svých svěřenců zpoza koncové čáry hřiště.

Nejvíce bodů z podání zaznamenal hrdina prvního setu Kyjanica, který si připsal celkem pět přímých bodů. Další hráči pak těžili z parádních sérií, jež přišly v závěrečném dějství. Zajíček při devítibodové šňůře zaznamenal dva přímé body z podání, Křesťan dokonce tři, přičemž na ně potřeboval o třetinu méně pokusů. Trio Kraffer, Hýský a Mikulenka pak přidali po jednom. Skóre se tak ke konci zápasu rázem dostalo na, v nejvyšší soutěži mužů, nevídaných 20:4.

Jája a Pája na scéně

Při takto luxusním náskoku si trenér Fortuník dovolil poslat na závěrečné výměny i mladé kadety a budoucí naděje kladenského volejbalu. První extraligové zkušenosti si připsali šestnáctiletý univerzál Pavel Gottesman a o půl roku mladší nahrávač Adam Kubelka, který se dostal i na servis. „Vývoj setu byl jasný, vedli jsme o 16 bodů, a tak jsem jim chtěl dopřát ten pocit ze hřiště, protože zatím to není tak, že by měli pravidelně zasahovat do extraligy,“ okomentoval trenér Fortuník premiéru mladíků v nejvyšší soutěži a hned ve vyřazovacích bojích.

Jája a Pája, jak se oběma mladíkům v týmu přezdívá, se už měli dostat na hřiště v Odolene Vodě, vývoj zápasu tomu ale chtěl jinak. Vytouženého okamžiku se tak dočkali až v play-off a po boku několika reprezentantů si připsali první start v extralize. „Je to pro ně odměna za to, jak nám pomáhají od podzimu v tréninku. Doufám, že to pro ně byla motivace, která je nastartuje a povzbudí do další práce,“ přeje si kladenský kouč. Oba mladíci tak mohli na hřišti slavit nejjednoznačnější zisk závěrečné sady. Kladno si tak připsalo další letošní extraligový rekord. Ztratit pouze osm bodů v jednom setu se v letošním ročníku nepodařilo žádnému jinému extraligovému celku.

Série ale rychle pokračuje a už v sobotu se hraje druhý zápas, tentokrát na půdě soupeře. „Odveta bude diametrálně odlišná. Soupeři nevycházel servis, v Brně to může být přesně naopak. Na utkání se musíme mentálně připravit tak, abychom nic nepodcenili a začátky setů byly z naší strany natolik dominantní, abychom soupeře dusili už od začátku,“ uzavřel první kapitolu předkola kapitán Zajíček. Utkání začne v 16 hodin a můžete jej sledovat skrze webové stránky www.czechvolley.tv.

Kladno – Brno 3:0 (24, 20, 8)
Sestava
: Palgut, Kraffer, Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Mikulenka, Gottesman, Kubelka
Nejvíce bodů: Křesťan a Hýský (14), Zajíček 9, Kyjanica 8 – Hrazdira 7, Pražák 6, Klajmon 5
Rozhodčí: Kvarda – Dušek